четвртак, 14. октобар 2021.

EDL UKRŠTENICE (2 B)

EDL 2021 (2. mesto - 58 bodova)

Nedjeljko Ndeić

17 коментара:

Dragiša је рекао...

20 poena!

Slavko Bovan је рекао...

Bilo bi i više da nije nepoznatog pojma u zadnjem vodoravnom redu.

Tonci M је рекао...

Čestitke! Vrlo lijepo iskombinirano, uz posvetu kolegi!

Mandrak је рекао...

O, novi momenat. Presabiranjem dobismo jedno jedno srebro.
(A ima jedan koji ne uviđa razliku između 73 i 68 koji su postali 58... sve je to tu negde :D).

Nedjeljkov rad je interesantan, ali je za hrvatsko govorno područje. U srpskom ne može "akademistica". I ima još nekoliko nereprezentativnih momenata.

Mandrak је рекао...

*69

Hajro је рекао...

Ovakvo kombiniranje (jedna skupina, najcesce ST) ja najstariji recept za bjelinu, nekad je bio ARISTOTELIZAM, RESTORATER, STARETINARI i sl, sad sirimo i rjecnike i bjeline, sta je sa kreativnoscu, nema sirenja, novijih pristupa… Cestitke Nedjeljko, uspjesno je ovo skombinirano, zasluzio si poneki poen vise uvrstavanjem imena kolege.

Tonci M је рекао...

Presabiranje je mojom zaslugom, pa me zagrade dodatno vesele:) Čudo jedno što Excel može u manje od minute: više nego neki u 10 kartica “analize “:)

Mandrak је рекао...

Pa, kažem ja: genijalac. Jedino ne znam da li excel može da ti pomogne da shvatiš koliko oduzimanje desetki i jedinica menja poredak.

Tonci M је рекао...

Pa već sam rekao: zanemarivo: prvi je i dalje prvi, drugi je i dalje drugi: dramatičnih pomaka nije bilo, osim ako se želiš baviti semantikom. A odgovor na tvoje pitanje je: da, naravno tome excel i služi: zapravo me više zanimalo koji članovi žirija su najviše utjecali na poredak, ispraviti nepravdu prema Nedjeljku mi došlo onako, usput :) Moze li netko tebi pomoći da odustaneš na vrijeme, to je već bolje pitanje;)

Mandrak је рекао...

(Gore sam mislio ne samo na desetke i jedinice već na najviše i najniže ocene, jasno).

Super, eto, spomogni se ekselom i shvati već jednom da tabelu ne čine samo prva dva mesta. Vidiš, da se nisi pojavio da stručno obradiš rezultate, Nedjeljko ne bi skočio s 5. u realnom plasmanu na 2. mesto... /valjda je peti, tako nešto/ Dakle, neće biti da je prvi prvi, drugi drugi. Sam si razbio tvrdnju zbog koje si mene napao tj. utvrdio si da ima izmena već od drugog mesta.

A kad ću ja i da li ću da odustanem, to nije tvoja stvar.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ljudi, ove je godine bodovano ovako i za sve je bilo jednako. Ovakav sustav se primjenjuje u skijaškim skokovima.
Riječ "AKADEMISTICA" sam pronašao na internetu sr. Mislim da je nastavak "ICA" i i u duhu srpskoga jezika.

Mandrak је рекао...

Nedjeljko, reč akademistica nije u duhu srpskog jezika, a da li si je pronašao na internetu, na pijaci ili deponiji, ovde nije naročito bitno.

I da se razumemo: ovaj sistem se ne primenjuje u ski-skokovima. Istina, liči na rangovno ocenjivanje koje se tamo koristi, ali je iskopirano na nelogičan način. Kad neko baš ne zna matematiku, može mu se učiniti vrlo sličnim, a ako je skroz operisan od matematike, može mu izgledati i isto.

I naravno, tebi godi: diže te na drugo mesto. :)

zarptica.53 је рекао...

Ako na Google ukucate AKADEMISTICA, upućuje vas na pedesetak adresa, uglavnom sumnjivih, sa ruskom ekstenzijom (najverovatnije automatski prevodi Google prevodioca). Potražio sam i na HJP i HJS, ne postoji. Na adresi https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-koliko-strana-treba-da-ima-savrsena-knjiga-unos-16892.html stoji ovo: „Kod žanrova poput naučne fantastike, fantazije i istorijske fantastike, ljudi očekuju obimne romane. Koristimo izraze poput 'istorijske sage' i 'svemirske opere' koji upućuju na narativ velikih razmera“, kazala je autorka i akademistkinja Dž. A. Mensa.U dilemi sam: da li je AKADEMISTICA isto što i AKADEMISTKINjA ili je pristalica akademizma ženskog pola. Ili nešto treće?

B. Antonić је рекао...

U hrvatskom se u jezičnim savjetnicima preporučuje npr. esejistica, aktivistica, anglistica, ali se u novinama to uglavnom ne poštuje, pa vrlo često čitam esejistkinja, aktivistkinja, anglistkinja.

S druge strane sjećam se da je Todor Dimitrijević u svom biltenu i rječniku pisao da takve izvedenice na -ica znače mladu ženu, a na -kinja stariju. (Znam da to u srpskom nije usvojeno i standardizirano, ali navodim kao zanimljivo mišljenje.)

U njegovom rječniku piše npr. da je direktorica mlada direktorka.

Nije jezik tablica množenja da je sve jasno, jednoznačno i zauvijek dano.

Svetlana је рекао...

Ovo me je podsetilo na nešto što se dogodilo kada sam bila mala - Na lokalnoj radio stanici je gostovala neka pevačica iz Hrvatske, pa pozdravila sve slušatelje i slušalice. :D

Ovo, naravno, nema nikakve veze sa ukrštenicom.

Aljoša Vuković је рекао...

Nedjeljko, čestitam ti od srca!

Mandrak је рекао...

Obrisani Vanjin komentar (koji sam upravo pročitao u mejlu) je, u principu, bio na mestu.

Mnogo puta sa napisao "desetke" misleći na najviše ocene, a negde sam pisao i "sve desetke i sve jedinice".

Objasnio sam "avganistanski princip" na svom blogu.

Izvinjavam se svima kojima sam lošim formulacijama naneo duševnu bol.