недеља, 30. мај 2021.

NOSTALGIJA (1245)

Vjesnikov kviz 164, 31.05.1978.

Prilog: Jovan Nedić
 

8 коментара:

Belirac је рекао...

Još jedna potvrda za riječ "višesmjerka", koja kao enigmatski termin nema precizno značenje.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Svaka čast Brešanu, trebalo je nacrtati 30 glava (nema veze što je svaka druga promašena, bar stoje imena), samo ne znam koliko ima smisla jedan smešan, presmešan uradak predstavljati kao specijalitet (osim ako autor nije neki učenik specijalne škole, zaista nemam pojma ko je Šimčević).
Šestosmerki ne nedostaju samo 2 mera već je i metodološki neispravna. Ovde je više od 50 % pojmova izolovano, tj. povezano sa ostatkom samo jednim slovom. Ne sećam se da se na ovom blogu nekada govorilo o tome, ali bio sam ubeđen da u normalnoj, standardnoj osmosmerci sve reči treba da učestvuju u mreži sa po najmanje 2 slova (u nekim slučajevima, kada postoji ograničen broj tematskih pojmova koje valja smestiti u malu mrežu, određeni postotak izolovanih reči se vazda tolerisao, ali ovako nešto nikad nisam video).

Slavko Bovan је рекао...

Ne treba smetnuti s uma da je ovo praistorija. Vidite datum izlaska lista.
Već neko vrijeme pripremam za štampu tekst o osmosmjerci koji sam pisao 1985. godine pa mi je blisko to vrijeme.

Mandrak је рекао...

Pa, da je 1878, moglo bi se govoriti o praistoriji. Da je 1928, to bi već bila istorija. A 1978. je moderno enigmatsko doba.

Slavko Bovan је рекао...

Mledene, vjerujem da znaš kada je objavljena prva osmosmjerka u Jugoslaviji? Dakle, ova 1978. godina je "paraistorija" (zaboravih staviti navodnike".

B. Antonić је рекао...

Prvu zagonetku tipa osmosmjerke (bila je "višesmjerka") objavio je Refik Husedžinović s nazivom "damin hod" u banjalučkom "Testu" br 2 (1. 4. 1974.)

Mandrak је рекао...

Znao sam otprilike. Ne znam koliko godina je bilo potrebno da se u deceniji masovne produkcije postuliraju i zakopite pravila ukrštanja i kad se tačno završila ta praistorija osmosmerke (1984? 1988?), ali sam hteo da kažem da je ukrštanje generalno tada već bilo u zreloj fazi, može se reći i u modernoj jer je do danas malo šta unapređeno.
I po logici stvari, ako je osmosmerka vrsta ukrštenice, čudi me da je toliko vremena bilo potrebno da urednici ovih novina postave standarde.