недеља, 10. октобар 2021.

"ASTRO SKANDI" 1 (36. STRANA)


6 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

INDIJANS. - čudna neka skraćenica. OVAL - jajoliki tanjir... valjda elipsasti (jaje, koliko ja znam, izgleda drugačije). EGIPAT - afrička država... Egipat je transkontinentalna država: u severoistočnoj Africi i jugozapadnoj Aziji. I janičar i janjičar su ispravne reči, ali je bolja JANIČAR. Toliko grešaka samo u jednoj ukrštenici, a list je u pripremi već oho-ho meseci.

Slavko Bovan је рекао...

Bio sam vrlo zabrinut što se ne javljaju eksperti da daju opservaciju.

Preneražen sam saznanjem da je Egipat i u Aziji i u Africi. Prvi put čujem. Kad sam na letu iz Hurgade usput navratio i u Šarm el Šeik mislio sam da je to tlo Antarktika. (Ovo sam morao ovako napisati-ironično/sarkastično, jer sam siguran da Miroslav zna da znam, a zna i kako se uobičajeno opisuje EGIPAT)

Frapiran sam saznanjem da može i janičar i janjičar. Nikad čuo(namigujem). Koji jezički autoritet kaže da je janičar bolje nego janjičar. Knjege kažu da je isto, a ako mene lično pitaš, češće koristim janičar, ali evo napravih grdnu grešku i napisah za nj. Možete me streljati slobodno.

Oval je elipsast tanjir, a ne jajolik? Još jedno iznenađenje za mene i pisce mnogih rečnika.

Skraćenica jeste čudna, ali je do nje došlo iz tehničkih razloga.

Ako se ovo računa kao "mnogo grešaka" onda sam vrlo, vrlo, vrlo zadovoljan.

PS. Grešaka naravno ime, čak i kod bezgriješnih eksperata opšte prakse, i to je sasvim normalna pojava.

Mandrak је рекао...

Poznato je da RMS nije savršen, ali je malo verovatno da su autori bili baš do te mere neuki da bi ih Cvetković prosvetio. Da je neka tema o struganju dasaka i rendisanju sirovina za lesonit, pa i da se javi, da nam kaže kaže kako treba, čovek je kvalifikovan za te stvari... ali on se uglavnom javlja da zameri nešto za šta se dugo ide u školu i umesto da demonstrira jednu sveopštu pamet, tj. ono što bi voleo da ima, uglavnom prosipa gluposti.

Ovo ostalo neću ni da komentarišem, ali me zaintrigirao OVAL.
Zamerka je glupa na više nivoa. Pre svega, oval OČIGLEDNO etimološki ima veze sa jajetom tj. sa ovumom. Pod 2, u RMS - u piše: "figura jajastog oblika", a za pridev ovalan: "koji je u obliku jajeta, jajast, jajolik". I pod 3: da vidimo šta kažu pod J: jajoliko i jajasto su tamo sinonimi za ovalno. Elipsasto se nigde ne spominje, ali se elipsa opisuje kao "krivulja jajastog, ovalnog oblika".

Jajasto se, dakle, ne odnosi samo na telo već i na dvodimenzionalni lik. I tako je oduvek.

Miroslav Cvetković је рекао...

Pozdrav dvojici velikana srpskohrvatske enigmatike!

Slavko Bovan је рекао...

Miroslave, nejasno je koga pozdravljaš i na koje velikane srpskohrvatske enigmatike misliš. Ja ih znam nekoliko, ali u kontekstu ove priče pronicivljo zaključujem da je jedan "pozdrav" na moju adresu.
Nisam velikan ničega, pa ni srpskohrvatske enigmatike. Samo gledam svoja posla, a moj posao je da zapazim da prvi komentar nije bio potreban, jer je potpuni promašaj. Promašio si cilj, a pogodio sve ostalo.
Da si napisao da ima grešaka, složio bih se s tobom i tu bi bilo završena priča. ...Ali da me učiš da je Egipat to što si napisao, a i sam znaš da to šta me učiš znam jednako dobro kao i ti, ali da NE MOŽE STATI U DVA REDA PO 9 SLOVA koliko ima u opisu, a onda dodaš OVAL i JANJIČARA i napišeš to što si napisao...
To može biti s moje strane evidentirano kao nedobronamjerno i maliciozno.
Pozdrav tebi, dobrom srpskom enigmati.

Slavko Bovan је рекао...

Pogledajte današnju dnevnu skandinavku. Imamo debitanta.
Sutra još jedan debitant.

Zasad su u ekipi letvorica "dnevničara", a ekipa se polako proširuje kako autori uspjevaju da savladaju "tehničke preduslove".