среда, 26. септембар 2018.

REBUSANJE (3378)

4, 5, 4, 5, 4
Autor: Svetlana Jorgaćijević
Enigmatski Dani ludaje (6. mesto - 15. bodova)

11 коментара:

Бранислав Никић је рекао...

Savo domar pile preko baca (sa vodomarima pile pre kobaca).

Бранислав Никић је рекао...

Trebalo bi: Savo domarima pile preko baca.
Onda je fraza: 4,8,4,5,4

Svetlana је рекао...

Ovo drugo je tačno.
Slično sam prošla kao ti i Dejan. Od tri poslata, ovaj mi se najmanje dopadao.

Dejan Minić је рекао...

Pa dobro, nije ovo tako loše:)

Ja sam za ideju da sami sastavljači imaju obavezu i da žiriraju. Da boduju, recimo, 10 najboljih radova po svom nahođenju (izuzimajući sopstvene) sa 12,10,8,7...do 1 boda. Tako ćemo imati dosta članova žirija, verovatno i šarolike kriterijume, ali, verujem, ukupnom objektivnijem vrednovanju radova.

Milan Žarkovački је рекао...

Au, niko od nadležnih nije primetio tu grešku u rešenju! sad sam proverio da je i meni promaklo da u tekstu koji sam pregledao piše ono prvo rešenje. Čak sam i usmeno u Kikindi sa Svetlanom komentarisao taj rebus pa opet nisam bio primetio tu grešku. Ali dobro, pretpostavljam da to nije bitno umanjilo njegov plasman. Možda ga je čak i uvećalo? Ne bi bio jedini kome je greškom uvećan plasman.

Slažem se da ovo nije (tako) loše, ali i da nije bolje od nekih nižeplasiranih rebusa.

Čudi me Dejanova sugestija, jer videli smo do čega je na Boživranu doveo taj sistem opšteg glasanja - mnogi rebusi bolji od onih koji su se plasirali u vrh nisu ni stigli do "stručnog" žirija. Jer, u tom kontekstu sastavljač postaje svako ko pošalje makar jedan rebus, pa bilo kakav, može da ispunjava osnovne kriterijume ali ni to ne garantuje neki naročit nivo; i šta onda znači glas takvog sastavljača?

Dejan Minić је рекао...

Mislio sam samo na sastavljače, bez ikakvih dodatnih žirija. Neko rešenje treba da se nađe, jer se bojim da Slavko dogodine neće moći da namakne ni petoricu sudija:)

Milan Žarkovački је рекао...

Aha, ali to bez kompetentnog žirija je najgore rešenje, za koje nije potreban predlog, ono se primenjuje tek kad ništa drugo ne preostaje. Ako nema dovoljno sudija onda će morati to. Ali koliko stručnih sudija je potrebno? Možda je najbolje krenuti od tog pitanja.

Бранислав Никић је рекао...

Možda je najbolje da se dogovorimo oko kriterijuma na osnovu kojih će sudije bodovati, npr. od 1-5. Sabiranjem bodova svih kriterijuma, svako od sudija dobija suženi izbor najboljih rebusa i takvu tabelu pošalje organizatoru. Organizator će na kraju sabrati sume bodova odabranih rebusa svakog od članova žirija i tako dobiti konačan plasman.
Ovi kriterijumi se moraju objaviti prilikom objave konkursa, tako da i sastavljači znaju kakvi su kriterijumi prilikom ocenjivanja.

Slavko Bovan је рекао...

Uvijek sam za to da se žiriranje vrši u nekoliko krugova, ali ove godine cajtnot je učinio svoje.

Slavko Bovan је рекао...

Stigla su i neka reagovanja na EDL (rebusi sa pticama). Biće objavljeno. Izgleda da ću morati reaktivirati popodnevni termin za rebuse.

Slavko Bovan је рекао...

Ovom rebusu bih dao 4.