недеља, 4. децембар 2022.

REBUSANJE (4792)

 

19 коментара:

Svetlana је рекао...

Molve uzele nove slobode (mol VE u zeleno veslo bode)

Анониман је рекао...

Eminentnom žiriju ovo je dovoljno za samo 3 boda!? Oprosti im bože jer ne znaju šta rade. Pero

IlijaO је рекао...

Znači li ovo, da, ubuduće sve treba žirirati "Pero", pa da svi budu sretni i zadovoljni? A onda, neka visi Pedro!

Luka је рекао...

Rješenje rebusa je točno!

IlijaO је рекао...

"D" je trebalo biti u zagradama!

IlijaO је рекао...

I ono "bože" mora se napisati velikim slovom!

Hajro је рекао...

Znali su članovi žirija šta rade i kakve rizike prihvataju. Zamoljeni su da pomognu, prihvatili su tu nezahvalnu ulogu, uložili značajan rad, odradili najbolje što znaju…, kao i organizatori, autori, komentatori.

O zanatskom znanju, kriterijima i ocjenama bi bilo zanimljivo popričati, to bi trebala biti poželjna završnica svakog natjecanja, da li je, i ako nije zašto nije, zaista ne znam, neka mi bude oprošteno.

Анониман је рекао...

Opet napominjem da moje prozivanje žirija nije zbog ocjena mojih radova, već svih općenito ( petnaestak nezadovoljnika me je kontaktiralo). Ja bih volio da su radove ocjenjivala petorica Splićana. Ovako ispada da oni koje taj natječaj ne zanima i ne sudjeluju iz raznih razloga, budu zamoljeni da žiriraju. Ja u ovom žiriju imam barem tri prijatelja pa se osjećam slobodnim komentirati. Kritike idu i onima koji su postavili natječaj, jer od 250 sastavljenih zagonetki u enigmatskim listovima iz raznih razloga neće biti objavljeno više od deset. Pozdrav, Pero

Hajro је рекао...

Svi i sve podliježu kritici, nema boljeg načina za unapređivanje… ne vidim zašto se svi ne bismo osjećali savršeno slobodnim da komentiramo i kritiziramo. Ako već govorimo o nekakvim osobnim osjećajima, viđenjima… ja za sebe mogu reći da me značajno ne smeta baš ništa u komentarima, sve doživljavam kao dovoljno kolegijalno i prijateljsko, razlike u stilu pisanja zaista nisu bitne.

Ono što smatram istinski važnim je evidentno smanjenje interesa za hobističkim i zanatskim komentiranjem enigmatskih tema, nekako uvijek otkližemo u druge vode i to obesmišljava učešće. Možemo li utvrditi šta se generalno očekuje od organizatora, autora, žirija? Različitih mišljenja će uvijek biti, ali nekako je čudno da ne možemo dobaciti do suglasnosti oko minimuma detalja i kriterija za svaku fazu natjecanja. Lako moguće da suglasnost i postoji, ali je teško za izvesti, ima tu puno posla. Pomoglo bi da sve to bude jasno obrađeno u komentarima. Ako postoji interes, a ja kao hobist odbijam prihvatiti da ga nema, možda je puštanje anonimnih komentara dobra ideja. Pozdrav svima.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, nikoga ne sputavam da komentariše anonimno NA SVIM MJESTIMA KOJE ANONIMAC NAĐE DA JE NJEGOVOIZNOŠENJE GENIJALNOSTI I MUDROSTI DOZVOLJENO I POŽELJNO ...OD TARABE DO TVOG BLOGA ILI DRUGIH INETERNET MJESTA. Samo neka izvole da anonimno pišu mudrosti tamo gdje ih trpe i stimulišu.

Na TIO nema pisanja po tarabi bez potpisa i tako je već deset godina, a biće tako i narednih 40 godina (koliko planiram da ovo radim).

Što se tiče konkretnog rebusa, javno priznajem da ne bih dao mnogo bodova (možda je do mene, sigurno je do mene!) jer mi samo rješenje (smisao rješenja) nije najjasnije. Ako bi mi neko pojasnio, bio bih spreman da korigujem svoje razmišljanje. Ko je i šta je uzeo?

Анониман је рекао...

Sad sam ja odvjetnik pravnika Galića. Mislim da je ovaj rebus zaslužio nešto više bodova (ne 9 i 10), jer je od loše ponuđenih pojmova pokušao sastaviti rebus situacije koji mnogi simpatiziraju. Molve su pogranično mjesto u Podravini pa je moguće da uzmu nove slobode u npr biranju načelnice umjesto načelnika. Pero

Hajro је рекао...

Slavko, ja potpisah svoj komentar, iznesoh svoje mišljenje. Jeste ponavljanje, no to bar nije novo, ponavljamo se svi. Oprosti ako je previše, evo i rođendanske čestitke, svako dobro ti od srca želim.

Logika iza mog prijedloga nije vezana za mudrosti ni genijalnosti već za dvije činjenice - prvu vidimo svi, smanjen je interes za iznošenje zanatskih i drugih mišljenja, možda je objašnjenje samo u zamoru, zasićenosti i sl, a možda ima i nešto u razmišljanjima onih (ja logično najmanje znam o tome) koji objašnjenje nalaze i u logici nezamjeranja, odnosima, interesima... Ne tvrdim da je tako, generalno jeste blisko ljudskoj prirodi... Eto, meni je važnije čuti ozbiljno mišljenje nego znati čije je, naravno, najbolje je ako imamo oboje. Ako jedan od svjetskih žurnalističkih vrhova, magazin "Economist" nalazi smisao u objavljivanju tekstova bez potpisa autora, možda bi imalo smisla i u našoj priči. Nadam se da su moji motivi jasni, što manje o osobama, što više o enigmatici.

