субота, 15. јул 2017.

NOSTALGIJA (675)

(Goran Gigović, Glas, Banja Luka, jul 1987.)
Piše: Radoja Racanović

Mnogi od onih koji imaju doticaja sa enigmatikom po prvi put su čuli za Gornje Podgradce zahvaljujući meni, odnosno činjenici da sam to mjesto svojevremno imao za adresu stanovanja. Međutim, Gornji Podgradci su šire poznati iz nekoliko razloga, a dva su osnovna: u ovom mjestu postoji pilana od 1853. g. (najstarija u BiH) i fudbalski klub od 1926. g. Kada sam ja bio mlad u G. Podgradcima se živjelo za FK „Sloga“. To je bio jedini seoski klub u Bos. Krajini koji je godinama igrao na podsaveznom nivou, iz koga se plasiralo u 2. saveznu ligu, čemu je Sloga bila najbliža 1972. Veliki uspjeh Klub je ostvario 1987. osvojivši 1. mjesto u Međuopštinskoj ligi Banja Luka. Tim povodom je početnik Goran Gigović, uz moju asistenciju, sastavio odličnu tematsku skandinavaku koja je objavljena u redovnoj enigmatskoj rubrici u banjalučkom Glasu, a koju je uređivao nedavno preminuli Ivan Šagadin. S obzirom da se nedavno navršilo 30 godina od  tog događaja, na lokalnim društvenim mrežama je u više navrata postavljen pomenuti Goranov rad.
(Prilog o ovoj ukrštenici nedavno je objavljen na blogu Nedjeljka Nedića)

10 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...

Mnogo je zanimljivih činjenica koje se mogu napisati vezano za ovaj rad, G. Podgradce i Slogu. Prvo one enigmatiske:

U sklopu AKUD „Kozara“ iz G. Podgradaca djelovala je Enigmatska sekcija od početka septembra 1984. g. Dvije godine kasnije Sekcija je inicirala osnivanje EK „Kozara“ u Bos. Gradišci, koji je djelovao u periodu 1986-91. Klub je okupljao 20-ak zaljubljenika u enigmatiku, mahom rješavača, ali i nekoliko sastavljača. Osim mene, određeno sastavljačko iskustvo imali su Veselko Lazić (inž. šumarstva) i Milutin Đurđević (nastavnik). Među početnicima posebno se izdvajao srednjoškolac Goran Gigović , autor ovoga rada. On je živio u mom komšiluku, a pored njega još nekoliko mladih Podgradčana je imalo i interesa i talenta za sastavljanje. Tako smo mi, kada je Sloga ostvarila ovaj veliki uspjeh, pripremili cijelu enigmatsku stranicu u Glasu sa radovima posvećenim tom klubu. Na žalost, sačuvan je samo ovaj Goranov rad. Inače, banjalučki Glas je u to vrijeme izlazio kao dnevna novina velikog (A3) formata, svim danima osim nedjelje. Radnim danom enigmatika je bila zastupljena na otprilike 1/4 stranice (manja skandinavka), dok je izdanje koje je izlazilo subotom imalo cijelu stranicu sa većim brojem raznovrsnih enigmatskih priloga.

Радоја Рацановић је рекао...

A sada nekoliko sportskih:

Najpoznatiji fudbaler rođen u G. Podgradcima je Borče Sredojević (1958). Naravno, karijeru je započeo u Slogi, nastavio u Kozari iz Bos. Gradiške i banjalučkom Borcu, da bi potom igrao za Rijeku, Partizan i na kraju španski Deportivo la Korunja.

Igrač tima na slici bio je Ranko Marin (čuči 3. zdesna), otac Marka Marina – njem. fudbalera koji trenutno igra za grčki Olimpijakos.

I nekoliko ličnih:

Igrač sjajne ekipe koja je 1965. uvela Slogu u podsavezni rang takmičenja bio je pok. Marko Desančić, moj (strogi i pravedni) učitelj za koga imam samo riječi hvale.

Milenko Čolaković (stoji 3. zdesna), golman tima na slici i moj školski drug, poginuo je kao borac u posljednjem ratu i njemu u čast svake godine se organizuje memorijalni turnir. Nedavno preminuli Dušan Tatić, trener tima na slici (stoji 1. zdesna), predavao nam je hemiju u osnovnoj školi.

Gojko је рекао...

Koliko se sjećam učitelj Vitomir (Vito) Bjelošević koji je dugo godina radio u Zdeni,mom rodnom mjestu bio je iz GP...kao učitelj bio je omiljen,svi su ga znali,vodio je i muzičke sekcije,KUD Petar Škondrić,svirao gitaru...bio je učitelj generacijama prije mene.Ima(o) je dvije kćerke,Biljana je radila u o.š. Narodni front,u biblioteci(moja škola od 5-8 razreda), a u izbjeglištvu je radila u BL,u PIO-u,a samo znam da se druga mu kćerka zvala Gordana

Belirac је рекао...

Radoja, na sh-Vikipediji postoji članak o EK "Maglaj": ovdje. Predlažem da sličan tekst pripremiš o EK "Kozara" pa da i njega stavimo na Vikipediju.

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da je ovo vrlo značajno za enigmatsku istoriju. Skandinavka o uspjehu kluba koji se takmiči u "malim ligama".

Rešad Besničanin је рекао...

Ovo podseća malo na "Više od igre".

Радоја Рацановић је рекао...

Ma, ne da posjeća, to je doista bilo „Više od igre“. Tih godina Sloga je imala i lokalnog rivala – Kozaru iz Bos. Gradiške (opštinskog središta), koja se takođe borila za ulazak u 2. ligu, i kojoj je to pošlo za rukom 1971. Slijedeće 1972. Slogi je plasman u 2. ligu izmakao za dlaku. Pored toga, Sloga je bila predratni klub, a Kozara je osnovana nakon 2. svjetskog rata - u vrijeme kada su G. Podgradci bili izuzetno razvijeno industrijsko mjesto, a Bos. Gradiška obična kasaba... To je bio scenario kakav bi Stojanović i Šotra teško smislili.

Радоја Рацановић је рекао...

Gojko, za učitelja Bjeloševića ne znam. To nije ovdašnje prezime, ali to ništa ne znači s obzirom na brojna doseljavanja u ovo industrijsko mjesto.

Jovane, mislim da ću to uraditi premda je nezahvalno takve tekstove pisati samo na osnovu sjećanja. U svakom slučaju, hvala za iskazani interes.

Belirac је рекао...

Zar nema nikakvih dokumenata, članaka, zapisa, neke sačuvane građe?

Радоја Рацановић је рекао...

Ima, ali ne sve. Službena dokumentacija (zapisnici, spiskovi članova) nije sačuvana, odnosno ostala je negdje u arhivi SSRN.