уторак, 13. септембар 2016.

NOSTALGIJA (630)

Vjesnikov Kviz 367, 12.03.1986.
(Prilog: Ilija Đurković)

6 коментара:

Luka је рекао...

Ovo ne može nikako biti Vjesnikov kviz 690!!!

Naime prema mojoj arhivi zadnji broj Vjesnikova Kviza je bio 645, sa nadnevkom 17.06.1992

Ovo je Vjesnikov Kviz 367, sa nadnevkom 12.03.1986.!!!

Migo је рекао...

Pretpostavljam da su upisana rješenja tačna, ili ih je već neko prihvatio kao takva, inače se ne bi nalazila pored zadataka, ali zamolio bih da mi neko objasni kako je dobijeno rješenje KAPITAL u palindromnom rebusu dolje lijevo. Po meni u postavci se nalaze ALAT i KIP, a možda griješim.

U rarebusima se oduzeta slova dodaju tek na kraju postavke, i to redom kako su oduzimana, dok se u rebusoidima oduzeta slova s početka jedne riječi pišu na kraju te iste riječi. Ovo je valjda svima jasno, ali u tom slučaju bi se dobilo rješenje AKLATIP, da bi se čitanjem zdesna nalijevo došlo do rješenja PITALKA, ma šta god da to znači.

Možda je u pitanju anagramni palindromni rarebus- i eto nama nove zanimacije

Luka је рекао...

Ja rješenje vidim ovako:

a(lat), k(ip) - prema apostrofima i pravilu rarebusa lat, ip - idu redom na početak umjesto na kraj radi palindroma.

A možda autor, kolega Gojko, ima logičnije objašnjenje, za rješavanje.

E sad da li je naslov dobro formuliran, o tome se može pričati. Inače u arhiviranju sam često znao naići na pogrešne naslove iznad određenih radova.

Dejan Minić је рекао...

Sve je u redu, naslov je odgovarajući i rešenje je tačno.

Kod ovog rarebusa se najpre pročitaju s desna na levo neapostrofirana slova (K,A), pa onda apostrofirana (PI,TAL).

Prvi put vidim ovakav rarebus u nekom časopisu. Ja sam objavio na internetu jedan ili dva takva, ali ih u principu izbegavam.

Gojko је рекао...

Eto,Dejan je sve objasnio...naslov i postavka su u redu,kad se čita unazad od pojma KIP uzima se K jer su IP odbijena,onda se od alat uzima prvo slova A ,a ono LAT se pokupi nakon ona prva dva odbijena početna slova...KIP...K A PI TAL...Ova vrsta rebusa je rijetka,ali,eto nađe se poneki...

Milan Žarkovački је рекао...

Meni je ovaj palindromni (sad bismo rekli „obratni“) rarebus kao ideja u redu, ali mislim da ilustracija nije dobra. Naime, ako je palindromni, onda bi trebalo da rešenje dobijamo tako što frazu, kako god da smo je dobili, čitamo unazad. Znači, fraza treba da glasi „latipak“. A to bi od ovih pojmova moglo da se dobije samo ako bismo čitali prvo krajnja slova, pa onda početna, dakle:
aLAT, kIP, Alat, Kip -> LATIPAK. Ako bi apostrofi bili sa leve strane slika, onda bismo čitali najpre poslednja slova, pa zatim prva. Znači, trebalo bi to tako predstaviti na ilustraciji:
'alat, 'kip
pa bi onda bilo u redu.