недеља, 3. септембар 2017.

ZAGONETNI ZAGONETAČ



Kikindski zagonetač Aleksander Šujdovič
Piše: Nedjeljko Nedić
Na moj napis o pok. slovenskom zagonetaču Jožetu Berdonu, koji sam ovoga tjedna objavio na svojemu blogu DUE, reagirali su slovenski kolege Branko Milovanović i Štefan Markovič. S nekim novim podacima o Berdonu poslali su mi i njegov nekrolog posvećen zagonetaču Aleksanderu Šujdoviču za kojega u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata iz 1978. stoji da je rođen u Ljubljani 1940. Iz Berdonova teksta navodim sljedeće: ... „Zanimive su bile njegove ugankarske šifre. V domači reviji (misli na KiH, op. pr.) se je podpisoval s Dane Kresal (Aleksander), pri Petelinovom Superpipu je bil Adi Kink (iz črke besede Kikinda, njegovega rojstnega mesta v Vojvodini), pri Klasinčevom Ugankarju je bil posvem neprepoznaven XY, pri dnevniku Slovenec s je skrival za šifre Viktor Star (skrit avtor).“ ...
(Jože Berdon „Hvala Alek“, Ugankarski izziv broj 213, 6. VII. 2008., str. 4)
Nije li ovo potvrda da je Šujdovič rođen u Kikindi te odgovor na dvojbe vezane za njegovo mjesto rođenja u komentarima na blogu „Logičke zagonetke“ iz 2012. Naš blogogazda Slavko to će provjeriti u kikindskim maticama rođenih. A o Aleksanderu Šujdoviču znam još da je preminuo početkom svibnja 2008. Prvi je rad – ispunjaljku, objavio u ljeto 1960. u Tovarišu (enigmatskome prilogu časopisa „Kaj veš – kaj znaš“). Sastavljao je uglavnom križaljke i ispunjaljke. Objavljivao je u Ugankaru, Superpipu, Ugankarskome izzivu, KiH-u (kojega je dugo i uređivao) te u velikome broju neenigmatskih listova (Delo, Slovenec ...). Njegov najpoznatiji pseudonim ipak je bio Alek.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Matične knjige kažu da je AleksandAr ŠujdoviĆ rođen u Kikindi 21.10.1940. godine. Otac Dejan Šujdović, majka Ljubica Šujdović rođena Gomiršek. Brak zaključio u Ljubljani 6.8.1966. sa Verom Mlakar.
(Dakle, nije Aleksander Šujdovič već Aleksandar Šujdović)

Rok Ban је рекао...

Tako je Slavko, on se je uvijek potpisivao sa Ć tako je bio i napisan u impresumi KIHA: