понедељак, 23. април 2018.

ACTA AENIGMATICA (4)



ENIGMATSKI DOKUMENTACIJSKI CENTAR
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje „Čvor“ imalo je u svom dugogodišnjem radu na polju enigmatike brojne ideje. Jedna od njih je bila prikupljanje literature: knjiga, časopisa, novina, suvenira na neki način povezanih s enigmatikom. Možda će nekima biti danas smiješno, ali krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća nije bilo baš previše mogućnosti nabavke tiskanih materijala. Snalazilo se na razne načine: putovalo se u inozemstvo i donosilo sve što se nalazilo na kioscima okolnih država, pisalo se ljubiteljima zagonetaka koji su se javili redakciji i molilo ih se za pomoć u nabavci časopisa, otkupljivalo se iz pokoje enigmatske zaostavštine (više ili manje uspješno) i sl.
Tadašnja želja je bila da se stvori Biblioteka EU „Čvor“, u kojoj bi se pohranjivalo takve materijale, a s vremenom bi bili dostupni svim članovima zainteresiranim za njih. Formiran je Enigmatski dokumentacijski centar (EDC) i počele su pristizati pojedine donacije. Bila je velika potraga za najstarijim zagonetačkim listovima, knjigama Špicera, Vrđuke i Budisavljevića, stranim atlasima i specijaliziranim leksikonima.
Kako se to prikupljano neka pokaže i ovaj dokument iz arhiva ZD „Čvora“ – "Popis primljenih materijala od prof. Branke Modor". Ona je bila supruga dr. ing. Zlatka Modora (1916.–1966.), zagonetača i šahista u vremenu prije i neposredno poslije II. svjetskog rata. Nakon njegove smrti ona je skromnu Modorovu enigmatsku ostavštinu donirala ZD „Čvoru“ za Enigmatski dokumentacijski centar.
Urednička napomena: U Horvatovom "Leksikonu zagonetača Jugoslavije" (1979) za Zlatka Modora, između ostalog, piše da je "brojne sastave potpisivao sa 'Jasna Modor' (imenom svoje kćerke)". U priloženom "Popisu primljenih materijala od prof. Branke Modor" nabrojani su donirani brojevi "Džepne križaljke". Od njih deset tri posjeduje i urednik ove rubrike: 871, 896. i 917. U tim brojevima, na 12. stranici, objavljene su male križaljke potpisane imenom – Jasna Modor. Donosimo faksimil križaljke iz 871. broja. (jn)

5 коментара:

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

Opis za 36. okomito: Inicijali rusko-francuske spisateljice ("David Golder"). Zna li ne(t)ko rješenje tog opisa?

Zdravko је рекао...

Jovane, spisateljica se zove Irena Njemirovska (Irène Némirovsky),
Rođenje: 24. veljače 1903., Kijev, Ukrajina
Preminula: 17. kolovoza 1942., Sabirni logor Auschwitz, Oświęcim, Poljska
Ovo djelo je izdala 1929. g. Ove podatke sam našao na internetu.

PS. Hvala za onu moju križaljku koju si mi proslijedio posredstvom Nedjeljka Nedića.
Pozdrav

Belirac је рекао...

Znači, otkrili smo koji se to Zdravko odnedavno javlja na ovom blogu?

Zdravko је рекао...

Upravo tako. Rado postavim neki komentar kada vidim potrebu za tim i kada mi vreme dozvoli.