понедељак, 17. јул 2017.

NOSTALGIJA (676)

Piše: Jovan Nedić
Ova ukrštenica – potpisana sa "Z. Pupezin-Kikinda" – objavljena je na 19. stranici beogradske "Razonode miliona", na kojoj nema ni broja, ni datuma izlaska, ni bilo kakve druge oznake. Rukom je dopisano "1964" i "489/a", što znači da je izišla 1964. godine (ja sam tada bio desetogodišnjak!), a drugi broj vjerovatno znači da je objavljena iza 489. broja "Enigme".
Da je ta pretpostavka osnovana potvrđuje i elektronski katalog Narodne biblioteke Srbije (NBS), u kome stoji da su 1964. godine, u 14. godištu "Enigme", objavljeni ovi brojevi: 474-509 (ukupno 35). To znači da je tada "Enigma" izlazila svakih 10 dana, odnosno triput mjesečno, te da je 489. broj izišao oko 150. dana te godine, tj. početkom mjeseca juna.
Na skeniranje i ponovno objavljivanje Zlatanove ukrštenice potakao me je prvi vodoravni pojam: UTINA. Baš me zanima sjeća li se predsjednik EKK-ija tog svog sastava, da li je i tada u Kikindi bilo mnogo sova utina i ima li on tu "Razonodu miliona" u svojoj arhivi?

U već spomenutom elektronskom katalogu NBS, u rubrici "Oznaka primerka", za 1964. godište "Razonode miliona" navode se brojevi 1, 2 i 3, koji u rubrici "Broj sveske" nose ovakve oznake: "LETO_ZIMA", "LETO+ZIMA", "LETO". Po svemu sudeći to su isti primjerci.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Prilikom današnjeg susreta (Zlatan je donio enigmatske priloge za listove koje radi EKK, a pretresli smo i aktuelne teme) štampao sam ovaj Jovanov prilog. Zlatan se rado sjeća saradnje sa "Razonodom miliona", nema sačuvan nijedan primjerak, a UTINA u to vrijeme nije se ni u naznakama mogla povezati sa Kikindom. Zlatan se specijalno zahvaljuje Jovanu.

Belirac је рекао...

Pozdrav Zlatanu! Ako pronađem još koji njegov prilog, također ću ga skenirati.