понедељак, 04. јун 2018.

ACTA AENIGMATICA (10)IZDAVAČKI PLANOVI EU „ČVORA“ OSAMDESETIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje „Čvor“ (kasnije preimenovano u Zagonetačko društvo "Čvor") imalo je široku paletu djelovanja na enigmatskom polju: okupljanje zagonetača i odgonetača, raznovrsna natjecanja, kategorizacija i dodjela zagonetačkih titula, dodjela prigodnih godišnjih nagrada, izdavanje časopisa u kojima su objavljivane autorske zagonetke te posebno izdavanje knjiga i priručnika vezanih za zagonetačku povijest, teoriju, rječnike i sl. U prvih dvanaest godina svog djelovanja, gotovo svake godine, svjetlo dana ugledali su poneki priručnici ili knjige (samo neke: Kako sastaviti dobru križaljku, Priručnik za odgonetače /dva izdanja/, Počeci križaljkotvorstva u Hrvatskoj, Zagonetke Ivana Gorana Kovačića, Zagonetke anagram i palindrom, Enigmatski rječnik 2, Enigmatski rječnik 3, Enigmatski rječnik 4, odostražnici i dr.).
Nažalost, nije bilo previše autora koji su mogli osigurati pokoji rukopis enigmatskog sadržaja pa je 1979. godine pri EU „Čvoru“ osnovana Komisija za izdavačku djelatnost. Ona je u „Čvor razbibrizi“ (br. 350 od 24. XI. 1979.) raspisala natječaj za enigmatske rukopise koji bi se mogli u dogledno vrijeme pripremiti i pokušati otisnuti kao zasebni priručnici ili knjige. Do 10. I. 1980. pristiglo je dvadesetak prijedloga, a ovdje ćemo ih pobrojati po redu kako ih je Komisija za izdavačku djelatnost predstavila Savjetu EU „Čvora“.
1.      ANTONIĆ, Boris, KLASIFIKACIJA OPETOVNIH LIKOVA, oko sto stranica s mogućnošću završetka rukopisa do kraja 1980.
2.      BACH, Zvonimir, POVIJEST I RAZVOJ KRIPTOGRAMA U NAS, oko sto stranica s mogućnošću dovršetka rukopisa do svibnja 1980.
3.      ĐURIĆ, Milan i NAZANSKY, Boris, ZAGONETAŠTVO VARAŽDINSKOG KRAJA, oko sto stranica sa željom da monografija bude tiskana povodom 10. obljetnice djelovanja VAZAK-a (1981.).
4.      HORVAT, Stjepan, LEKSIKON ZAGONETAČKOG NAZIVLJA, oko 150 stranica s brojnim prilozima.
5.      HORVAT, Stjepan, ODOSTRAŽNIK RIJEČI OD 5 SLOVA (II. izdanje, po ER 5). Dovršetak rukopisa do kraja 1980. godine.
6.      HORVAT, Stjepan. HUMOR I ENIGMATIKA, oko 80 stranica s ilustracijama (karikaturama raznih autora). Priprema rukopisa do kraja 1981.
7.      HORVAT, Stjepan, ZNAM SVE! Serija manjih priručnika za odgonetače (rukopis je djelomično objavljen u „Vikendu“).
8.      JURČEC, Marijan, ZAGONETAČKI ESEJI, oko 80 stranica.
9.      NAZANSKY, Boris, PORICALJKA, manji format, šezdesetak stranica. Mogućnost završetka rukopisa do kolovoza 1980.
10.  MILIŠIĆ, Mate, RJEČNIK PALINDROMOIDA (obrtaljki, drugosmjerki), završetak rukopisa do kraja 1981.
11.  NEDIĆ, Jovan, ENIGMATSKI RJEČNIK RIJEČI OD 1 SLOVA.
12.  PELEH, Slavko, BIBLIOGRAFSKA OBRADA ZAGONETAČKIH LISTOVA „PROBLEM“ (1946.-1949.) I „REBUS“ (1951.-1953.).
13.  PELEH, Slavko. ZAGONETKE PETRA PRERADOVIĆA I IVANA TRNSKOG. Mogućnost dovršenja rukopisa do sredine 1980.
14.  PELEH, Slavko, KAKO NAČINITI VALJANU KRIŽALJKU (II. izdanje). Rukopis će biti dovršen do kraja 1980.
15.  PELEH, Slavko i HORVAT, Stjepan, IV. MEĐUNARODNI SUSRET ZAGONETAČKIH UREDNIKA. Opseg oko 80 stranica, a rukopis bi bio gotov do kraja 1980.
16.  POLIĆ, Branko, ENIGMATSKI RJEČNIK RIJEČI OD 5 SLOVA, opseg oko 1.600 kartica, predaja rukopisa u etapama, dovršetak do kraja 1981. godine.
17.  PUŠONJIĆ, Radoš, ENIGMATSKI RJEČNIK RIJEČI OD 4 SLOVA (II. dopunjeno izdanje), do kraja 1980. godine.
18.  ŠANTEK, Miroslav, REBUS – RAREBUS – REBUSOID, oko 40 kartica teksta do kraja 1980.
19.  VUKOVIĆ, Jovan, PARTIZANSKE ZAGONETKE, oko 50 kartica i fotoprilozi, rok predaje rukopisa do 15. rujna 1980.
20.  VUKOVIĆ, Jovan, VOJVOĐANSKO ZAGONETAŠTVO, opseg od oko 100 stranica.
21.  VUKOVIĆ, Jovan, REBUSI U SRBIJI, opseg od 50 stranica, a završetak rukopisa 1981.
22.  VUKOVIĆ, Jovan, SRPSKI TEORETIČARI ZAGONETAŠTVA, oko 100 stranica, a završetak rukopisa 1982.
23.  Skupina autora, MALI TUMAČ ZAGONETAKA.
Ovo je bio iznenađujuće velik broj prijavljenih rukopisa, što je obećavalo nastavak bogate izdavačke djelatnosti u narednih pet godina. Kao što obično biva, planovi su bili planovi, a realizacija je bila nešto skromnija. Zašto? Ne znam točan odgovor, ali veći broj prijavljenih rukopisa nikad nije bio napravljen.

5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Izašle su knjige pod brojevima 3, 5, 16, 17, 18 i 19.

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da je to sasvim dobar broj objavljenih knjiga.

Belirac је рекао...

Knjiga pod brojem 11 "Enigmatski rječnik riječi od 1 slova" nije izašla, bar ne u autorsku najavljenog sastavljača. Kasnije su takve rječnike izdali Krsta Ivanov i Nedjeljko Nedić, a ovaj najavljeni ostao je nedovršen, tj. dovršen otprilike do pola.

Belirac је рекао...

Iako se u radnom naslovu spominju "riječi od 1 slova", u rječnik su uvrštavane, naravno, i jednoslovne kratice i oznake.

Belirac је рекао...

Pri prvom sljedećem susretu s Jovanom Vukovićem trebalo bi se raspitati što je bilo s tri najavljene enigmatske knjige.