субота, 9. септембар 2023.

EDL UKRŠTENICE


Ove godine su sastavljači ukrštenica imali specifičan zadatak. Trebalo je sakupiti što više bodova jer su slova donosila od 1 do 5 poena, a od zbira se oduzimao broj crnih polja. Bonus od 1 do 5 mogao se dobiti za (enigmatski) kvalitet ukrštenice. Na konkurs je stiglo (čak) 57 ukrštenica, a poredak je sledeći (12 ukrštenica koje su sakupile 200 i više bodova):

1.Pero Galogaža, Rijeka 250
2. Nedjeljko Nedič, Ugljara 233
3. Petar Štambuk, Split 227
4. Luka Pavičić, Split 224
4. Antun Jurić, Adžamovci 224
6. Marko Mihaljević, Omiš 221
7. Boris Nazansky, Zagreb 212
8. Valter Kvalić, Vozilići 210
9. Dinko Knežević, Batajnica 205
10. Valter Kvalić, Vozilići 204
11. Dragoslav Rosić, Šabac 203
12. Boris Babič, Crikvenica 200

Pobednik je dobio pehar, 5000 dinara i čestitku. Čestitku zaslužuju i „sakupljači bodova“ sa vrha tabele. Zahvaljujemo se svim učesnicima.

22 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje valja napomenuti da je Dinko Knežević imao ukrštenicu sa 254 boda, ali je i sam napisao da se slaže da bude eliminisana jer malo "zaobilazi pravila". Tako smo i učinili, ali da se i to napomene.

Luka је рекао...

Čestitke Peri i pratiteljima!

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitke Peri, Nedjeljku, Petru i ostalima iz top 10, kao i svim sudionicima!

Dragiša је рекао...

Čestitke Peri na zlatu!
Bravo za Nedjeljka i Petra što su se šuljali i šćućurili na vrhu!
Sportski pozdrav svim ostalim učesnicima!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitam Peri i inim visokoplasiranim.

Анониман је рекао...

Čestitam pobedniku,ali i ostalim.
Iskreno,bio sam zabezeknut obiljem "nj,lj,dž...".Svaka čast.
Božo

Бранислав Никић је рекао...

Bravo svima u prvih 10, a posebno Peri!

Mandrak је рекао...

Matematičkim rangiranjem, svođenjem svih ostalih parametara ukrštenice na nijansu koja se izražava simboličnim rasponom bodova 1 - 5, dobili smo poredak koji na vrh izbacuje najusiljenije radove izuzetno niskog kvaliteta.

Tako je na drugom mestu matematički konstrukt sa 6 dvoslova u centralnom delu, na trećem kreacija sa parom: ŽULJAVE I ŽULJANJE (uz sve ostale amaterske momente), na četvrtom potpuno izmasakrirana mreža itd.

Drugim rečima, simbolični poeni koje su autori mogli da zarade na račun sastavljačkog umeća nemaju apsolutno nikakvu vrednost u odnosu na činjenicu koju su svi u startu primili k znanju: ako npr. mreža sadrži 10 lako varijabilnih ili mrtvih slova, tu se mogu uglaviti nj, š, dž itd. i autor lepo dobije 10 x 5 = 50 poena, umesto da se bakće sa porađanjem pristojne ukrštenice za max 5 poena. I to arbitrarnih 5 vs. matemtaičkih 50, koji ne zavise ni od značenja reči, ni od strukture sastava, ni od bilo čega.

U čisto autorskom smislu, Valterov rad je zaista najbolji u ovoj seriji (što je žiri detektovao) i moglo bi se reći da je on najpoštenije sakupio više od 200 poena. Takođe, primetno da su autori zanatski korektnijih radova manje koristili digitron, te su paradoksalno završili na nižim pozicijama.

Slavko Bovan је рекао...

Da, odmah smo zapazili da je ocjena od 1-5 za enigmatski kvaitet ukrštenice MALO, ali i dalje smatram da je ovo bila dobra i zanimljiva igrarija. Zapažam da se dosta enigmata igralo i oprobalo se u igri. Neki su poslali ono šta su uradili, neki nisu. Ovi koji su pristupili na dobar način (sakupljanje bodova) to su uradili dobro, ono ostali nisu, ali nisam stekao utisak da se neko pobunio.

