субота, 9. јун 2018.

DA LI JE DALI?

Zdenko Capan je iskombinovao gornji anagram on naziva slike:  „Gala razmišlja o Sredozemnom moru, koje, dvadeset metara ispod površine, postaje portret Abrahama Lincolna“


 Piše: Dejan Minić
Odabrao sam tri fotografije - Na prvoj je Anđela ispred, inače, ogromnog muzeja, druga je sa slikom "Linkolna", a na trećoj je jedan detalj sa neobičnom skulpturom Dalijevskog tipa u samom gradu Figerasu.

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ova slika mi je bila potpuno nepoznata, ali je velemajstorska. Malo treba da zažmurite i Linkon je tu.

Slavko Bovan је рекао...

Zdenko, je NARAVNO odlično ispremetao slova.

Dejan Minić је рекао...

Ta slika je neverovatna kad se gleda uživo i čula budu potpuno zbunjena kada se slika menja. Dali je za mene jedan od najfantastičnih i najkreativnih umetnika koji su živeli na planeti.

Pre dve godine sam posetio njegov muzej u rodnom Figerasu (Figueres) koji je sam projektovao i koji i spolja vizuelno ostavlja bez daha. U samom muzeju ima toliko neverovatnih slika, raznih skulptura, naprava, ˝ludačkih˝ egzibicija, da vas prosto natera da osetite delić tog njegovog poimanja stvarnosti i umetnosti. Sve je fantastično.

Figeras je ceo u duhu Salvadora Dalija, na svakom koraku ima raznih skulptura, egzibicija Dalijevskog tipa i jedan je vrlo prijatan katalonski gradić.

Mogu da pošaljem par slika, a naći ću i ovu sa Linkolnom.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Dejane. Odlična dopuna. Zbog ovakve međusobne komunikacije među saradnicima i čitaocima, vrijedi ulagati trud i nadgledati ovo okupljalište enigmata.

Dejan Minić је рекао...

Molim.

Inače, na trećoj fotografiji ovaj izobličeni lik Dalija na betonu je samo refleksija njegovog lika sa stuba i kako se menja pozicija sunca kao i ugao gledanja posmatrača, tako se menja tj. izobličava do neverovatnosti njegov lik na trotoaru. Video sam nekoliko sličnih stubova u tom gradiću.

Анониман је рекао...

По законима физике рефлексија може бити само са тротоара на стуб јер стуб има глатку површину на којој се може видјети одраз вањског свијета! Никола

Mandrak је рекао...

Juče sam mislio da uzmem u zaštitu jadnog Dalija, pa mi se učlinilo da ovo nije baš pravo mesto. Nedjeljko mu je osporio i pripadnost slikarstvu, a to znači da bih morao da (mu) objasnim sve od nule, jer očito ne zna ništa o tome, i po svom starom, lošem običaju, sudi površno, preoštro i isključivo.
Pazi ti to: Dali je bio lud... Pa jel postoji neki slavni slikar koji nije bio lud? Ali on je jedan od retkih koji je napravio ozbiljan biznis od svoje ekscentričnosti.
Da li se njegov rad nekome sviđa ili ne, to je drugi padež (uostalom, neki ni u Da Vinčiju ne vide genijalnost, a kamoli u jednom klovnu kao što je Dali). Samo nema smisla nipodaštavati ga do negacije, i to zato što je davao neobične nazive slikama (slika se može zvati bilo kako, a može biti i bez imena, zar je bitno?!)

Ja volim njegove radove sa optičkim iluzijama, kao ovaj gore sa Linkolnom. Godinama mi je iznad radnog stola visio "Halucinogeni toreador".

Roka Mustashe је рекао...

И још нешто; одраз лика не може да мијења свој облик уколико стуб не мијења свој нагиб у односу на подлогу (тротоар)без обзира на положај Сунца у том тренутку! Никола