петак, 21. септембар 2018.

EDL (UKRŠTENICE)



ENIGMATSKI DANI LUDAJE – UKRŠTENICE
Nakon žiriranja devetorice sudija (Žarko Đokić, Hajrudin Hodžić, Dinko Knežević, Mladen Marković, Nedjeljko Nedić, Branislav Nikić, Ilija Ozdanovac, Luka Pavičić i Vladimir Šarić) po 46 bodova dobile su ukrštenice Radisava Nikolića i Zorana Milunovića. Nikolićev rad je dobio tri desetke, a Milunovićev jednu, pa se za pobednika proglašava Radisav Nikolić iz Šapca. Njemu pripada pehar i deo novčane nagrade u iznosu od 5000 dinara. Prvi do njega, Zoran Milunović nagrađuje se sa 3000 dinara. EK “Kikinda” osvajačima bodova čestita, zahvaljuje svim učesnicima, a posebnu zahvalnost dugujemo sudijama.
Tabela
1. Radisav Nikolić, Šabac  46
2. Zoran Milunović, Novi Sad 46
3. Danijela Milunović, Novi Sad 39
4. Sreten Perić, Loznica 37
5. Miranda Klajić, Crikvenica 37
6. Dragan Dragoljević, Novi Sad 33
7. Nebojša Dragomirović, Banja Luka 28
8. Jovan Nedić, Beli Manastir 27
9. Zija Dizdarević, Sarajevo 26
10. Pero Galogaža, Rijeka 26
11. Antun Jurić, Ahen 26
12. Predrag Bošnjak, Mostar 16
13. Nebojša Dragomirović, Banja Luka 16
14. Stjepan Orešić, Zagreb 13
15. Milan Vuković, Banatski Dvor 12
16. Mesud Malkoč, Bihać 12
17. Dragan Ivanovski, Skoplje 12
18. Nikola Petkovski, Skoplje 9
19. Dragan Dragoljević, Novi Sad 9
20. Ranko Skopal, Zagreb 8
21. Branko Milovanović, Ljubljana 6
22. Tomislav Popović, Beograd 5
23. Miranda Klajić, Crikvenica 5
24. Emilija Bunjac, Bihać 1

11 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Radisav Nikolić rođen je 29.10.1960. godine u Šabačkoj Kamenici. Prvu ukrštenicu objavio je 1981. godine u "Enigmi". Sastavlja isključivo ukrštenice

Slavko Bovan је рекао...

Zoran Milunović rođen je 25.08.1964. godine u Nišu. Prvi rad objavio je 1987. godine u "Eureci". Jedan je od enigmatskih urednika "Enigme".

Slavko Bovan је рекао...

Ostale ukrštenice koje su osvojile bodove objaviću narednih dana.
Još jedna čestitka najboljima, čestitka svim osvajačima bodova, velika zahvalnost sudijama.

Dejan Minić је рекао...

Čestitam pobedniku, najbližim pratiocima i svim osvajačima bodova.

Mandrak је рекао...

Čestitam Nikoliću (možda se neko seća da sam jednom pisao o njemu kao odličnom autoru).

Uzbuđenja i iznenađenja prilikom žiriranja nije bilo: kolekcija prosečnih radova. Samim tim je trebalo registrovati nijanse i pronaći zanatski najbolje ukrštenice.

Svakoj sam u startu dodelio 100 poena, pa sam za sve uočene manjkavosti oduzimao po 3, 5, 10 itd. Na kraju, samo je jedna imala više od 90: pobednička. Dakle, to je po mom mišljenju najprofesionalniji rad jer mu se nema šta zameriti u zanatskom smislu (šire posmatrano, ne bih mogao da kažem da se radi o visokom kvalitetu; štaviše, to je nivo dnevnih novina, no bar nema amaterskih detalja kao u gotovo svim drugim radovima).

Milunoviću sam dao 7 poena (verovali ili ne, pretpostavio sam ko je autor jer sam to već 500 puta video, ali kao što rekoh, ovde smo ocenjivali samo mejnstrim radove). Valjda mi se tu najviše dopao Dušan Petričić (slab sam na njega), i premda sam mu za pridev beživotan oduzeo 10 poena (a za ove tarabe oko beline još 10 i za neke sitnice još 6), na kraju je ipak bio četvrti. Malo mi se više dopala ova koju je potpisala njegova žena (to nisam mogao da pretpostavim) jer je u svojoj prostoti i naivnosti toliko simpatična da ostavlja bolji utisak nego mnogi - uslovno rečeno - ambiciozniji radovi puni nereprezentativnih pojednosti.

Uzgred, 9 poena sam dodelio Galogaži, tek da se zna. :) Po formi, taj sastav je najsličniji Nikolićevom, ali mi se neke pojedinosti nisu dopale (poput dva povratna glagola gore levo). Pažnju mi je privukao i rad br. 4 (Dragoljević) zbog vrlo neobične strukture (to je, zapravo, jedina ukrštenica koja ima sasvim svežu ideju), no izgubila je poene zbog prisustva velikog broja čudnih i nepopularnih reči i završila na 5. mestu.

Svetlana је рекао...

Čestitam najboljima. Ovde neću dati nikakav komentar, pošto se u ovo ni malo ne razumem. :)

Dragan Dragoljević је рекао...

Svaka čast pobedniku i ostalim visokoplasiranima. Ja sam sa svoje dve desetke prezadovoljan :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ovoga puta pobijedila je najbolja križaljka kojoj sam i ja dao desetku. Nema teških pojmova, ima bjelinu 6 x 6, solidan broj crnih polja i PDR preko 5,0. Zoranovoj križaljci bodove dao nisam zbog dva dugačka pridjeva (BEŽIVOTAN - muški rod od 9 slova i MILITANTNO - srednji rod s 10 slova) i niskoga PDR-a zbog puno jednoslova i dvoslova.
Među prvih deset čak je 6 križaljaka kojima sam dao bodove, a ostale četiri su među prvih dvadeset. Znači, solidno sam odradio glasovanje i vrlo sam zadovoljan.
Moje iskrene čestitke pobjedniku i bračnome paru na 2. i 3. poziciji kao i svim inim sudionicima.

Zoca је рекао...

PDR prve ukrštenice 5,16
PDR druge ukrštenice 5,13

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zorane, to je točno. Bacio sam papiriće na kojima sam ispisivao podatke. Znam da sam jednoj križaljci s PDR-om nižim od 5,0 dao bodove i mislih da je tvoja, ali nije.

Hajro је рекао...

Čestitke Dragane, prelijepa mreža (bez crnog polja dolje desno bila bi savršena), zanimljiv i rješiv sadržaj, PDR 5.35. Poređenje ovog "pjegavog" rada sa sveprisutnim bjelinama bi moglo biti osnova zanimljivog tekstića na staru temu bjelina i cjelina. Ne sumnjam da i bjelinaši mogu raditi ovakve stvari (znalci su znalci u svakom stilu, samo ako imaju motiv), no eto samo si ti uradio tu krasnu NEPROMIŠLJENOST.