недеља, 30. октобар 2016.

SAJAM KNJIGA


Piše: Jovan Nedić
Na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga bio sam u subotu, 29. oktobra 2016. godine, skupa s još 145 Belomanastiraca, Baranjaca i Višnjevčana. Prvotno je planirano da s nama putuju još dvojica slavonskih ekikijevaca, ali su oni odustali od puta zbog drugih obaveza.
Putovali smo u tri autobusa preko graničnih prijelaza Batina – Bezdan da izbjegnemo gužvu i čekanje na prijelazima Tovarnik Šid, ali smo ipak u odlasku i povratku proveli dva i po do tri sata na granici, iako u Batini i Bezdanu nije bilo gotovo nikoga.
Ako tome dodamo još pola sata čekanja na one koji su kasnili u polasku, pa pola sata čekanja na one koji su kasnili u povratku, više smo vremena proveli čekajući u autobusu, nego u razgledanju knjiga. U Beograd smo stigli tek u 12 sati i 15 minuta. Prvo smo uz stručnog vodiča razgledali Kalemegdan, a potom otišli na Sajam, stigavši tek oko 14 sati, a povratak je bio zakazan već u 18:30.

Znajući unaprijed da je skraćeno vrijeme boravka na sajmu i da je neizvjesno kad ćemo stići, odustao sam od planiranog enigmatskog miniokupljanja. Zadovoljio sam se sam kratkom posjetom štandu izdavačke kuće "Alma" Đorđe Otaševića (na slici). Ostalo vrijeme proveo sam obilazeći štandove i razgledajući izložene knjige, i to onoliko koliko se moglo vidjeti za četiri sata. Već imam većinu enigmatskih i lingvističkih knjiga koje je objavila "Alma" pa sam ovaj put kupio samo Otaševićevu knjigu s naslovom "Građa za leksikološku i metaleksikološku bibliografiju"
Uz nekoliko knjiga koje sam kupio kćerki i ženi, sebi sam kupio knjižicu "Dunav : nazivi kroz vekove" Velimira Vukmanovića (na slici; 111 stranica, 100 dinara = 6 kuna) i knjigetinu "Strmovo : selo pored Drine" Mitra Josipovića (761 stranica, 1500 dinara = 90 kuna). Knjigu "Bobu bob : dalmatinski gurmanski herbarij" Živka Skračića (na slici) kupio sam ženi zbog sadržaja (ipak je ona dalmatinskog porijekla!), a sebi zbog palindromnog naslova, koji usput budi rečeno sadrži samo jedan suglasnik i dva samoglasnika. Sad mi preostaje da uživam u čitanju novih knjiga.

4 коментара:

Belirac је рекао...

Ja na sajmu nisam vidio ni jednu starletu, možda zato što sam gledao knjige...

Krsta је рекао...

Jovane pozdrav. U Kikindi, rekao si da je odlazak na ovogodišnji sajam knjiga teško izvodljiv, a sada vidim da si bio, pa mi je drago. Nisam bio iz opravdanih razloga (?!?), ali ipak imam knjigetinu-knjižetinu sa sadašnjeg sajma. Ništa manje nego NIŠANSKI LEKSIKON tj. NIŠKI LEKSIKON. Vesna Jovanović, koju si upoznao prošle godine na štandu Alme, kupila ga na moj zahtev. Preneo sam tvoje pozdrave iz Kikinde i napomenula mi da je bila oduševljena našim pričama i druženjem.

Belirac је рекао...

Da je Krsta prije spomenuo "Niški leksikon", mogao sam ga bar potražiti i prelistati da vidim o čemu se radi.

Belirac је рекао...

Bilo bi mi drago da sam na Sajmu ponovo sreo Vesnu Jovanović, bibliotekarku iz Bora. Ona bi mogla biti zainteresovana za članstvo u EK "Bor".