четвртак, 15. септембар 2016.

ENIGMATSKA PROMOCIJA ZAŠTIĆENIH VRSTA

Enigmatski klub “Kikinda”, u okviru projekta “Enigmatska promocija zaštićenih vrsta u Kikindi” provodi niz aktivnosti, a jedan od segmenata jeste i objavljivanje što je moguće više pominjanja SOVE UTINE i VELIKE DROPLJE u enigmatskim prilozima u periodu od 1. septembra do 31. decembra 2016. godine.
Pozivamo sve kolege enigmate da podrže ovu našu akciju. Na koji način urednici i enigmati sastavljači mogu da daju doprinos “Enigmatskoj promocija zaštićenih vrsta u Kikindi”?

Evo primera:
1. Objavljivanje tematskih ukrštenica u kojima su tematski pojmovi SOVA UTINA i VELIKA DROPLJA (posebno ili zajedno).
2. Uvrštavanje pojmova SOVA UTINA i/ili VELIKA DROPLJA u redovne ukrštenice. Dakle, tema je npr. fudbaleri, ali jedan od pojmova u ukrštenici je UTINA, SOVA UTINA, VELIKA DROPLJA. Ovo se odnosi i na netematske ukrštenice (klasične, bele, mozaičke,...). Dodatni plus bio bi ako bi se ove ptice u opisima dovele u vezu sa Kikindom (ili Mokrinom).
3. Uvrštavanje naziva ovih ptica u ostale zagonetke (rebuse, anagrame, tzv. sitne zagonetke, piramide, magične likove...).

Drage kolege, kada objavite nešto što se uklapa u ovaj naš raspis, pošaljite na adresu EKK, pa da objavimo na TIO, prilog arhiviramo, i evidentiramo ga za nagradu ili priznanje.
Enigmatski klub “Kikinda” nagradiće više autora. Posebno će se vrednovati kvalitet priloga (što je bolji prilog biće bolja i nagrada), broj pominjanja (autori koji češće budu koristili zadate pojmove imaju veće šanse za nagradu), te “egzotičnost” objave (Objavljivanje u lokalnim medijima, neenigmatskim listovima, ...). Takođe, nagrade mogu očekivati i najkreativniji autori.
Nagrade neće biti milionske, ali EKK će se potruditi da adekvatno nagradi kolege koji podrže ovu našu akciju. Za nagrade i priznanja konkurišu OBJAVLJENI prilozi u svim medijima širom sveta (enigmatski, neenigmatski listovi, TV, radio, sajtovi, blogovi,...). Jedino ograničenje je to što prilog mora biti enigmatski. Kao što vidite, rok je već pošeo da teče, i već je evidentirano 15 priloga. Naša ambicija je da ih bude nekoliko stotina do Nove godine.

Sova utina (Asio otus)
U Srbiji je sova utina strogo zaštićena vrsta. Najveće zimsko jato sova utina na svetu nalazi se u centru Kikinde. Pod zimovalištem sova utina podrazumevaju se stabla na kojima zimuju utine u centru Kikinde na području pešačke zone u periodu od 1.septembra do 15.aprila.

Velika droplјa (Otis tarda)

„Pašnjaci velike droplјe“ predstavlјa jedino stanište ugrožene vrste ptice velike droplјe (Otis tarda) u našoj zemlјi i jedno od retkih staništa ove vreste u Evropi i svetu. Velika droplјa se nalazi na svetskoj crvenoj listi ugroženih vrsta, visoko kotirana kao ranjiva. U našoj zemlјi predstavlјa strogo zaštićenu vrstu.
Rezervat se nalazi u ravnici severnog Banata, na aluvijalnoj ravni reke Zlatice, između novokneževačke i krstursko-siriške lesne terase. Svojom površinom zahvata teritorije opština Kikinda i Čoka. Takođe, područje rezervata odlikuje jedinstven splet očuvanih stepskih, slatinskih, livadskih i močvarnih ekosistema.

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Od objave poziva do sada stiglo više priloga.

N. Petkovski је рекао...

Moj je predlog da se uzmu u obzir i svi oni radovi iz konkursa za Dane ludaje koji su u sebi imali neke od ovih tematskih pojmova.

Mandrak је рекао...

Volim što idem ispred vremena, što sam vazdan predstavnik suhe avangarde. :) Pa ja sam, bre, još pre mesec dana poslao 4 takva rada Slavku za Pobjedu, a 3 su već objavljena. Možda je prošlo nezapaženo, ali molim da se taj podatak ne izgubi iz vida kad se budu dodeljivale nagrade za trčanje pred rudu). :) Napravio sam i jednu za Feniks, poslaću uz ostale radove (neću baš svuda da rabim te pojmove, i u popularizaciji ugroženih vrsta treba imati meru... bojim se da bi agresivna kampanja mogla da dovede do najezde turista iz svih krajeva bivše zemlje u Kikindu da vide ta dva pernata čuda, a sove ne vole gužvu, buku, progon).

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, sve se evidentira.
Mladene, ništa ne brini. Sve je arhivirano.

Što se tiče turista, ne brini. Ima ih dosta koji dolaze (samo)zbog sova. Najviše je Britanaca. Sova ima na stotine, a kod droplje je malo teži slučaj. Ova ptica je baš-baš ugrožena vrsta. Prema najnovijem brojanju u cijelom rezervatu bilo je 15 jedinki.

Slavko Bovan је рекао...

Danas ste bili vrlo aktivni. Zahvaljujem na mnogobrojnim prilozima (rebusima, magičnim likovima, anagramima, stihovnim zagonetkama,...) Sada an scenu stupaju ukršteničari.

Hajro је рекао...

Lijepo i pametno, svaka cast, cestitam.

Moze nam biti povod da pokrenemo stogod na temu enigmata kao ugrozene vrste.

Slavko Bovan је рекао...

Poziv je objavljen i na sajtu ESS. Zahvaljujem.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, ova ugrožena vrsta (enigmati) je, očigledno, vrlo žilava. Ne damo se mi još!

Sneška је рекао...

"Enigmati - ugrožena vrsta"
VI, TRAG NEISTRAŽENOG UMA!

Slavko Bovan је рекао...

TEKST V. NOVOSTI

Sneška је рекао...

"Asio otus - Otis tarda"
OSTAO RAD: O, TA SITI SU!
ODA RASTU: O I STASITO!