понедељак, 11. септембар 2017.

REČ PO RIJEČ (1688)



JESETRA
Jesetra je zajednički naziv za 26 vrsta riba u porodici, uključujući Acipenseridae rodova Acipenser, Huso, Scaphirhynchus i Pseudoscaphirhynchus. Termin obuhvata preko 20 vrsta koje se obično nazivaju jesetrama i nekoliko srodnih vrsta koje imaju različita uobičajena imena, pre svega kečiga, kaluga i moruna. Pravim jesetrama se najčešće nazivaju vrste koje spadaju u dva najpoznatija roda: Acipenser i Huso.
Jedna od najstarijih porodica košljoriba, jesetre nastanjuju suptropska i umerena područja, jezera i obale Evroazije i Severne Amerike. One su karakteristične po svojim izduženim telima, nedostatku krljušti, a ponekad su i veoma velike: u rasponu od 2-3 ½ m dužine najčešće, a neke vrste rastu i do 5,5 m. Većina jesetri se mreste uzvodno i hrane u rečnim ušćima i zalivima. Dok su neke potpuno slatkovodne, vrlo mali broj dospeva u otvoren okean, ali u blizini obalnih područja.
Izvor: Vikipedija

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

I ova rubrika je ponekad inspiracija za enigmatske priloge. Danas stigao jedan rebus, a jedan sastavio i ja na istu temu (ali taj neće biti realizovan jer je jedan pojam teško prikazati slikom).