понедељак, 6. септембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (179)

Vinkovački enigmatski susreti (1)

Piše: Stjepan Horvat

Stjecajem okolnosti prvo druženje enigmata Jugoslavije održano je u Vinkovcima, samo godinu dana nakon početka djelovanja Enigmatskog udruženja Bjelovar. Slučaj je htio da se poznati vinkovački filatelist (tada i nije bio zagonetač) Zdenko Svoren javio uredništvu Čvora i da je predložio objavu nagradne križaljke s temom iz filatelije, a on je želio nagraditi petoricu sretnih odgonetača. I ta ideja je realizirana, a Zdenko je ubrzo često znao posjetiti uredništvo u Bjelovaru (onako usput, na proputovanju u Maribor, gdje je bilo sjedište tvrtke Marles s kojom je njegova tvrtka Monter imala značajne poslovne odnose).

Nekako u to vrijeme, dvije godine ranije (1966.), pokrenute su Vinkovačke jeseni, smotra folklora Slavonije s bogatim raznovrsnim kulturnim programom. Zdenko je bio blizak s organizatorima, pa se tako prigodom jednog posjeta Čvoru u proljeće 1969. rodila ideja da se organizira okupljanje zagonetača u okviru ove priredbe. Nakon prvih razgovora, Zdenku su se priključili Dušan Šuša i Ivan Antonić, vinkovački zagonetači, i uspješno je dogovoreno da u okviru redovnog programa Vinkovačkih jeseni jedan dan bude posvećen enigmatima Jugoslavije pod nazivom Dan zagonetača. Sve drugo vezano uz organizaciju odradili smo mi iz Enigmatskog udruženja Bjelovar i tako sedam godina zaredom. Uključivanjem uredništva Vjesnikova kviza u organizaciju SZJ, sljedeća dva održana su u Kumrovcu (1976. i 1977.). Tako više u okviru Vinkovačkih jeseni nije bilo Dana zagonetača, kasnije zvanog i Susret zagonetača Jugoslavije.

Zdenko Svoren nije bio baš sretan što se susret zagonetača ne održava više u Vinkovcima, nedostajao mu je sav taj šušur oko organizacije i mjesto gdje je mogao izvoditi svoje „vragolije“. Pod „pritiskom“ iz Bjelovara odlučeno je da Vinkovci moraju imati svoje društvo zagonetača, pa je 25. kolovoza 1979. osnovano Zagonetačko društvo Vinkovci (ZDV). Već prilikom osnivanja u program rada navedena je organizacija Vinkovačkih enigmatskih susreta. Kako je ZD Čvor „gurao“ novu koncepciju Prvenstva odgonetača Jugoslavije, dogovoreno je da se finalno natjecanje održi u okviru Vinkovačkih enigmatskih susreta u rujnu 1979. godine. Zdenko Svoren bio je kao čvoraš uključen u neke međunarodne kontakte, a radilo se na tome da neki domaći zainteresirani klubovi stupe u suradnju s nekim od vanjskih enigmatskih klubova, pa je bila dogovorena suradnja ZDV i mađarskog kluba odgonetača iz Szekszárda. Tako će i Mađari biti nazočni ovim prvim Vinkovačkim enigmatskim susretima, gdje će biti održano službeno natjecanje odgonetača Čvora i mađarskog Fülesa za tzv. Gemenc kup.

U programu Vinkovačkih jeseni ´79. među prigodnim manifestacijama navedeni su 15. i 16. rujna 1979. i Vinkovački enigmatski susreti (faksimil dijela programa!), a kakvi su bili odnosi Zdenka i Štefa, govori i priložena fotografija Bore Rogića, službenog fotografa ZDČ.


1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Moji prvi Susreti bili su Vinkovci, ali 1984. godine, pa onda 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 i 1990.