понедељак, 11. јун 2018.

ACTA AENIGMATICA (11)



POSTOJE LI ENIGMOFILOGRAFI?
Piše: Stjepan Horvat
Autogram označava svojeručni potpis, prvenstveno neke poznate osobe. Koliko puta smo vidjeli na nekom predstavljanju knjige da autor potpisuje svoje djelo ili pak nakon teniskog meča pobjednik se potpisuje u bilježnice, na papire ili teniske loptice svojim navijačima ili pak svojim potpisom netko potvrđuje svoju nazočnost na nekom susretu i tako redom…
Ljudi već stoljećima skupljaju takve potpise, razmjenjuju ih međusobno ili čak i trguju njima. Skupljači se ne ograničavaju samo na potpise znamenitih osoba, već skupljaju i potpise svojih znanaca, rodbine, prijatelja i drugova. Takva zbirka često je svojevrsni vrijedan spomenar koji će nas sjećati na razne događaje i susrete.
Ta vrsta hobija naziva se filografija pa se osoba koja skuplja autograme može nazvati i filograf. No postoji li koji enigmofilograf, osoba koja skuplja potpise zagonetača, autora zagonetaka ili raznih enigmi? Ne znam točno, ali među svojim „papirima“ imam raznih dokumenata na kojima je dosta potpisa zagonetača. Često su mi se javljali razglednicom sa svojih skupova, pismom, a i sam sam često „davao“ svoj potpis na neku razglednicu koja se slala osobi koja nije mogla prisustvovati određenom zagonetačkom događanju.
I zagonetački urednici Pero Galogaža i Boris Nazansky svoje kolumne završavaju faksimilom svojih potpisa.
U Vinkovcima su 15. i 16. rujna 1979. godine održani Vinkovački enigmatski susreti (mjesec dana ranije osnovano je Zagonetačko društvo Vinkovci) i tada je sveprisutni animator i organizator Zdenko Svoren pripremio sveopće potpisivanje „za uspomenu na ove susrete“. Pedesetak sudionika potpisalo se na unaprijed priređene papire. I mene je dopao jedan primjerak, pa možda sam s time i ja postao enigmofilograf!

Danas mi je teško prepoznati sve potpise, ali među njima su: I. Antonić, E. Bajai, N. Banda, M. Cvenić, A. Cvitković, M. Čikić, L. Erjavac, G. Horvat, S. Horvat, Z. Itlinger, N. Mariani, M. Mijailović, J. Nedić, S. Peleh, D. Perkov, M. Smolčić, B. Stojanović, Z. Svoren, D. Šuša, L. Tiszai… Možda će netko drugi prepoznati još koji od potpisa.
Drugi prilog uz ovaj članak je razglednica Slavonskog Broda s potpisima sudionika II. sastanka Predsjedništva ZSJ (Zagonetačkog saveza Jugoslavije), održanog u Slavonskom Brodu 22. XI. 1986. godine. Potpisali su se redom (Marko) Smolčić, Jovan Vuković, (Vjeko) Hudolin, Slavko Bovan, Đ(oka) Lazić i (Stjepan) Horvat.
Urednička napomena: Na pitanje iz naslova ovog članka može se odgovoriti potvrdno: da, postoje enigmofilografi! Jedan od njih je Marko Smolčić, koji danas živi u Zagrebu. Njemu su se – u njegov primjerak "Leksikona zagonetača Jugoslavije" (Bjelovar, 1979) – potpisali mnogi enigmati s naših prostora.
Ugledajući se na Marka, i ja sam počeo "hvatati" kolege zagonetače da mi se potpišu uz članak o njima u "Leksikonu srpskih enigmata" (Beograd, 2007), kao i njihove supruge ako sam ih sretao na enigmatskim susretima. U Leksikon su se – obično na odgovarajuće azbučno mjesto – upis(iv)ali i kolege koji nisu u njega uvršteni, npr. Ivan Andonov, Veroljub i Slavica Babić, Nebojša Vučinić, Rade Goljović, Ilija Đurković, Milan Žarkovački, Želimir Lalić, Zoran Milošević, Milutin Mrdak, Sofija Necin, Ilija Ozdanovac, Ante Popić, Verica i Jovan Rajović, Dragan Ristić, Vanja Tomašev, Dragiša Cetić, Aleksandra Čolakov, Vojin Vukšić, Mihajlo Džudžar... (J. Nedić)

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Lijepo podsjećanje.

Belirac је рекао...

U ovoj Štefovoj seriji neki od nas će prepoznati i svoje životne pute...

Belirac је рекао...

Na ovu objavu postoji i reagovanje Miloša Milićevića ovdje.