понедељак, 30. април 2018.

ACTA AENIGMATICA (5)



Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje „Čvor“ bilo je inicijator osnivanja brojnih zagonetačkih klubova (društava, sekcija), a posebno se nastojalo surađivati s već osnovanim društvima i redakcijama (o čemu će biti više riječi u budućim prilozima iz serije „Acta aenigmatica“).
* * *
Nakon jednog mog boravka u Beogradu i susreta s nekim enigmatima, u uredništvo ZD „Čvora“ stiglo je i pismo od 21. IX. 1983. godine, u kojemu predsjednik Enigmatskog društva „Zagonetka“ arh. Ivica Mlađenović piše:
Predsedništvo ED „Zagonetka“ na sednici 20.9.83. godine prihvatilo je Tvoj usmeni predlog da ZD „Čvor“ izda specijalno izdanje u kome bi se predstavili saradnici-članovi ED „Zagonetka“.
Bilo bi neophodno da nam sam predložiš uslove izlaska ovog specijalnog broja. Pretpostavljamo da bi u zaglavlju prve stranice morao stajati i znak „Zagonetke“, sam naziv lista „ČVOR-ZAGONETKA“ i dr.
Predlažemo da format lista bude kao dve stranice „ZEZ-a“. Ne možemo, naravno, odrediti i broj stranica bez Tvoje saglasnosti, pa je to i elemenat od bitnog značaja.
Mi mislimo da bi Boško Petrović, kao urednik tog broja, mogao odrediti izgled i sadržaj stranica. Ako tu postoje uslovi – oni se unapred moraju znati.
Dalje, naši sastavljači bi krenuli na posao tek kada sam potpišeš saglasnost na svaku predloženu stranicu koncepta.
Morao bi nam predložiti i finansijske uslove i drugo (tiraž!). Očekujemo da ćeš imati vremena da nam odgovoriš dok Dr M. Zuber bude u Bjelovaru“.
O ovom prijedlogu Predsjedništvo ZD „Čvora“ raspravljalo je na 12. sjednici, održanoj 23. IX. 1983. godine pod 5. točkom, a u zaključku „prihvaćena je suradnja s tim da se odnosi samoupravno reguliraju. Za daljnje razgovore i pripremu sporazuma zadužuje se inž. Ljubislav Drakulić“.
Već na 15. sjednici Predsjedništva ZD „Čvora“ 9. XI. 1983. godine inž. Ljubislav Drakulić je podnio izvještaj u kojemu je „istaknuta zainteresiranost ED 'Zagonetke' za izdavanje časopisa, što bi financijski trebao podržati 'Čvor'. Odlučeno je da se zatraži pismeno obrazloženje s detaljnim njihovim planovima, o kojima će tada raspravljati Predsjedništvo“.
U konačnici do ove suradnje nije došlo jer je ZD „Čvor“ ponudio da članovi ED „Zagonetka“ pripreme jedan broj već izlazećeg časopisa, budući da financijski nije mogao poduprijeti izdavanje novog časopisa.

3 коментара:

Анониман је рекао...


Deo teksta "ACTA AENIGMATICA" (5) koji se odnosi na inž Ljubislava DRAKULIĆA preneo
sam našem kolegi, veteranu i prijatelju LJUBANU koji danas slavi 87 godina!

Čestitamo veteranu kome smo poslali čestitke putem SMS i mejl poruke.

Inače, danas mu je u "Novosti enigmi" objavljena ukrštenica (18 x 12) a danas je u
Beogradu izašao i 500. broj "Enigmatike".

Tako da je ovo enigmatski PRVI MAJ!

Vlagor

Belirac је рекао...

I ja upravo e-mailom uputih rođendansku čestitku Ljubislavu Drakuliću.
Raduje me da mu je baš na 87. rođendan objavljena ukrštenica u "Novosti Enigmi".

Belirac је рекао...

Inače, Ljubislav je godinama bio u rukovodećim strukturama bjelovarskog "Čvora", što će se vjerovatno vidjeti i u budućim tekstovima iz rubrike "Acta aenigmatica".