понедељак, 17. јул 2017.

ANAGRAMIRANJE (3062)

JAKO TANAHNO
Autor: Mesud Malkoč

9 коментара:

Dragiša је рекао...

JOHANA KONTA!

Zdenko је рекао...

JA KONTAH: ONA!

Slavko Bovan је рекао...

Tačno.

Belirac је рекао...

U osječkom "Glasu Slavonije" spominje se jedan Mesudov prezimenjak, možda i predak: ovdje.

Радоја Рацановић је рекао...

Uh! Autor igrokaza je sve pomiješao: Drugu mokačku bitku iz 1687, Sulejmana Veličanstvenog (umro 1566.) i Malkoč-bega (umro 1565.).

Belirac је рекао...

Ko bi to rekao! Ovo upozorenje dobro će mi doći u pripremi članaka za web-stranicu Mirovne grupe Oaza, npr. ovdje.

Радоја Рацановић је рекао...

Za Mesuda ne znam pošto se nije očitovao, ali Malkoči iz Dubrava kod Gradiške zasigurno imaju veze sa ovim Malkoč-begom. Inače, on je naše gore list, rođen u Dugama kod Prozora, po ga zovu Dugalić (Duganić). 1553. g. prenio je sjedište Bosanskog sandžaka iz Sarajeva u Banjaluku. Njegov sin Džafer-beg Malkoč je bio prvi poznati kapetan kapetanije u Gradišci, prve te vrste u Bosni. Džafer-beg je bio oženjen unukom Sulejmana Veličanstvenog. Poginuo je 1560. tako da je ona ostala udovica vrlo mlada. Opjevana je u pjesmi „Otkako je Banja Luka postala“ (nije ljepša udovica ostala...).

Belirac је рекао...

Zanimljiva priča! Ima li još?
U "Prosvjetinom imenoslovu" piše da ime Malkoč na turskom znači junak. U RSANU nema ni tog imena, ni prezimena, ali ima prezime Malkoc.

Радоја Рацановић је рекао...

Pa, možda još da dodam da se često miješaju biografije Malkoč-bega (Dugalića) i njegovog savremenika Bali-bega Malkočoglua (1495-1548). Ovaj drugi je dobro poznat iz TV serije „Sulejman Veličanstveni“, a glumio ga je markantni Burak Ozdživit. Malkočoglu je bila jedna od najpoznatijih osmanlijskih porodica, a njen rodonačelnik se takođe zvao Malkoč-beg, koji je bio jedan od turskih komandanata u boju na Kosovu. Iako sam prethodno napisao da je Malkoč-beg Dugalić bio „naše gore list“, kako tvrde neki istoričari, čini mi se logičnijim da je pripadao nekom ogranku turske porodice Malkočoglu.