среда, 23. март 2016.

LJUBIMICA ENIGMATIČARAKo je slavna dama iz ukrštenih reči, ’’tri slova’’?
Ako ste ikada rešavali ukrštene reči onda znate da odgovor na pitanje: ’’Naša slavna glumica između dva svetska rata’’, sa tri slova u imenu i četiri u prezimenu, može da bude samo jedan - Ita Rina. Ironično, da nije te svakodnevne razonode, ime ove dame bi verovatno odavno bilo zaboravljeno iako je bila reč o prvoj međunarodnoj filmskoj zvezdi sa ovih prostora.
Ipak, bila je ovo prekretnica u životu buduće glumice.
Filmsko bekstvo od kuće
Rođena je u Divači kod Trsta, Italija, 7. jula 1907. godine. Pohađala je gimnaziju u Ljubljani.
Uprkos odbijanju majke, za Itinu lepotu se čulo do daleke Nemačke i stigla joj je ponuda za probno snimanje. Kako nije bilo govora da je porodica pusti da ode u Berlin, Ita je prelomila i 1927. godine pobegla od kuće.
U Berlinu je počela njena glumačka karijera. Potpisala je trogodišnji ugovor sa producentskom kućom "Ostermajer" i oni su od nje napravili pravu zvezdu. Učili su je da glumi, pleše, vozi, jaše, pliva... Skoro godinu i po dana pojavljivala se u manjim ulogama stičući iskustvo i spremajući se za ozbiljnije role. 
Njeno ime - Ida Kravanja, prvi put je zabeleženo na špici filma ’’Šta deca kriju od roditelja” režisera Franca Ostena. Na nagovor producenta, već sledeće godine uzima pseudonim po kome će ostati zauvek upamćena - Ita Rina.
Zvezdani uspeh
Ova balkanska lepotica se proslavila 1929. godine ulogom u filmu ’’Erotikon’’ Gustava Mahatija ’’koji je znalački iskoristio njenu fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene’’. Ostalo je zabeleženo da je nakon pariske premijere priče o zavedenoj i napuštenoj ćerki čuvara železničke stanice, publika Ita Rinu bukvalno na rukama iznela iz bioskopa!
Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu ’’slovensku lepotu’’ i dar za glumu. Dobijala je na stotine pisama obožavalaca i usledila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.
Međutim, na vrhuncu slave, 1931. Godine, Iti je srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je rešila da sve ostavi i uda se za njega. Promenila je veru prešavši u pravoslavlje i posle selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.
Tih i povučen kraj
Ovo nije značilo da će se Ita/Tamara odreći karijere. Ipak, po sopstvenoj odluci od tada je snimala samo u Jugoslaviji, tek povremeno odlazeći u Nemačku u kojoj se, sa dolaskom nacista, i situacija za glumce promenila.
Ita je morala da dokazuje da nije Jevrejka, a tokom snimanja filma ’’Centrala Rio’’ 1939. godine, posvađala se sa čovekom koji je vređao Jugoslaviju, a za koga se ispostavilo da je Gestapo. Zatvora ju je spasao samo tadašnji ambasador kraljevine Jugoslavije u Berlinu - Ivo Andrić, koji joj je savetovao da se hitno vrati u domovinu. 
Drugi svetski rat glumica je provela daleko od javnosti, brinući o mužu, sinu i ćerki. Nakon 1945. godine, na filmu se pojavila samo još jednom, u manjoj ulozi u filmu ’’Rat’’ iz 1960. godine, zajedno sa Batom Živojinovićem.
Nakon što se i definitivno povukla iz javnog života, sa porodicom se preselila u Budvu gde je živela sve do smrti. Preminula je 10. maja 1979. za vreme katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio taj kraj. Imala je 72 godine.
Izvor: sajt Prve srpske televizije
Prilog: Milorad Živanić

1 коментар:

Анониман је рекао...

U prilogu su dve greške, verovatno nehotične. Kao prvo, puno ime Ite Rine je ITALINA LIDA "IDA" KRAVANJA. Uistinu, znamo je sa pravim imenom Ida Kravanja, ali joj je Ida ustvari nadimak.
Za vreme rođenja Ite Rine je njeno rodno mesto Divača bilo u državnoj tvoreni Austro Ugarska monarhija, ne Italija. Tek posle raspada Habsburške monarhije, posle I. svetskog rata Divača je pripala Kraljevini Italiji, a posle II. svetskog rata Jugoslaviji, te od 1991 Sloveniji.
Inače, u Divači je moguče posetiti njenu spomen sobu, muzej u "Škrateljnovoj hiši". Morao bih proveriti, ali mislim, da to nije njena rodna kuča.

Štefan Markovič