четвртак, 14. фебруар 2019.

OD VELEMAJSTORA ZA MAJSTORE

Autor: Milan Sečujski
(Ako niste prepoznali - Ovo je PASIJANS, a ima i konačno rešenje).

12 коментара:

IlijaO је рекао...

Konačno rješenje je KAMILICA!?

Svetlana је рекао...

Rekla bih da je bela rada. Mislim da sam nekako uspela da odgonetnem biljke, štimaju mi slova, ali kada umetnem belu radu na odgovarajuće mesto ne mogu ni da mrdnem sa pasijansom. :D
Da li su u pitanju neke manje poznate reči? :)

Milan S. је рекао...

Ako biljke koje si našla zadovoljavaju pravila pasijansa (nijedno zajedničko slovo gornje i donje reči, a po jedno gornje i srednje reči, kao i srednje i donje reči), pa se još uklapaju i u konačno rešenje (slova konačnog rešenja moraju pripadati imenima biljaka između kojih se nalaze!), onda su to bez sumnje te biljke (slobodno ih napiši, pa će neko već krenuti dalje!).

Što se reči tiče, četiri su opštepoznate, tri su relativno poznate, a jedna je, žao mi je što to moram da priznam, opskurni turcizam (to je reč u sedmom od 11 redova). I za tu reč postoji opštepoznati anagram, ali je taj anagram čisto hrvatska reč, a pošto je ostatak pasijansa čisto ekavski i potvrđen u RMS, nisam hteo da mešam standarde.

Dakle, ako idete čisto ekavski (što je zamišljeno rešenje i što će vam se složiti sa označenim poljima), onda će sedmi red verovatno zahtevati od vas da uzmete RMS u šake (i to onaj 6-tomni).

Svetlana је рекао...

Biljke su (verovatno) podbel, kadulja i narcis.

Milan S. је рекао...

...što znači da nema sumnje ni šta je konačno rešenje, zar ne?

Svetlana је рекао...

Da li je deblok reč? :)

Milan S. је рекао...

Nikad čuo :)

Svetlana је рекао...

Izborila sam se sa donjim delom. :)

KADULJA
kurada
udarac
cirada
ranica
NARCIS

Kuradu sam lupila, ali vidim na HJP da je to kljuse, raga.
Uradak je verovatno taj anagram o kome si govorio. :)

Milan S. је рекао...

Apsolutno!

A to da umesto "carine" može da dođe "ranica", samo pokazuje da se stvarno treba postaviti na glavu da bi pasijans imao jedinstveno rešenje, bio on od 5 ili 8 slova. Možda može u slučaju da je malih dimenzija i naročito gadnih slova.

Svetlana је рекао...

Nadala sam se da će neko u međuvremenu rešiti i prvi deo, ali pošto nije, a meni ovaj pasijans nije dao mira, morala sam pribeći očajničkim merama. Nikako nisam mogla da maknem dalje od podbela. Jasno je da B, E i L moraju ostati zbog bele rade, a ni slovo D ne sme da se menja. To znači da se ili P ili O moraju pretvoriti u K, A, U ili LJ. POšto je mala verovatnoća bila da se ubacuje LJ, njega sam odmah eliminisala. O se može zameniti samo sa A ili U, pošto jedan samoglasnik ne bi bio dovoljan.

A onda je došao na red "očajnički" deo. U HJP sam redom ukucala sve reči koje bi mi pale napamet kao na pr. klobed, boldek, beloda, debola i sl. Negde iz desetog pokušaja ukucala sam albedo i gle čuda ta reč postoji. :D

Posle sam već smislila ostatak, mada nisam baš sigurna da je sve ispravno.

PODBEL
albedo
koleda
duelak
kudelja
KADULJA

Pitanje je da li postoji duelak tj. mali duel. :)

Zdravko је рекао...

Postoji UDELAK.

Milan S. је рекао...

Tako je, postoji UDELAK - mali udeo, tj. milostinja. Svaka cast na upornosti!

Za kraj samo da konstatujem da je ovakav pasijans neuporedivo izazovniji za sastavljanje (praktično se u svakom koraku diktira koje slovo da se uvrsti), ali se čini i zanimljivijim za rešavanje pa ću se potruditi da ih bude još.

Hvala svima na učešću!