субота, 9. септембар 2023.

EDL REBUSI

Božo Miljević

Zadatak: Sastavite rebus (klasičan sa slikama) sa rešenjem do 25 slova, s tim da u postavci (na slici) koristite najmanje dva od ponuđenih pojmova: AMBAR, BANAT, CREP, GUSLE, IĐOŠ, KINĐA, KOMUNA, MAMUT, MLIN, MOKRIN, NAKOVO, SAJAN, SALAŠ, SOVA (u ovom obliku, NE u padežu). Na konkurs su stigla 94 rebusa. Nakon sortiranja, žiriranja i konačne verifikacije, ocenjivački odbor: Dobrivoj Jerinkić, Vanja Tomašev i Slavko Bovan odredio je sledeći poredak:

1.Božo Miljević, Banja Luka
2. Milan Žarkovački, Novi Sad
3. Dragoslav Rosić, Šabac
4-7. Dragiša Cetić, Gacko
4-7. Dragiša Cetić, Gacko
4-7.  Pero Galogaža, Rijeka
4-7.  Luka Pavičić, Split
8-10. Dragiša Cetić, Gacko
8-10. Boris Nazansky, Zagreb
8-10. Konstantin Vidaković, Vršac

Pobedniku pripada pehar, 5000 dinara i čestitka. Čestitku zaslužuju i autori koji su se visoko plasirali, kao i oni kojima je malo nedostajalo da se plasiraju u TOP 10. Narednih dana biće objavljeni svi rebusi koji su za objavljivanje, pa ćete sami koći da ocenite da li je žiri uradio dobar posao (ili nije).

20 коментара:

Анониман је рекао...

Čestitke Boži na odličnom rebusu. Dobro je zapazio ...sova crep, nešto kao ja lani na Boživranu (..sipa lebić - Josip Alebić). Za sada ocjena 9 (od 1 do 10) dok ne vidim ostale, mada po anagramima vidim da je žiri bio odličan. Bravo Božo! Peto

Анониман је рекао...

Pero

Dragiša је рекао...

Čestitke Boži na efektnom rebusu! Zalićemo još jedan pehar!
Bravo za Milana i Dragoslava i za mjesta na postolju!
Ostalima više sreće drugi put!
Pozdrav!

Slavko Bovan је рекао...

Kao i kod anagrama prvo mjesto nije dolazilo u pitanje.
Za ostale su nijanse odlučivale.

Slavko Bovan је рекао...

Rebuse ću objaviti narednih dana, ali možda ne baš ovim redom jer će za neke rebuse trebati grafička obrada. Odmah ću zamoliti autore koji su sposobni da to urade, da grafički obrade svoje rebuse i znatno mi olakšaju posao.

Aljoša Vuković је рекао...

Ima Marsovac rep.

Bravo Božo. Odličan. 👏👏👏

Esad L је рекао...

Iskrene čestitke Boži i ostalim kolegama u top 10!

Luka је рекао...

Čestitke Boži i pratiteljima!

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitke svim sudionicima!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitam najboljima.

Анониман је рекао...

Hvala vam,kao i žiriju.
Božo

Dejan Minić је рекао...

Čestitke Boži, kao i Aljoši i Peri za anagram odnosno ukrštenicu.

Rešenje rebusa je simpatično, kraj dobro uklopljen, ali postojanje dvoslova u postavci ne bi smelo da bude kod visokoplasiranih radova.

Бранислав Никић је рекао...

Čestitam Božo, lep rebus!

Slavko Bovan је рекао...

...a da neko zapazi da Dragiša Cetić ima tri rebusa među deset?!!
Dakle, sve što je poslao bilo je dobro (čitaj: ODLIČNO).

IlijaO је рекао...

Ma, čestitke Dragiši, ali ja na prvu pomislio da je to preko veze ( ne sumnjam, uopće!)...
To i taj način , po meni, nije dobar! Što da se žiri odlučio i dodijelio mu prva tri mjesta?
Ili...Što fali mom: MORAM BARKOM U NADIN? ( ambar, komuna )
Prijedlog je, a ne mora se prihvatiti, da, ubuduće, bude jedan rad po kategoriji, autor ( tvorac zagonetke) neka se odluči za svog favorita, i ...bit će manje posla za žiri, deset različitih među deset najboljih, ...

Mandrak је рекао...

Ne znam kakvi su ostali rebusi, pobednički je, moram da primetim, malo naivan i najveći (tj. jedini) kvalitet mu je to što je ekonomičmo iskorišćeno zapažanje da 2 od 14 zadatih pojmova u kombinaciji tvore polugotovo značenje.

Slažem se sa Minićem da ozbiljan anagram ne treba da ima dvoslov u postavci i to je moglo biti rešeno bez velikih rashoda, a u prilog boljem rešenju.

Recimo IMA LI MARSOVAC REP? (Ima /Sumak/, limar... valjda limar može da se predstavi ilustracijom) meni zvuči bolje nego IMA MARSOVAC REP. Istina, u srpskom je teorijski moguće raspoređivati reči u rečenici po nahođenju, ali ako razmotrimo slične formulacije: IMA PAS NJUŠKU ili IMA MAČKA BRKOVE, u izjavnoj formi to nije baš prirodno (šema "predikat - subjekat - objekat" bi eventualno bila ok kao odgovor na tvrdnju da Marsovac nema rep, pa želimo da naglasimo da ipak ima).

U svakom slučaju, čestitam.

Slavko Bovan је рекао...

Prvo i osnovno - Žiri nije znao čiji su rebusi. Ja sam npr. zapamtio samo jedan Dejanov jer mi je stigao grafički pripremljen. Čim su rebusi (i anagrami) stizali odmah sam skidao ime autora. O tom (Dejanovom) rebusu smo ozbiljno diskutovali jer je kombinacija efektna (biće objavljen) ali ima dvije "mane", te je pao ispod desetog mjesta.

O tvom NAEDINU smo, takođe ozbiljno razgovarali i to na Vanjinu inicijativu jer je on pokrenuo pitanje Nadina, pominjući da je šteta što Nadin nije npr. NAPULJ ili neko drugo za nijansu veće i poznatije mjesto od Nadina, koje je "na nekoj vodi" pa bi barka bila logično prevozno sredstvo.

Slavko Bovan је рекао...

Opet da ponovim - Pobjednički rebus smo LAKO odabrali. Mislim da je ta rečenica dosta govori (o svemu).

IlijaO је рекао...

Slažem se s obrazloženjem, ali mislim da je otprilike, ekvivalent onom :
Ima Marsovac rep!
Ma, tko je vidio Marsovca, bio on s repom ili bez repa! I slažem se sa upitnom rečenicom: Ima li Marsovac rep? ...ovako...hmm..


Milan Žarkovački је рекао...

Čestitam Boži i ostalima redom!

Hvala!