понедељак, 24. септембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (26)



PRIPREME ZA WPC 2000. U SAD
Piše: Stjepan Horvat
ZD „Čvor“ bio je sudionik i inicijator brojnih enigmatskih događanja, ne samo u Hrvatskoj (i Jugoslaviji), već i širom Europe u suradnji s brojnim sličnim društvima i klubovima ili pak časopisima, posebice zemalja Istočne Europe. Nakon Međunarodnog križaljkaškog maratona, koji smo započeli s poljskim zagonetačkim prijateljima iz kluba „Labirynt“ iz grada Toruńa, pa susreta urednika pod imenom „Enigmapress“, koji je na naš prijedlog prvi organizirao veliki prijatelj „Čvora“ Laszlo Tiszai, glavni urednik mađarskog lista za mlade „Füles“ (imao je rubriku s križaljkama, a naklada je u to doba bila 600.000 primjeraka), pa natjecanja pod nazivom „Interenigma“ (odgonetačkog međunarodnog natjecanja), Will Shortz iz Amerike organizirao je prvi World Puzzle Championship (WPC) 1992. u New Yorku kao nastavak druženja „Enigmapressa“. Predstavnici „Čvora“ bili su nazočni na I. WPC, iako su vremena bila teška: Stjepan Horvat, Pero Galogaža, Davor Perkov i Gordana Horvat. I sljedeći domaćini nekog WPC uvijek su „Čvor“ kontaktirali za sudjelovanje u natjecanjima, pa je i odabir sudionika išao preko „Čvora“.
Kako su se natjecanja predstavljala kao natjecanje državnih ekipa („Čvor“ je predstavljao Hrvatsku), pokušavalo se uključiti i predstavnike drugih klubova i redakcija u ekipu koja je išla na natjecanje, a sve do 2000. godine mene su držali službenim kapetanom hrvatske ekipe. Našim poticanjem rada Zagonetačkog saveza Hrvatske htjelo se da s vremenom Savez preuzme ulogu izbora članova natjecateljske ekipe i organizacije putovanja. Tim više što su pojedinci iz vodstva HZS imali primjedbe da Savez nema baš adekvatnu ulogu u tome. Kako je i „Čvor“ krajem devedeset imao financijski problema (smanjena izdavačka djelatnost i sl.), nakon WPC u Budimpešti 1999. godine pao je dogovor da posebna komisija na čelu s Davorom Perkovom (a članovi smo bili Luka Pavičić i ja), pripremi program za izbor natjecatelja i putnika u SAD te osiguranja potrebnih sredstava.
Program „USA 2000.“ imao je četiri glavna poglavlja: izrada projekta (do kraja 1999.), redakcijska natjecanja (do kraja veljače 2000.), završno izborno natjecanje (do kraja travnja 2000.) i pripreme za odlazak u SAD. Opširnije možda kojom drugom prilikom o samom programu. Ovo i pišem zbog drugog razloga, da kroz pismo Davora Perkova, koji je tada bio predstavnik redakcija, oslikam kakva je situacija bila u zagonetaštvu Hrvatske. Pismo je bilo upućeno meni i Luki Pavičiću u Split. Citirat ću samo jednu rečenicu (najbolje je pročitati cijelo pismo):
„… konačno sam u cijelosti shvatio sizifovski karakter svakog nastojanja da se enigmatske redakcije naše male države povežu, surađuju i zdravo (a ne bolesno) konkuriraju, moram vas ovime obavijestiti da nažalost odustajem od bilo kakvog involviranja u organizaciju spomenutog projekta“.
I tako opet ništa … u SAD išli su oni koji su mogli osigurati avionske karte i kotizaciju od 500 USD. To je bilo moje zadnje angažiranje na tom enigmatskom polju.

Нема коментара: