субота, 2. септембар 2017.

REČ PO RIJEČ (1679)



BELUGA
Beluga ili beli kit (lat. Delphinapterus leucas) je vrsta kita koji naseljava vode Severnog ledenog okeana i priobalna mora. Zajedno sa narvalom je pripadnik porodice Monodontidae. Ovaj morski sisar je dugačak do 5 metara čije telo je u potpunosti bele boje i ima samo osam do deset zuba.
Belugu je prvi put opisao Peter Simon Palas, nemački zoolog 1776. godine. Beluge se svrstavaju u kitove zubane. Delfin iz reke Iravadi  izgledom podseća na belugu, i nekada se svrstavao u ovaj podred, međutim, genetičke analize su dokazale suprotno.
Ime beluga dolazi od ruske reči „beluga“ ili „beluha“ izvedene od reči belый što znači „beli“. Da ne bi došlo do zabune u imenu, strani naučnici belugu ponekad nazivaju belukhom, kako bi ga razlikovali od morune čiji je takođe lokalni naziv beluga.
Beluge naseljavaju hladne vode artkičkih i podarktičkih krugova, naročito vode uz obale Aljaske, Kanade, Grenlanda i Rusije. Najjužnije populacije su viđene izolovane oko zaliva reka Sen Loren i Sagenaj u Kanadi, u Antlantiku i delti reke Amur, kao i u vodama oko Sahalin ostrva u Ohotskom moru.
Izvor: Vikipedija

Нема коментара: