понедељак, 18. септембар 2017.

REČ PO RIJEČ (1695)



ORNITOMANTIJA
Ornitomantija postupak je predviđanja budućnosti na osnovu pokreta ptica. Ovaj postupak bio je popularan u mnogim antičkim kulturama, uključujući i grčku i rimsku. Iako su to uglavnom bili let i pesme, svaki pokret je mogao da se prevede ili interpretira kao određena poruka od bogova. Ovi znaci smatrani su za izuzetno tačne i shvatani su ozbiljno od strane Grka i Rimljana. Reč inauguracija, izvedena od latinske imenice inauguratio, odnosno glagola inaugurare, koji je značio videti budućnost u letu ptica. Auguri su bili rimski sveštenici koji su posmatrajući ptice predviđali budućnost. Bilo je takođe i auspeksa koji su interpretirali munje, grmljavine, vetar i druge prirodne pojave. Fraza pod pokroviteljstvom potiče od ove potrebe čitanja budućnosti iz prirodnih pojava.
Ovaj oblik proricanja postao je deo rimske religije koji je imao svoje sveštenstvo i svoju praksu. Jedan značajni primer javlja se u Odiseji, kada se pojavljuje orao koji leti desno sa mrtvim golubom u svojim kandžama. Ovaj znak se tumači kao dolazak Odiseja i smrt prosaca njene supruge.
Ornitomantija je i nekoliko puta pomenuta u septuagintskoj verziji Biblije. Jozef je tvrdio da je koristio ovu tehniku da bi uplašio svoju braću u septuagintskoj Knjizi postanja, ali je kasnije u septuagintskim tekstovima pisalo da je ova praksa strogo zabranjena. Tekstovi o ptici proroku koji postoje kod Hetita datiraju iz 13. ili 14. veka.
Izvor: Vikipedija

4 коментара:

Zdenko је рекао...

NINA MOTRI JATO!
NOTIRANI JATOM!

IlijaO је рекао...

A MONITOR TAJNI?

Zdenko је рекао...

TOM NIT ARA I NOJ!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zanimljivo, danas sam u križaljku za Kvizoramu uvrstio upravo ovaj pojam.