четвртак, 27. септембар 2018.

EDL (6. MESTO)

Autor: Dragan Dragoljević
Enigmatski Dani ludaje 2018.
Šesto mesto - 33 poena.

9 коментара:

Luka је рекао...

Ovom uratku ja dadoh prvo mjesto, a pobjednički rad svrstah na četvrto mjesto, dok preostali kvartet za mene nije zaslužio biti u top-ten.

Uz klasiku: BCP i SSS (broj crnih polja i suglasničko-samoglasničke) skupine, pri ocjenjivanju sam koristio i sljedeće parametre: bez jednoslova i dvoslova u sredini, broj kratica, pridjeva, množina i(povratnih) glagola, te bjeline i(li) prožetost križaljke.

Ovaj rad je, unatoč par križanja (za mene) manje poznatih pojmava, dobio prioritet radi: prožetosti (nema udvojenih polja čak ni dijagonalno), minimalan BCP, prosjek - jedna SSS po riječi (troslov i više), bez pridjeva i minimalne ostale kriterije.

Slavko Bovan је рекао...

Da nije onog crnog polja iza AFUS ALI ovo bi bio (po mom mišljenju) odličan raspored crnih polja.
Ima nekoliko nepoznatih (slabo rješivih) pojmova, ali i nekoliko veoma interesantnih riječi.

Радоја Рацановић је рекао...


Ovaj rad svakako želim komentarisati; mislim da će to biti i jedini rad sa ovog takmičenja koji ću analizirati. Odmah da kažem, neću ga upoređivati sa drugim radovima niti spekulisati o tome da li je opravdano ili neopravdano zauzeo poziciju na tabeli koju je zauzeo. Zašto? Zato što ovom radu takva vrsta analize nije potrebna. On se jednostavno izdvaja od drugih i ističe svojom posebnošću bez obzira na (z)broj didijeljenih mu bodova. Da li će posebnost, mislim na posebnost uopšte, biti vrednovana adekvatno od strane ocjenjivača zavisi od više faktora, ali jedno se ne smije desiti - ne smije proći nezapaženo!

Posebnost ovog rada prvenstveno se ogleda - u onome u čemu nije trebao biti poseban - u strukturi. Ovaj rad ima dvostruko lijepu strukturu. Pored lijepe mreže sa potpuno razdvojenim crnim poljima i odlične prožetosti, ima lijepu strukturu uvrštenih riječi. Budući da je to ideal kome su težili stari majstori enigmatike, ovaj rad mladog Dragoljevića staje rame uz rame sa njihovim najzahtjevnijim dostignućima.

Sve ostalo što bih napisao, bilo bi isuviše. Osim ovog: Dragane, čestitam ti!

Hajro је рекао...

Svaka čast Radoja. Napisah već par riječi o ovom radu. Ponoviću čestitke za Dragana, a i želju da ova prigoda bude iskorištena za nekakvu analizu na staru temu o bjelinama i cjelinama.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ova je križaljka dobra, ali ju kvare Aleida, aksat, ćaija, Afus Ali, Arkrajt, krani.

Slavko Bovan је рекао...

Za mene je AFUS ALI plus (veoma poznata sorta grožđa).

Mandrak је рекао...

Afus Ali je uobičajeni enigmatski pojam.

Elem, u svom prvom osvrtu na rezultate, spomenuo sam i ovu ukrštenicu.
Bila je u mom najužem izboru, ali na kraju je dobila samo 6 poena.
Dopala mi se zamisao autora, naročito međusobni položaj tematskih pojmova (vrlo su efektno uključeni u mrežu). Lepo izbalansirano, lepa 14-ica, lepo minimizirana crna polja... ali... morao sam da budem realan: ima previše ad hoc reči /nešto je tu moglo relativno lako da se izbegne, recimo umesto HIHON/KRANI bolje KIHOT/KLATI, gore Rusalke umesto rebarca).
I tako sam, oduzimajući po 3, 5 ili više poena za detalje koji nisu pohvalni (aksat, vaona, gimno, aleida), spustio zanimljivu kreaciju na 5. mesto.
U svakom slučaju, kad se sve uzme u obzir, to je zacelo jedan od najkvalitetnijih sastava u ovoj sezoni (ima vremena, pobediće jednom i moj Dragolj; neka još malo brusi zanat, pa kad dobije pehar, realno će mu pripadati :D).

Dragan Dragoljević је рекао...

Hvala svima na lepim rečima, nisam se nadao da će ovaj rad zauzeti ovako visoko mesto, s obzirom da nije puno vremena uloženo u njega. Da sam još malo mozgao, mogao sam se otarasiti CP kod afus ali, koje i meni, kao i g.Bovanu bode oči. :)

Slavko Bovan је рекао...

To crno polje mi ne bode oči (ne bode mnogo), ali bez njega ukrštenica bi (grafički) bila prava ljepotica, takoreći MIS.