Sad odoh da smišljam kakav zadatak predložim za narednu godinu. Ako neko ima neku konstruktivnu ideju, neka se javi.

Анониман је рекао...

PO MENI, trebalo je ograničiti broj crnih polja (npr 13-14), bilo bi zanimljivije. Ja sam poslao i jednu objavljivu križaljčicu koja nosi pet bodova manje (s UČKUR i UŽENJE gore desno, bez centralnih dvoslova) ali Slavko se odlučio za ovu. Hvala čestitarima, a pare skupljamo za razvoj mostarskog ugostiteljstva. Pero

Slavko Bovan је рекао...

Da, Pero. Trebalo je ograničiti broj crnih polja, ...ili još bolja varijanta - ZADATI MREŽU (ne mnogo tešku) pa da svi imaju isti polazni šablon.

Eto ideje i za ostale organizatore enigmatskih takmičenja.

A, razvijeno mostarsko ugostiteljstvo, valja podržati da bude još razvijenije :)

Анониман је рекао...

Nemam običaj da komentarišem rezultate konkursa, ali sada moram. Kada je raspisan konkurs rečeno je da se vrednuju sva slova od 1 do 5 i da se boduje kvalitet ukrštenice plus. Samo tada nije rečeno da će se kvalitet vrednovati ocenama od 1 do 5. Drugim rečima, kvalitet se unapred odbacuje jer je vrednost dodatih bodova zanemarljiv. To znači, ruci reči sa najvrednijim slovima. I crna polja gde stignem i nije bitno koliko će ih biti , svejedno da li ih je 20 ili 11, mala je razlika. Tu razliku će nadoknaditi dva vredna slova. Računao sam da će se kvalitet vrednovati srazmerno vrednosti korišćenih slova. Gle čuda, ukrštenice koje su dobile tek prelaznu ocenu 2 ili 3 izbriše u prvi plan, a one sa ocenom 5 ostadoše na začelju. Je li i ovo sistem izvrnutih vrednosti kao što je mnogo štošta u današnjem svetu? Drugačija priča bi bila da je zadatak dat sa ucrtanim crnim poljima, recimo 12, pa su uslovi za sve takmičare isti. To bi bilo pošteno, a kvalitet bi se mogao videti na osnovu uvrštenih reči. Ovako, ovo je čist promašaj. Pitam se, da li bi ijedan urednik objavio ovakve ukrštenice sa ocenama 2 ili 3, bez obzira na nj, Lj,ž itd. Ja ne BiH.

Slavko Bovan је рекао...

Molim potpis, da ovj zanimljiv komentar ne bi otišao u korpu.

Анониман је рекао...

Dragoslav Rosić

Slavko Bovan је рекао...

U raspisu je ovako pisalo: Dodatne bodove svaka ukrštenica će dobiti na osnovu enigmatskog kvaliteta ukrštenice (od 1 do 5).

Luka је рекао...

Mene sudije zakinute za ocjenu 'umjetničkog dojma', te po navedenoj jednadžbi trebam imati 226 punata, čime sam "četvrtiji"!!!

Slavko Bovan је рекао...

Pardoniram. Pobijelile su nam oči od ovih brojeva, pa te "zakinusmo". Slobodno sebi dopiši još dva boda, uz uzvike: "uaaa, sudije!".

Esad L је рекао...

Čestitke pobjedničkoj trojci i ostalim kolegsma u top 10!

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Hoćemo li videti i ostale kreacije?
Ja sam sastavio normalnu ukrštenicu koja se može objaviti, naravno sa manje crnih polja, ali ovo što videh ovde, za PDR bolje da i ne pitam.
Pero je dao prednost zadnjem slovu azbuke i pobedio.Ispunio je uslove konkursa i nema ljutnje.

Lozničanin

Predrag Bošnjak је рекао...

Kriterij ocjenjivanja bi imao smisla uz ograničavanje broja crnih polja.

Slavko Bovan је рекао...

Na greškama se uči. Već smo se dogovorili da se sledeće godine zada lik sa tačnim (istim) rasporedom crnih polja, lik ne mnogo težak, ali bez dvoslova, sa istim bodovanjem slova, ali sa većim rasponom ocjena za enigmatski kvalitet ukrštenice.Pa da onda vidimo majstore :)