уторак, 19. септембар 2017.

MILATOVA POSLASTICA

Tonči Milat šalje pravu enigmatsko/logičku poslasticu.
KRIPTIČNA PRIČA - PAŽLJIVI LOPOV.
Tekst počinje ovako:


Nakon višemjesečne istrage, policija je upala u stan Lažljivog Popova, najpoznatijeg balkanskog kriminalca. Popov je karijeru počeo u Bosni i Hercegovini, i to surađujući s kineskim švercerima krivotvorene robe. Nitko ne zna kako, ali uskoro se povezao s azijskim bandama, nudeći im jedinstvenu priliku: osobu upoznatu s prilikama na Balkanu, spremnu iskoristiti svoja poznanstva za sve od trgovine drogom do šverca oružja. Korejanci i Japanci jedva su dočekali priliku, i Popov je uskoro bio najmoćniji i najbogatiji kriminalac u regiji. Nije mu trebalo dugo da se poveže i s iranskom vrhuškom,  ali čak i za njega, krijumčarenje alkohola u duboko religiozni i konzervativni Iran bilo je preriskantno: uostalom, granice Europske Unije upravo su nekako u to vrijeme obuhvatile i susjednu Hrvatsku, i Popov je osjetio da mu se otvara najveće tržište do sada. Zadnje glasine su bile da mu je išlo tako dobro da je čak stvorio veze i u Južnoafričkoj Republici, i da mu je posljednji „projekt“ uključivao čak i šverc dijamanata.

8 коментара:

Анониман је рекао...

BITCOIN
М. Милићевић

Dragiša је рекао...

Svaka čast, Miloše!
Sad i ja vidim!

Tonci M је рекао...

Mala napomena: znam da se zagonetka može riješiti i u jednom koraku, bez analize priče, samo pogledom u popunjenu mrežu (nisam znao kako to izbjeći), ali nagrada je puno veća za one koji polove u čemu je "štos" i u samoj priči, odnosno koji sve dodatni pojmovi postoje u mreži nakon odgovarajuće zamjene!
(pretpostavljam da ste obojica došli do kompletnog rješenja, samo sam htio ovo pustiti kao preporuku za ostale rješavače).

stipan medo је рекао...

BOR
JOD
TONA
UGLJIK
KISIK
RIMSKA JEDINICA
DUŠIK

stipan medo је рекао...

Pojmovi kojih je odgovor jedno slovo.

Tonci M је рекао...

Točno, ali to je samo prva razina: sa svakim od tih slova se može nešto napraviti, a vezano je uz priču i konačno rješenje.

Svetlana је рекао...

Ako se u tim rečima koje sadrže slova "BITCOIN" zamene ta slova sa nazivima raznih valuta dobiju se reči na koje asocira tekst priče:

dob - do MARKA - domarka
Doni - don JUAN - donjuan
sat - sa VON - Savon
cica - ci JEN a - cijena
Mateo - mate RIJAL - materijal
niza - n EURO za - neuroza
mina - mi RAND a - Miranda

Super zagonetka Tonči! :)

Slavko Bovan је рекао...

Svako osvježenje na blogu je dobro!