понедељак, 24. септембар 2018.

DŽEMS I SINTAGME


10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Slutim da će ovdje doći na raslojavanja među komentatorima na one koji su ZA sintagme (što više to bolje!) i PROTIV (može ako mora!).

Tonci M је рекао...

Ja sam čvrsto u "što više to bolje" kampu, dok god ne izvlačimo opskurne pojmove da bi zakrpali križaljku: mislim da sintagme obogaćuju križaljku (daju joj širinu, bilo da je riječ o kvizaškoj (imena i prezimena aktualnih/slavnih osoba, zanimljivi pojmovi iz zemljopisa, biologije, znanosti) ili jezičnoj (usporedbe, fraze, poslovice, prenesena značenja) dimenziji. Naravno, sintagme često i prirodno u križaljku donose duže pojmove (>7 sova), što povećava kombinatoriku, osvježava kombinacije itd.

Lije primjer je odobran, pohvale Slavku!

Nedjeljko Nedić је рекао...

U dobroj križaljci ničega ne bi trebalo biti previše, osim imenica, pa tako ni sintagma.

Tonci M је рекао...

Ali što su zapravo sintagme da bismo rekli da ih je previše? TO nije vrsta riječi: naravno, da su sve iz istog područja života, rekao bih da križaljci nedostaje balansa, ali npr. u ovoj križaljci imamo:

iz sporta: tenisača, košarkaša i nogometaša (svi redom aktualni!)
s estrade: pjevača dalmatinskih klapskih pjesama i pop-baku
iz svijeta filma: francuskog redatelja i američki hit
pojam iz zemljopisa, biologije, fizike, prirodoznanstva, genetike
jednog kazalištarca i lijep izzaz "PUTOVI DROGE"

Čega je tu dakle previše? Ako išta, sintagme su te koje su ovdje križaljci dale bogatstvo!

Tonci M је рекао...

Htio bih se dodatno nadopuniti: rekao bih da sam čak više od pobornika sintagmi, pobornik kvalitetnih pojmova: naravno da IVAN ARALICA ili OLIVERA KATARINA/TANITA TIKARAM križaljci ne daju dodatnu vrijednost, ali BABINO UHO i VINKO COCE su sigurno oplemenili Željkov uradak, a moje je mišljenje da potraga za pojmovima od više riječi daje jedan dodatan začin križaljci: međutim, odluke o uvrštavanju pojma uvijek donosim da individualnoj bazi (što kvalitetnije, što čvornatije, što svježije, to bolje!).

Uostalom, evo par slobodnih primjera koji pokazuju da (kao i uvijek!), ovisi:
Recimo da u križaljci imate priliku popuniti sljedeće nizove:

P _ N _ _ _ O _ D

A U T O _ A _ _ _ _ _

_ U T _ _ I _ E

_ E _ I _ O _

Č I _ P A _ Z A


Na što biste ste odlučili (nasumce sam ih odabrao, ali svaki ma barem jedno rješenje sa sintagmom i jedno bez nje)?

Hajro је рекао...

Slažem se sa Tončijem. Nediljko, probaj vidjeti križaljke kao nastavak govornog jezika relativno obrazovane i elokventne osobe. Valjalo bi baze podataka i programe kreirati i koristiti u tom smjeru, a ne za rekorderske bjeline.

Sjećam se nekad kad sintagme nisu bile previše omiljene, veliki likovi i bjeline su bile pune nekakvih ...terapija, ...logija, ... plastika i sl, dugih ne baš poznatih i ne baš zanimljivih pojmova. Sintagme su najljepša veza govornog, dakle normalnog jezika i križaljke kao vrste. Naravno, kao i kod svega drugog postoje dobre i loše (nategnute, nepostojeće, "opravdane" razvlačenjem bjeline i sl). Riječ je o tome kakav jezik želimo (ako mislimo i na rješavača) u našim kreacijama. Ne može biti previše dobrih sintagmi, dakle da nisu nategnute, da nisu istovrsne po oblasti, da nisu nepoznate... No, draga mi je ova naša BURA U ČAŠI VODE, no sve je do urednika, pravimo RAČUN BEZ KRČMARA.

Čestitke Željku i Slavku.

Slavko Bovan је рекао...

Tonči, meni je ovo PUT SVILE, AUTORICE najsimpatičnije.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj blog promoviše pozitivne vrijednosti. Treba kazati da mi je ovu stranu poslao "anonimni donator" (Čovjek je ovo zapazio,dopalo mu se, želi da podijeli s nama, a hoće da bude anoniman).

Nedjeljko Nedić је рекао...

James nije moj križaljkaški favorit. Naši ukusi su očigledno različiti. U ovu križaljku može stati još više sintagma samo ako se drugačije rasporede.

Ilija Đurković је рекао...

Meni je kao rješavaču ovo veoma interesantno i osvježavajuće!