понедељак, 4. октобар 2021.

ACTA AENIGMATICA (183)

Enigmatski jelovnik

Piše: Stjepan Horvat

Ove godine (2021.) u svibnju predstavljena je zagonetačkoj javnosti knjiga Srebrenke Takšić pod naslovom Bibliografija zagonetaka iz časopisa Pitalica (1979.-2020.). Knjiga je nastala uz moje poticaje, savjete i konačno uređivanje pa je tako zapisan jedan dio iz života Zagonetačkog društva Vinkovci. Posvećena je vinkovačkom zagonetačkom aktivistu Zdenku Svorenu, a Srebrenka mi je u nekoliko navrata naglasila da će njena misija završiti kada pripremi monografiju o djelovanju i značenju Zagonetačkog društva Vinkovci u hrvatskoj enigmatici.

Na žalost, većina starijih članova toga društva više nije među živima, oni mlađi (a danas su stariji) zaokupljeni su svojim brigama i boleštinama, pa gotovo da i nema pomoći u prikupljanju materijala vezanih za rad ZDV. Arhiva (ako je i postojala) zagubila se i sada je pred budućim autorima težak posao prikupljanja bilo kakvih materijala. Iz onog prvog razdoblja prije osnivanja ZDV 25. kolovoza 1979. godine, nešto se može naći u onovremenim listovima, posebno u Zagonetaču. Poslije su Vinkovčani krenuli svojim putem, sudjelovali u svim važnijim enigmatskim druženjima, pa čak bili i organizatori sličnih druženja do 1990. godine. Tada su za lokalnu manifestaciju počeli pripremati svoj enigmatski prilog u obliku časopisa Pitalica. Na žalost, Pitalica nije iskorištena da bi se svake godine zabilježio rad društva, već samo za objavljivanje zagonetaka čiji su autori bili članovi ZDV.

Danas svaka informacija vezana uz Zagonetačko društvo Vinkovci, svako sjećanje na druženja u Vinkovcima ili poneka fotografija, dobro bi došli u stvaranju jedne nove knjige, koja će detaljnije zabilježiti povijest zagonetaštva u Vinkovcima. Ovo je i poziv svima koji imaju kakva saznanja i žele pomoći da se jave na e-mail srebrenkataksic@yahoo.com.

Evo i ja sam pronašao još jedan dokument vezan uz ZDV: šapirografirani letak dijeljen prigodom susreta u Vinkovcima 15. rujna 1979. godine. Moglo bi se reći da je to zagonetački jelovnik oblikovan sa zagonetkama (odgonetke su nazivi jela). Ideja koju više nitko kasnije nije ponovio.

Urednička napomena: U svojoj zbirci slogovnih kvadrata urednik ove rubrike ima zapisano da je slogovni kvadrat iz ovog jelovnika sastavio Dušan Šuša. Na blogu Nedjeljka Nedića pak dvaput je objavljeno da je adresu IVO KVINC (prezime Kvinc stvarno postoji!) sastavio također Dušan Šuša (vidjeti ovdje), objave "Enigme od Dušana (5)" od 21.IV.2018. i "Enigme od Dušana (4)" od 3.I.2018. Stoga se može pretpostaviti da je Šuša sastavio i anagram SVIJ NOVE KEČKE ANI! (jn)

3 коментара:

Анониман је рекао...


Odgonetke:

IVO KVINC = VINKOVCI
SVIJ NOVE KEČKE ANI = VINKOVAČKE JESENI

Jelovnik

1. JOHA = JUHA

2. KLA--U--DI--JA
U--STA-JA-NJE
DI--JA-MAN-TI
JA-NJE--TI-NA

3. V O D A
V I D A
V I D O
V I N O

Vlašar

IlijaO је рекао...

Čitajući ovo, palo mi je na pamet da su ondašnji članovi ZDV-a Vinkovci, radili na Novogodišnjoj emisiji Vinkovačke televizije, i to, sudeći po komentarima, vrlo, vrlo uspješno! Ne sjećam se točno koje godine, ali zasigurno dok je Svoren bio živ! Snimanje se dogodilo u jednom ug.objektu ( "Lipov hlad"!) na Kanovcima u Vinkovcima, a na moju i svekoliku žalost nemam snimaka. Ali, zasigurno emisija postoji u arhivu VTV-a!
Isto tako, potrebno je napomenuti da su članovi ZDV-a, aktivno sudjelovali u programu Vinkovačke televizije- jednom tjedno, uživo, predstavljane i tumačene su razne vrste zagonetaka sa nagradnim zadatcima, kada su se gledatelji javljali s rješenjima. Osobno sam snimio dvije- tri "epizode", a još su tu bili Svoren, Banda, Martin Tomašević...
Bilo je to vrijeme kad nije bilo mobitela pa te stvari nisu bilježene, ali- arhiv VTV-a to sigurno pamti...

IlijaO је рекао...

Pa tako pronađoh i "Zagonetač" broj 102. od 4.10.1975. ( Čvor razbibriga br. 242.) iz kog čitam kako je EU "Čvor", u sklopu 10. "Vinkovačkih jeseni" nositelj priznanja "Zlatna jabuka"!