понедељак, 6. септембар 2021.

IZVEŠTAJ O RADU

Obično se priprema izveštaj o radu između dve skupštine, pa evo ukratko nekih podataka šta je EKK radio od prošle skupštine (septembar 2019.). Korona je dosta toga poremetila, ali bilo je aktivnosti.

2019. godina

Septembar. Enigmatski Dani ludaje, 6. Prvenstvo Kikinde u rešavanju zagonetaka, 4. Prvenstvo Kikinde u rešavanju sudokua, konkurs EDL (ukrštenica, rebus i anagram)/ Na SES-u u Vrnjačkoj Banji pošto nije dozvoljeno učešće ekipi EKK nije bilo organizovanog učešća, a u kvizu su učestvovali Milijana i Slavko Bovan pod imenom EKK i zauzeli su drugo mesto./Održan Ananas-kup, anagramiranje naslova iz novina. Pobedio je Zdenko Capan iz Karlovca./Članovi EKK Luka Pavičić i Čedomir Milanović učestvovali na svetskim prvenstvima u sudokuu i logici u Nemačkoj.

Oktobar. Nekoliko članova EKK sastalo se na Beogradskom sajmu knjiga.

Novembar. Vanja Tomašev nastupio za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u kvizingu u Sofiji./Kviz na TV Kikinda za ekipe kikindskih osnovnih škola. Ukupno emitovano 15 emisija od po 60 minuta. Autori kviza: Vanja Tomašev I Slavko Bovan. Pobedila je ekipa OŠ “Sveti Sava”. Za ovaj kviz EKK je pripremio 70 epizoda u pet ciklusa./Održan kviz za decu “Moja Kikinda” u Kulturnom centru. Autor kviza: Miroslav Grujić.

Decembar. Masters u kvizingu.

2020. godina

Januar. Dinko knežević je pripremio i publikovao “Anagramnu 2019.” (zbirka objavljenih anagram u protekloj godini)./Na blogu TIO održano takmičenje u rešavanju rebusa Dejana Minića. Pobedila je Svetlana Jorgaćijević iz Subotice.

Februa. Boris Antonić u izdanju “Čvora” objavio knjigu “Zbirka kvadrata 8 x 8”./Deveti memorijal “Đuro Knežević”. Pobedio je Zdenko Capan./Održano Svetsko juniorsko prvenstvo u kvizingu, Svetsko omladinsko prvenstvo u kvizingu i Masters turnir u Kviyingu./Dobili smo ponudu da EKK pripremi ceo list “Enigma” u Zagrebu. List je potpuno pripremljen za štampu, ali se još nije pojavio na kioscima. Izdavač je platio akontaciju.

Mart. Usled antiepidemioloških mera, petogodišnjicu rada predsedništvo EKK obeležilo simboličnim kafenisanjem u “Maloj radionici kafe” (na mestu gde je sve počelo)./Ilija Ozdanovac objavio knjigu “Umirujući rimujući stišići”.

Maj. Gojko Mandić je objavio knjigu “Drag Trag”./Gordana Jovanović Šarić objavila knjigu “Poetske basne”./Nedjeljko Nedić objavio knjigu “Uvišestručenice”./Raspisan konkurs “Enigmatski Dani ludaje”./Dobili smo plaketu za uspešnu saradnju od EK “Bor”.

Jun. Masters turnir u kvizingu. /U Kikindi održan prvi PUB KVIZ u “Banat baru”. Pobednici su članovi EKK, a drugoplasirani su, da ne poverujete, članovi EKK./Gojko Mandić objavio knjigu “Ova slova”.

Avgust. Na natječaju u Širokom Brijegu najbolje anagrame imali su članovi EKK Boris Nazansky, Slavko Bovan i Dinko Knežević, dok je najbolji kvadrat imao Jovan Nedić. Na skupu u Širokom Brijegu učestvovala tri člana EKK.

Septembar. SUZAH u Orašju. Neposredni organizator bio je Nedjeljko Nedić, a učetvovalo je nekoliko članova EKK./ Proglašeni pobednici konkursa EDL – Nenad Savić (anagram), Nedjeljko Nedić (rebus) i Zoran Milunović (ukrštenica)./ Masters turnir u kvizingu./ Boris Antonić u izdanju “Čvora” objavio knjigu “Zbirka kvadrata 9 x 9”/ Nedjeljko Nedić objavio knjige “Leksikon zagonetača BiH” i “Oraški zagonetački krug”./ Miodrag Ivanišević objavio knjigu “Misterije i kako ih se rešiti”.

Novembar.Boris Nazansky objavio knjigu “Premetaljke”

Decembar.Na blogu TIO održano takmičenje u rešavanju rebusa Milana Sečujskog. Pobedila Svetlana Jorgaćijević./Dragiša Cetić, član EKK, jedan od organizatora humanitarnog kviza u Gacku (Hercegovina).

