понедељак, 11. септембар 2023.

REBUSANJE (5007)

Milan Žarkovački

(EDL 2023, drugo mesto)

20 коментара:

Бранислав Никић је рекао...

Ко му нас овако прода? (Комуна, сова, коп, рода)

Milan Žarkovački је рекао...

Тачно.

Dejan Minić је рекао...

˝Ko mu nas...˝ - ništa ne razumem, ni ko je ko ni ko koga prodaje?!

20 puta ponavljam ovu rečenicu i ništa. Voleo bih da mi neko objasni smisao rešenja.

Анониман је рекао...

Slažem se s Dejanom, vrlo nategnuto rješenje, pa neću dati ocjenu. Po onom mom ključu od 1 do 5 za postavku i isto tako od 1 do 5 za rješenje bilo bi negdje oko 6. Pero

Mandrak је рекао...

Kod mene kontra: značenje mi je jasno, ali ne razumem rebus koji u postavci ima komunu koja je predstavljena naslovom "komuna". Mislim da "komuna" nije dobar pojam za ilustrovani rebus.

Verujem da bismo svi iz prve shvatili šta je autor zamislio da umesto nesrećne komune tu stoji KOLINA (Pjerluiđi).

IlijaO је рекао...

Treba li uopće komentar za ovaj rebus?
Netko se grdno našalio?

Dejan Minić је рекао...

Nisam bio ni ironičan ni maliciozan kad sam pitao da mi neko logički objasni smisao ove rečenice. Ko je ko, ko smo mi, ko su oni i ko koga prodaje?!

Mislim da zaslužujem odgovor od nekoga (autora ili članova žirija).

N. Petkovski је рекао...

Srpski mi jezik, naravno, nije maternji, ali mislim da je jasna misao: KO NJEMU (NEKOME) NAS OVAKO PRODA. Dakle: neko (KO)je nas nekome (MU) ovako prodao. Ko i kome, nije bitno, samo se postavlja kao pitanje. Jeste da je nategnuto, ali shvatljivo je.
A slažem se da naslov novina KOMUNA nije u redu da se upotrebi kad je već napisan. Dopada mi se Mandrakova "korekcija" sa Kolinom.

Анониман је рекао...

Da je KOLINA onda ne bi bilo KOMUNA, koja je jedan od obveznih pojmova.

Stipan

Анониман је рекао...

Sad kad gledam pobjedničke rebuse, nekima nerazumljive, a meni osobno i neprirodno "sklepane", ja na primjer nikad ne bih rekao IMA MARSOVAC REP, rekao bih MARSOVAC IMA REP!, onda sam ponosan na svoja tri rebusa:
NAUMIO SAM BARKOM U NAGASAKI!
ČEKAM BAR NEKI PLAN S KOSOVA!
NEKI KIKINĐANI MAMU TRAŽE!

Stipan

Анониман је рекао...

Također, kad gledam i prvih 10 anagrama i ostale, među kojima ima jako dobrih, ako ne i boljih od prvih deset, ponosan sam i na svoja tri:

KVALITETA I DAH BAROKA ZATAMNI ĆAR!
(Tabaković je kombinirao barokne elemente, radio kvalitetno ne u fušu za dobitak)

TO ZAMAH ALATKI I RAD KVALITETNA BIĆA!

KVALITETNIH ZADAĆA IMA, A BIROKRATA?! (u njegovim zgradama rade uglavnom birokrati)

Stipan

Анониман је рекао...

Križaljke ne bih komentirao, ne radim ih, odnosno svaki pokušaj završi sa puno jednoslova, dvoslova, troslova, pa odustanem. A sad, kad gledam pobjedničke koje imaju po desetak i jednoslova, i dvoslova i troslova na relativno, dimenzijama malu mrežu, ozbiljno razmišljam i o križaljkama.

Stipan

M. Милићевић је рекао...

Какви задаци - такви радови!

N. Petkovski је рекао...

Ograđujem se o delu mog komentara u vezi KOMUNA. Nisam znao da je pojam KOMUNA zadata reč. Razume se da komentar važi i za fudbalskog suca Koline, i taj otpada. E, ali je pitanje kako postaviti tu reč, a da ne bude već napisana u postavci.

Анониман је рекао...

Na ovom mjestu se trebalo blago raspravljati o Milanovom rebusu. Od onih koji nisu sudjelovali, očekuje se da bar prouče pravila. Od onih koji ovo natjecanje smatraju glupim, neka nas 50,barem zaobiđu. Ne znam ni što je Stipan istresao svoj opus ovdje, pa premetaljke smo već vidjeli, a rebuse ćemo prokomentirati kad dođu na red. Slatkog odvjetnik iz Rijeke

Slavko Bovan је рекао...

Sasvim je legitivno uzvikivanje: "Uaaaa, sudije"!
Izvinićete me, ali trenutno sam u strenom raspoloženju (pripreme za EDL) pa nemam živaca NI VREMENA obrazlagati pojedinačno.

Svakako ću se oglasiti, kada stignem.Molim za malo razumijevanja (Trenutno sam u sred posla koji moram da završim u naredna 3-4 sata).

Mandrak је рекао...

Samo da vratim temu na pravi kolosek: nigde nisam napisao da je autor trebalo da upotrebi "Kolina", već sam to naveo kao varijantu za bolje razumevanje ideje.
KOMUNA nije bila obavezni pojam, kako je to gore napisao Stipan, već 1 od 14 pojmova od kojih je svaki autor mogao da odabere 2 po nahođenju. Ako je nečije nahođenje baš bilo da upotrebi tu reč jer je u njoj prepoznao super-frazu KO MU NA(S), i ja po nahođenju mogu da komentarišem rezultate izložene u javnom medijskom prostoru.
I molim drvene advokate i slične masturbante da gledaju svoja posla i iznose sopstveno mišljenje, a ne metakritike i recenzije tuđih komentara.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Kod nas bi trebalo biti "Kome nas ,... tako da se bojim da je ovaj rad s greškom.

Lozničanin

IlijaO је рекао...

Sretene- mislim da je rebus u redu i da nema greške: U proširenom obliku ( bar mislim da je autor to mislio!?) , glasio bi: Tko njemu nas ovako proda?
Mada se uvažava i ovo "Kome..."...( u ovom slučaju imamo dva upitnika- Tko i zašto baš njemu...!