Slavko Bovan је рекао...

Pero, hvala na pojašnjenu jer mi je sada malo jasnije.
Prvo i osnovno, Galiću ne treba odvjetnik, jer ga niko i ne napada. Ovdje iznosimo mišljenja. Eto, sasvim je u redu da ti misliš da je rebusu trebalo dati npr. 8. sasvim OK, ali isto tako, rekoh da ne bih dao mnogo bodova (vjerovatno bi bilo 5 baš zbog postavke koju pominješ). Malo bodova je zbog nejasnog (i dalje značenja) rješenja. Na stranu to što Milve imaju 1800 stanovnika i to što je ljudima u tom kraju to vrlo poznat pojam, postavimo paralelu. Sličan broj stanovnika ima Nakovo, pgranično mjesto prema Rumuniji, i taj naziv je poznat u Kikindi i malo šire. Možda bih ja i sastavio rebus da je NAKOVO UZELO NOVE SLOBODE (VIŠE NEGO ŠTO SU DO SADA IMALI), ali sumnjam da bi to učinio i Dejan iz Leskovca.
Hajde da pretpostavimo neki poznatiji pojam, npr. ZAGREB. Da li rogobatno zvuči rečenica ZAGREB UZEO NOVE SLOBODE?!. U kom značenju je ovo "UZETI"? U značenju: uspostavio, proširio, oduzeo, ...?

Zato ne bih dao više od 5, ali dozvoljavam mogućnost da se nekom rebus više svidio nego meni.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, i treba da se potpisuješ. To vrlo cijenim kod svakog ko je javi kao komentator, ali o anonimnim komentarima na TIO nema diskusije. Samo neka "Ekonomist" pušta kakve god hoće komentare.

Evo da zamislio situaciju...Ovaj rebus prokomentariše tzv. "Feniksovac" i napiše: "Pero je u pravum, on je car, a IlijaO veze nema s rebusima". Misliš li da bi to doprinijelo bilo čemu ili bi samo napravilo pometnju. Prvo bismo pogađalim da li je Pero "Feniksovac" ili Feniksovac", pa sve onda ostalo.

Meni je mnogo draže da Pero i IlijaO napišu šta misle.

Hajro је рекао...

Sve je u redu dobri Slavko, nisam ja očekivao da ti promijeniš svoj stav, a ni ti da ja promijenim moj, zar ne.

Economist objavljuje autorske tekstove novinara bez potpisa. Izuzetan ugled magazina su postigli kvalitetom tih tekstova.

Hvala ti na ovom zamišljenom scenariju. Upravo o tome govorim - eto i tebi najprije pada na pamet pisanje o osobama, ima toga, nije nam to tajna. Pitam tebe, sebe i druge - zar je zaista nezamislivo da neki komentator napiše argumente vezane za suštinu a ne osobe. Možemo li zamjeriti nekom potencijalnom ozbiljnom komentatoru što odustaje po logici nezamjeranja. Kako brišeš sve nepotpisane komentare mogao bi brisati i sve neprimjerene u ad personam smislu, bili potpisani ili ne. Dobri nepotpisani komentari bi bili dobitak za sve.

Javih se jer je naš dragi Pero pomenuo žiri, nema ljutnje ni išta osim želje da se stvari malko pojasne. Dosta, i previše od mene... srdačan pozdrav.

Slavko Bovan је рекао...

Vidim da sam malo brljao s tekstom. Evo ispravljam i dodajem da "Feniksovca" nisam slučajno pomenuo.

Hajro, i treba da se potpisuješ. To vrlo cijenim kod svakog ko je javi kao komentator, ali o anonimnim komentarima na TIO nema diskusije. Samo neka "Ekonomist" pušta kakve god hoće komentare.

Evo da zamislio situaciju...Ovaj rebus prokomentariše tzv. "Feniksovac" i napiše: "Pero je u pravu, on je car, a IlijaO veze nema s rebusima". Misliš li da bi to doprinijelo bilo čemu ili bi samo napravilo pometnju. Prvo bismo pogađalim da li je Pero "Feniksovac" ili Feniksovac, pa sve onda ostalo.

Meni je mnogo draže da Pero i IlijaO napišu šta misle

Slavko Bovan је рекао...

I da ponovim po milioniti put - Na TIO iz opravdanih razloga mogu i nepotpisani komentari ako to bude prijavljeno administratoru bloga (meni).

Slažem se s Hajrom da bi trebalo brisati i neprimjerene potpisane komentare, ali to iziskuje dodatno vrijeme i dodatni napor. Zasad brišem potpisane komentare koji su KRAJNJE neprimjereni. "Blagoneprimjereni" ostaju. Ipak nisam Supermen. Imam ja malo života i van bloga :)

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Tonci M је рекао...

Na temu potpisivanja: samo za slučaj da mi je negdje pobjegao anonimni komentar:
kupio sam novi tablet i mobitel, ali nisam spojio sve korisničke račune još na njih (poslovne jesam, privatne nisam), pa zato kad sam na laptopu (kao sada) imam potpis, a kad sam na preostaloj tehnologiji, moram se sjetiti dodati potpis (obično TM) - isprike ako sam slučajno prekršio pravila bloga.