петак, 5. мај 2023.

MAJSKA "ENIGMA" (2)

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Od danas u prodaji.

Mandrak је рекао...

A, ovo sam morao da ispratim.

Prelistao, malo se zadržao na nekim detaljima, na kraju rešio 5-6 random strana i sad imam dojam o novom pakovanju.

S obzirom na budžet, dobro je. Koliko sam čuo, tu za pare radi samo odgovorni urednik, izvesni Vučinić (a šta tačno radi, to je na nivou kosmičke misterije). Ovi ostali: ili za bakšiš kao ugledni urednik enigmatike i prelamač gosn Milunović, ili za dž, uglavnom zahvaljujući hroničnom nedostatku samopoštovanja.

Dakle, još nema uslova za proizvodnju bogatijeg sadržaja, pa je valjalo na brzaka spakovati to što su malobrojni entuzijasti sklepali za svečani početak nove ere drage nam Enigme. Da je bilo na brzaka vidi se na gotovo svakoj strani i čudi me što jedan respektabilni i iskusni prelamač poput gorespomenutog urednika enigmatike nije stigao da se pozabavi isprekidanim linijama (ne nađoh nijednu skandinavku bez tog nedostatka).

Što se samog sadržaja tiče, to je jedna fina enigmatska buvlja pijaca, a među ponuđačima raznovrsne second hand robe ističe se naš eminentni autor gosn Perić. Sa velikim uživanjem sam rešio njegovu skandinavku sa Dučićem i svašta sam otkrio (morate razumeti, ja sam malo ograničen, obrazovanje mi je mahom školsko i, u principu, širim vidike rešavajući zadatke onih koji su se obrazovali samo uz Enigmu i Eureku). Recimo, sviđa mi se ovo KAKAPU, to je navodno vrsta papagaja i mada sam prvo pomislio da je otkrivena u Klupcima, opis me je brzo demantovao. Piše: ... sa Novog Zelanda.

Rešio sam i neobičnu konstrukciju neumornog Voje Dodevskog na 72. strani, i tu su mi (pored svega drugog) za oko zapali USANI KITOVI. Super je to, eto inspiracije za još neku permutaciju, tipa: ribari orlovi ili koze sanske.

I još bih se osvrnuo na neenigmatski sadržaj... koga praktično i nema. Sa tugom se sećam vremena kada je Enigma bila zanimljivija od Politikinog zabavnika, a sad je eto spala na jedan tužan novinski članak (valjda iz Revije 92), o Hrkaču i Penaviću: "Ustaške bombe u prestonici". Pravi izbor za naslovnu stranu, čestitke odgovornom uredniku.

Luka је рекао...

Faraon Tutankamon

Luka је рекао...

A NA TRONU - FANTOMAK!?