среда, 20. јун 2018.

STARA ZAGONETKA

Gospodo, najbolji rešavači, molim vas da mi pomognete u rešvanju ove stare zagonetke:

Na visini tražiš
Što leži u nizu,
U daljini tražiš,
Što ti stoji blizu.

Mislim da su rešenje 2 reči koje su međusobni anagrami.

Ako imate ideju molim vas da mi pošaljete.
Unapred zahvaljujem.
Dinko Knežević

12 коментара:

Boris је рекао...

Možda : dugine boje

Slavko Bovan је рекао...

Možda je stvarno DUGA (sa različitim značenjima)?

Zdravko је рекао...

Možda OBLAK - BOKAL?

Анониман је рекао...

Najpre želim da zahvalim Borisu, Slavku i Zdravku na pomoći, odnosno pokušaju da reše ovu zagonetku.

Zagonetka čije rešenje ne znam, ako ga uopšte ima, objavljena je kao "Anagram u konjičkom skoku" u Srpskoj zori, jula 1878.g., pre 140 godina. Rešenje konjičkog skoka je ova "zagonetka", ali u listu nije navedeno rešenje zagonetke, već se samo konstatuje da "ovu zadaću niko nije rešio". Rešenje liči na zagonetku, a naziv anagram upućuje da rešenje čine 2 reči (pojma), koji treba da su medjusobni anagrami ili jedna palindromna reč, u skladu sa tumačenjem pojma anagram.

U prvom slučaju ja sam išao na rešenje DUGA - GUDA (mala svinja), nisam se setio DUGINIH BOJA, a za OBLAK ili OBLACI, ZVEZDE, PLANETE nisam imao adekvatan anagram.

U drugom slučaju sam mislio da je OKO, a potom mi se kao rešenje nametnuo KAPAK tumačeći da ga tražiš pogledom nagore, iznad oka, čine niz od dva kapka (ako 2 stvari mogu činiti niz!?), ne možeš da ih vidiš, a tako su blizu oka (očiju)!

Nažalost, ni sada mi nije jasno ima li ova zagonetka rešenje i kako glasi. Ako sada neko ima ideju šta bi moglo biti rešenje molim ga da napiše!

Pozdrav.
Dinko

Tonci M је рекао...

Nije rješenje, ali samo komentar da riječ NIZ u ovoj zagonetki ne znači RED (POREDAK), već NIZINU, kao kontrast VISINI.Dakle: na VISINI tražiš ono što leži u nizini, u daljini ono što je u blizini. Možda pomogne.

Zdenko је рекао...

Možda

GRUDA (zemlje)
DRUGA (drugarica)

Slavko Bovan је рекао...

vrana, ravan, narav.

Zdravko је рекао...

UROD - ROD.
UROD,godišnji prinos u polju, zavisi od vremenskih (ne)prilika.
ROD kao svojta, rodbina.

Ili homonimi ROD - ROD
ROD kao urod i ROD kao rodbina.

A možda su rješenje riječi koje se odnose na zemlju, porijeklo, pripadnost i sl., jer je u to vreme Austro-Ugarska okupirala BiH, i kod naroda je naročito bio izražen patriotizam i osjećaj pripadnosti svome narodu.

Sneška је рекао...

Možda zagonetka opisuje mesto čoveka u prostoru i vremenu, tako, put ili TRASU tražimo na visinama umesto put pod noge; bliže nam je ovo danas nego ono SUTRA.
Pozdrav Dinku!

Радоја Рацановић је рекао...


Postoji li mogućnost da se u to vrijeme riječ anagram nije upotrebljavala u danas poznatom, tj. pravom značenju, kao što je to bio slučaj sa rebusom i nekim drugim zagonetkama?

Boris је рекао...

MOŽDA JE PAK RJEŠENJE : ZORA
USPUT MI JE PALO NA PAET: OSVIT DANA= DIVOTA SNA

Радоја Рацановић је рекао...


Ovo sasvim sigurno jeste zagonetka, rekao bih i dobra zagonetka, sastavljena u duhu narodnog zagonetanja. Ovdje zabunu unosi njen naslov, donekle i način na koji je objavljena - on sugeriše da je mogla biti poznata odranije, možda negdje i zabilježena. Da nije ovakvog naslova, našlo bi se više smislenih rješenja, što opet upućuje da je "kvaka" u naslovu. Imajući sve ovo u vidu, kao i naziv lista i vrijeme u kojem je objavljena, meni se najprihvatljivijim čini slijedeće rješenje:

VLAŠIĆI (sazviježđe) - VLAŠIĆ (planina),

koje ne mora, ali se ovdje najvjerovatnije dovodi u vezu sa drugim (i u to vrijeme drugačije shvatanim) nazivom sa Srbe.