четвртак, 27. октобар 2016.

REČ PO RIJEČ (1377)

CVERGL(A)
Piše: Ilija Ozdanovac
Tog dosadnog "gospodara" nizinskih voda, latinskog naziva Amiurus nebulosus (iako se negdje pojavljuje i naziv Ictalurus nebulosus), poznaju, vjerojatno svi oni koji su bar jednom zabacili ribički štap. Iz Amerike je prenešen u vode Europe još prije 70 godina, pa se udomaćio gotovo kao "u svom dvorištu". Ima ga u svim nizinskim vodama, čak i u barama, ritovima ili mrtvajama.
Živi u jatima, a kod izbora hrane ne bira mnogo.
Nastani li se kojim slučajem u ribnjaku, postaje prava napast za ikru i mlađ drugih riba, pogotovo linjaka. Izuzetno je otporan na sve vremenske okolnosti, a danima može da gladuje
U slučaju da se zakači na udicu (vjerojatnost je 99,9 %) vrlo je nezgodan za skidanje, a sam postupak obično završi  ubodom jednim od tri bodlje, a što onda jako, jako boli ( znam iz osobnog iskustva)
Zovu ga još i bodonja, bulec, glavonja, kucin, kučin, terpan, manjić, manjov pastat, rogan, šuća.iako je to , zapravo, američki patuljasti somić,

6 коментара:

Анониман је рекао...

Radoznao, kako se zove na slovenačkom jeziku, jer mi je bila kombinacija "cvergl" vrlo upotrebljiva, našao sam, da se slovenačkom ta riba zove samo "ameriški rjavi somič". Nažalost ništa slično cverglu, da bih možda to uotrebio nekom prilikom.

Štefan Markovič

Unknown је рекао...

Je li jestiv?

IlijaO је рекао...

Iz prve ruke:
Kad su primjerci veličine pedlja, (mada ja znam i za veće), najbolje ih je raditi u pećnici (onako poslagane kao palačinke u tepsiji).
Lako se čiste, a imaju samo središnju kost, što je pozitivno za one koji ne vole ribu zbog sitnih kostiju.

Belirac је рекао...

Ja sam se kao dijete najeo pečenih kucina upecanih u kanalima oko mog rodnog sela Bolmana.

Анониман је рекао...

Kod nas je poznatiji pod nazivom CVERGLAN.
Lozničanin

Milan S. је рекао...

Podsećam na povratni rebus "POKLOPA CVERGLANA ŠARAN" (našaran poklopac vergla).