понедељак, 3. јануар 2022.

ACTA AENIGMATICA (196)

Pokušaj suradnje enigmatskih redakcija

Piše: Stjepan Horvat

U ovoj rubrici već je bilo pisano o tome što je Zagonetačko društvo Čvor poduzimalo kako bi se brojne enigmatske aktivnosti (osim uređivanja listova) raširile diljem bivše države. Osim enigmatskih klubova (društava, sekcija),u tome su mogle pomoći redakcije tadašnjih enigmatskih revija i listova, no mnoge od njih baš i nisu iskazivale zanimanje za to.

Brojne inicijative koje su polazile od čvoraša – druženja zagonetača, natjecanja autora zagonetaka i odgonetača, kategorizacija zagonetača i odgonetača, organiziranje i rad društava, klubova i drugih oblika okupljanja, međunarodna suradnja urednika i klubova, nakladnička djelatnost vezana uz stručnu literaturu, teoriju zagonetaka i istraživanje povijesti enigmatike i dr. – često nisu bile prihvaćane iz različitih razloga. No nije se odustajalo i ZDČ je često i na svoj trošak omogućio brojnim drugim enigmatima sudjelovanje u akcijama u kojima je bio organizator, sponzor ili sudionik.

Tijekom 1980. bilo je više pokušaja da se organizira zajednički sastanak predstavnika redakcija koje su u to vrijeme djelovale, vođeni su mnogi razgovori o tome prigodom pojedinih druženja te pred kraj 1980. dogovoreno je da se u okviru Susreta zagonetača Jugoslavije (6. i 7. prosinac 1980.) organizira susret novinara članova enigmatskih redakcija. Tim povodom je na adrese svih listova poslan dopis u kojemu je obrazloženo zašto je važan takav sastanak i o čemu bi se trebalo razgovarati (pretisak u prilogu).

Kao što je vidljivo,predloženo je pet tema o kojima bi se razgovaralo i eventualno donijelo nekakve zaključke za buduće akcije.

Enigmatske redakcije imale su sve više stalno zaposlenih na raznim poslovima vezanih za uređivanje i grafičku pripremu listova, pa se predlagalo da se bar jednom godišnje održe susreti radnika (neka vrsta sindikalnog druženja). Razmjena iskustva vezanih za tehnologije tiska, grafičke pripreme, prodaje i promidžbe pomogla bi širem prihvaćanju enigmatike kao društveno-kulturne djelatnosti.

Prvenstvo odgonetača Jugoslavije za 1980. godinu po prvi puta je organizirano u dogovoru s nekoliko redakcija, pa su polufinalna natjecanja održana po republičkim centrima, a finalno je bilo u okviru SZJ. Raspravljalo bi se kako uključiti što više redakcija u početna natjecanja, kako nagraditi najbolje, pisati o natjecanjima i sl.

ZD Čvor je bio uključen u brojne susrete s inozemnim zagonetačima i njihovim udruženjima. Inicirali smo druženje urednika enigmatskih listova (kasnije nazvano Enigmapress), na koja smo pored urednika u Čvoru vodili i neke druge urednike i pokušavali u to druženje uključiti i neke jugoslavenske redakcije (nešto kasnije pridružila se redakcija Eureke). Uvele su se međunarodne nagrade (Zlatno pero), za koje smo predlagali ne samo čvoraše, već i zagonetače s područja cijele države, pokrenuli susrete klubova, s Poljacima pokrenuli Međunarodni križaljkaški maraton (MKM) i dr. Želja je bila da se i jugoslavenske redakcije u to uključe, no osim časnog izuzetka gornjomilanovačke Eureke drugih odaziva nije bilo.

ZDČ je uveo niz godišnjih nagrada, redakcija Vjesnikovog kviza počela je dodjeljivati svoju nagradu. Željelo se pokrenuti zajedničke nagrade za enigmate cijele Jugoslavije pa i to je bila tema o kojoj se trebalo razgovarati.

I bilo je tu još ideja i tema o kojima se moglo razgovarati, no i nakon ovakvog razgovora nije bilo nekih većih pomaka.

 

Нема коментара: