субота, 18. март 2023.

REBUSANJE (4892)

Dejan Minić

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čovjek se uči dok je živ.
Evo, danas sam saznao za voće na slici.
(Za ovo u kašici sam čuo)
Dejane, hvala!

IlijaO је рекао...

NOVA CIGLA NAŠIMA STIGLA! ( novac, igla, Naši, mast, igla )
Naši( nashi) je kruška, a vaši su vaši koju je napadaju...

Slavko Bovan је рекао...

Rješenje je tačno.

Slavko Bovan је рекао...



Naši (Nashi) je nova voćna vrsta, poreklom iz Azije. Njeni plodovi su slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta s izuzetkom japanske vrte našija, koja je žutozelena. Na plodu se nalaze tamne tačkice, a meso je sočno, hrskavo i aromatično. Naši vrlo povoljno deluje na ljudski organizam, jer pospešuje izučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih materije u telu, a ublažava i učinak alkohola.

U Kini su poznate kao"Li" ili "Cha-li" sorte, a zapadna literatura ih zajedničkim imenom naziva "Nashi". U Evropi se zainteresovanost za naši pojavilo tek u poslednjih dvadesetak godina jer imaju vrlo ne­običan, za većinu naših potrošača nespecifičan ukus. Nashi kruške su drukčijeg oblika od evropskih sorata, tako da se ustalilo pogrešno mišljenje da su nastale ukrštanjem jabuke i kruške. U stvaranju Nashi krušaka, korištene su autohtone vrste i pod­vrste roda Pyrus. Najbolje sorte su nastale od Pyrus serotine (Pyrus pvrifolia) i Pyrus bretschneideri - obe autohtone kineske, kao i jedan deo od Pyrus callervana. Najveći deo se kalemi na sejanace navedenih autohtonih sorata, a direktno gajenje na dunji nije moguće zbog nezadovoljavajuće kompatibilnosti.

Još neke značajnije sorte Naši krušaka su: Tsu-li (Hrskava kruška), Xue-hua-li (Kruška snežni cvet), Shinko (Sveži užitak), Chojuro (Dugi život), itd.
Uslovi gajenja

Naši kruškama pogoduju krajevi s dovoljno toplim letima, pra­vilnim rasporedom padavina tokom cele godine i nešto višom relativ­nom vlagom vazduha (područje mediterana).

U pogledu zemljišta nisu posebno zahtevne i odgovaraju im jednaki tipovi zemljišta kao i evropskim kruškama. Imaju uglavnom bujnija stabla od evropskih sorata s dominacijom vršnog (apikalnog) dela kao i dosta bujnim granama i du­gim izdancima. Većina sorata rod donosi na dvogodišnjem drvetu, ali ima i onih koje rode na jednogodišnjem odnosno trogodišnjem drvetu. Sorte koje rode na starijem drvetu zahtevaju jači rez od onih koje rode na jednogodišnjem.

Cvetaju dosta rano (uglavnom kineske sorte), stoga im prolećni mrazevi mogu naneti veliku štetu. Sve sorte su rodne do vrlo rodne jer se zameće veliki broj plodova, a junskog opadanja plodova gotovo da i nema. Stoga je obavezno proređivanje plodića dva puta godišnje: prvi put u cvetanju, a drugi 6 - 8 nedelja nakon cvetanja. Kožica Nashi krušaka je vrlo osetljiva i lako se oštećuje, stoga do­sta teško podnosi transport. U zavisnosti od o vrsti hladnjače, plodovi se mogu čuvati 2 - 6 meseci.

Kod gajenja stabla potrebno je izdanke saviti, jer imaju vrlo uspravan rast. Plodovi se mogu ubirati i koristiti direktno sa stabla, što je odlika prolećnih sorti, koje su nešto manje postojane od jesenjih, pogodnih za zimsko skladištenje. Plodovi jesenjih sorti skladište se na hladnim i tamnim mestima (podrum) i u hladnjačama. Plodovi nashija najukusniji su kada su ohlađeni.

Izvor: Ivo Krpina i suradnici; Voćarstvo; Zagreb, 2004.

Slavko Bovan је рекао...

Cigla

Nekadašnji naziv za novčanicu od milion diinara. Danas taj naziv se koristi kada nekome hoćete da tražite 10.000 na zajam. Neki je upotrebljavaju i kao jedan od mnogih žargonskih izraza za hiljadarku jer ih podseća izgled na nju.

(vukajlija)