уторак, 12. фебруар 2019.

PASIJANS OSMICA

Milan Sečujski

18 коментара:

Andon Koloski је рекао...

Na prvu loptu.
Kako ne postoje granice u svemiru, tako ne postoje granice ni u enigmatici.Ipak,ovaj Milanov pasijans,mi izgleda kao nerešiv za rešavače.Možda, profesionalni enigmati ako se uhvate u koštac sa ovim pasijansom zajedničkim snagama i mogu da dođu do nekog rešenja.Pitanje i tada koliko bi od ponuđenih međupojmova bili prema osnovnim pravilima za pasijans.O eventualnom povezanošću sa ponuđenim tri pojmova da i ne govirimo.Probaću da odgonetnem nešto, ali sada na redu je gledanje fudbal Man.United - PSG...

Milan S. је рекао...

Ovo samo pokazuje da ne treba davati komentare na prvu loptu.

Za početak, sva tri početna pojma potvrđena su u HJP, a rešavači koji otvore pasijans utvrdiće da isto važi i za sve ostale. O eventualnom zahtevu za povezanočću početna tri pojma kod pasijansa osmice zaista ne vredi govoriti. Andone, preporučujem da ne probate da odgonetnete ništa, već da ostavite ovo nekome ko će u tome više uživati.

IlijaO је рекао...

Ovdje, kako zagonetanje, tako i pasijans već polako gubi svrhu i smisao! Zagonetke se rade da budu rješive, a ovo vodi na pomisao da iza svega stoji mašina ili supergenije!
Jer, kako drugačije objasniti put od pukovnika (?) preko strešice ( to je valjda mala streha, ili ?) pa do mezećenja) kao ono "malo meze" pa izvolte, nešto slično mezetluku!??
Da se autor ne ljuti, ali bi se trebali držati maksimale za pasijans:6 slova i to je to!Pazeći pritom da ne bude više rješenja. E, onda je to to!
Ovdje se, pak, otvara lepeza možebitnih pojmova za koje konačno zna samo autor iako se nastavi s "nabijanjem rekorda", gdje će to završiti. Nitko to neće željeti rješavati....

Milan S. је рекао...

Ilija, ako su za vas nerešive, ne znači da za druge nisu rešive - što se već mnogo puta pokazalo. Držite se zagonetki koje smatrate rešivim - i problem je rešen.

Da, Ilija, STREŠICA je (smešno ali istinito) mala streha, eno piše u HJP - donde se takođe može stići jednostavnim korišćenjem tastature - ona ne služi samo za komentarisanje. MEZEĆENJE, takođe - smešno, ali ima ga u HJP. Da ste pre omalovažavanja autora i njegovog rada rešili da to proverite, ne biste se (moram već da kažem, po običaju) brukali. Voleo bih, i zalažem se, da na ovom blogu ima više dobrih sastava a manje paušalnih provokacija.

Ako vam i dalje nije jasno o čemu pričam, razmislite o sledećem primeru. U strogom poverenju, ukrštenica u kojoj je belina npr. 18x5 puna sumnjivih sintagmi nije baš po mom ukusu, i osim ako kvalitet pojmova koji čine belinu nije besprekoran, taj put razvoja ukrštenice kao zagonetke mi se ne dopada. Međutim, iz poštovanja prema trudu autora sigurno neću hitati da ostavljam komentare u kojima ću da tražim ograničenje dimenzija beline. (A da kritikujem belinu pre nego što vidim koje sintagme je čine, bio bi prvoklasan bezobrazluk!)

Svetlana је рекао...

Ljudi, nemojte tako. Milan se svojski potrudio da nam napravi nešto interesantno. Razumem da ne voli svako da "razbija" glavu, ali će sigurno biti i onih koji će se radovati ovome. Ja sam na primer jedna od njih. Sada moram na spavanje, ali ću se sutra sa uživanjem latiti rešavanja, kada budem imala vremena. :)

P.S. Ni ja ne volim sve zagonetke da rešavam, pa jednostavno preskočim ono što nije po mojoj volji. Ukusi su različiti.

Milan S. је рекао...

Draga Svetlana, da nema ljudi kao što si ti, sasvim sigurno ne bi bilo ni ovog pasijansa, i hvala ti na tome - a što se rešavanja tiče, ne verujem da ćeš razbijati glavu. Ova jedna korektna kombinacija koju sam uspeo da otkrijem (a čini mi se da je jedina) sastoji se od dvanaest svima poznatih reči, nevlastitih imenica u nominativu jednine. Priznajem da sam se STREŠICE i ja jedva setio, ali ovde je ta reč već data pa ne predstavlja problem za rešavača.

Marko Mihaljević је рекао...

ovdje se negdje krije donji put

STREŠICA
ŠESTERAC
STRAŠENJE
REŠETANJE
?
u nastavku
ŠEĆERENJE ili TEREĆENJE
REMEĆENJE
MEZEĆENJE

Milan S. је рекао...

Vrlo dobro! Ja sam umesto STRAŠENJA predvideo ŠTRECANJE - dakle, ipak nije jedinstveno rešenje - ali ne menja ništa. Fali vam još samo jedan korak!

Marko Mihaljević је рекао...

evo put od sedam koraka, možda nekom padne napamet od šest. Sad idem gledat Ligu prvaka :)

PUKOVNIK
KUPOVINA
PUKOTINA
KOTURINA
KOTARINA
ISTRANKA
STRANICA
SRETNICA
STREŠICA

Milan S. је рекао...

Početak je dobar, ali Istranka, kao imenica koja se piše velikim početnim slovom, ne bi trebalo da prođe. Međutim, umesto nje stavite KANISTAR i rešen problem, jedino što i dalje imate korak viška.

Dragiša је рекао...

Možda...
PUKOVNIK
KUPOVINA
PUKOTINA
KUPETINA
KRPETINA
KANISTER
KRESTICA - ili -SRETNICA
STREŠICA

Milan S. је рекао...

Može. Da bih izbegao dva augmentativa išao sam ovako:

PUKOVNIK
kupovina
upravnik
perunika
sinekura
kanister
cisterna (=sretnica)
STREŠICA

Ova druga polovina mi je od početka delovala kao tvrđi orah :)

Marko Mihaljević је рекао...

može i

KUPOVINA
PUKOTINA
KUPETINA
PURETINA (RUPETINA)
PRETINAC
SRETNICA

Milan S. је рекао...

Da, ovo je lakši deo i zaista može da se reši na više načina. Iskreno, mene je mnogo više iznenadilo da se od MEZEĆENJA moglo stići do bilo čega, a za ovu polovinu i nisam toliko iznenađen.

Svetlana је рекао...

Stvarno nije tako teško kao što mi se prvo činilo da će biti. :)

Skoro isto kao Markovo rešenje, jedino je i kod mene "štrecanje". :)

STREŠICA
šesterac
štrecanje
rešetanje
ćeretanje
terećenje
remećenje
MEZEĆENJE

Milan S. је рекао...

E to! Ovo je tačno put kojim sam i ja prošao.

Zanimljivo, krenuo sam da pravim pasijans od REMEĆENJA, ali mi je posle to R jako zatrebalo na drugom kraju, i nekim čudom sam uspeo da ga se rešim. Uglavnom, s ovim pasijansom imao sam više sreće nego pameti ;)

Hvala svim rešavačima!

komentator је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Naravoučenije: Kada se dobro napravi, nijedna zagonetka nije nerješiva.