2021. godina

Februar.Sonja Nedić u izdanju “Čvora” objavila knjigu “Utjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjima”/Dinko knežević je pripremio i publikovao “Anagramnu 2020.” (zbirka objavljenih anagram u protekloj godini). Masters turnir u kvizingu./Raspisan 10. Memorijal “Đuro Knežević” (Pobedio je Marko Mihaljević iz Omiša).

Mart.Nedjeljko Nedić objavio knjigu “Brojčanik”, u izdanju “Čvora”./Za 3. Masters u kvizingu (Prvenstvo Srbije) pitanja su uradili Vanja Tomašev i Slavko Bovan). Održan masters u kvizingu i u Kikindi.

Maj. Objavljena “Eroteka” Slavka Bovana u izdanju “Čvora”./ Članovi EKK su se aktivno uključili (kao saradnici) u rad na izdavanju prvog broja lista Željka petrovića. “AstroSkandi” će se na kioscima pojaviti 01. oktobra.

Jun. U Novom Sadu održano Prvenstvo Srbije u kvizingu. Najbolje plasirani član EKK bio je Vanja Tomašev (osmo mesto)./ Dinko Knežević objavio knjigu “Priča o anagramu”./Branko Milovanović objavio knjigu “Križanka”.

Jul. Na Susretu enigmata u Širokom Brijegu učestvovala četiri člana EKK.

Avgust. U Zrenjaninu, na mastresu u kvizingu učestvovala trojica članova EKK./Na kvizu (17. po redu) u okviru 146. Nevesinjske olimpijade prva tri mesta zauzeli članovi EKK – Slavko Bovan, Velimir Šmrkić i Vanja Tomašev./Najbolji kvadrat u Širokom Brijegu imao je Boris Nazanski, Sofija Necin imala je drugoplasirani anagram iza Zdenka Capana, a a još nekoliko članova EKK nalaze se na spisku deset najbolje plasiranih./Na Susretima enigmata Srbije na Kopaoniku ni ove godine nije dozvoljeno ekipi EKK da se takmiči. Slavko Bovan je pobedio u pojedinačnoj konkurenciji u rešavanju, dok je u paru sa suprugom Milijanom zauzeo drugo mesto u rešavanju rebusa.

Enigmatska saradnja. EKK priprema enigmatiku za “Kikindske novine” (svakog četvrtaka jedna strana, povremeno dve strane), “Subotičke novine” (svakog petka strana), “Zrenjanin” (povremeno jedna ili dve strane, godišnje se objavi 35-40 strana), “Vršačka kula” (svakog petka strana), “Somborske novine” (povremeno strana enigmatike), “Naša reč, Temišvar (povremeno), “Pobjeda”, Podgorica (dve strane svake nedelje), “Dubrovački dnevnik” (svakog petka skandinavka), a bilo je i pojedinačnih (neredovnih) poslova.

Status. ESS i dalje ima na snazi odluku da je EKK isključen, ali izborom novog predsednika ima nagoveštaja da će ta odluka biti poništena.

Finansiranje. Ne naplaćujemo članarinu, a finansiramo se uz pomoć sredstava koja redovno dobijamo na javnim konkursima, a taj novac se troši strogo namenski, od dela honorara koje autori dobiju za rad preko kluba i od donacija članova. Za sada je finansiranje stabilno.

Članstvo: Članska karta koja ima najveći broj je ona sa brojem 101. Nakon svake skupštione vrši se revizija članstva, a kao članovi se evidentiraju svi sa članskom kartom koji učestvuju u makar jednoj akciji kluba (saradnja, takmičenje, sastanak,..) u toku kalendarske godine.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Članovi EKK su osvajali visoka mjesta na enigmatskim takmičenjima (slobodno dopunite šta nedostej u izvještaju).

Slavko Bovan је рекао...

Slobodno dopunite izvještaj ako vidite da je nešto propušteno, a dopuštene su i kritike.

Миле Јанковић је рекао...

Da li je ovo greška kod Zrenjanina - 35 do 40 strana.

Миле Јанковић је рекао...

Status - ESS, teško da će se nešto promeniti dok je ML živ, mislim da tu neće ni biti glasanja.

Миле Јанковић је рекао...

Neka neko podnese zahtev što pre, dok je Piramida još član (Piramida ima 2 člana u Predsedništvu), pošto od Nove godine Piramida najverovatnije neće biti član Saveza.

Slavko Bovan је рекао...

Jeste greška, 35-40 strana godišnje. Ispravljam.

Slavko Bovan је рекао...

Stav predsedništva EKK, ali i članstva da se NIKAD ne podnosi nikakav zahtev za učlanjenje u ESS, jer smatramo da smo nestatutarno isključeni, te da je odgovornost na rukovodstvu ESS (bivšem i sadašnjem). Jedini način da ponovo EKK bude u članstvu ESS, jeste da se poništi nestatutarna odluka.
Uostalom, ako ESS-u ne treba EKK zašto bismo pisali išta. Ako treba, onda će naći način.