петак, 28. децембар 2018.

IZ "KVIZORAME"

Kvizorama 1395 29.12. 2018.
(Prilog: Branko Milovanović)

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo "SPRŽIT' ULICU" sastavio i Dinko Knežević i objavio na ovom blogu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Jest. Tražih po novinama i nema ga, a zaboravio na TIO!

Анониман је рекао...

Isti anagram je objavljen i na Modricevom blogu, 2-3 dana posle objave na blogu TIO.

Glupo bi bilo ovo razmatrati kao plagijat jer je tema bila (i dalje je) aktuelno i realno je da se pojavi isti anagram, posebno sto je broj slova mali.

Treba znati da Slavko aktuelna anagrame objavljuje promptno (nekad i 5 minuta posle slanja), a svi znamo koliko se ceka na objavljivanje u stampanim izdanjima, nekad i nekoliko godina. Treba primetiti da je i Kvizorama izuzetno brzo reagovala.

Pozdrav,
Dinko

Slavko Bovan је рекао...

Naravno da se slažem da su svi autori samostalno došli do iste kombinacije. Opštepoznat je moj stav kada su u pitanju ovakve pojave, a za malobrojne koji nisu među tim "opštepoznavaocima" da ponovim - Uopšte nisam gadljiv na ponavljanje istih zagonetaka od različitih autora sve dok nema ni najmanje sumnje da je neko namjerni "Resavac" (Među ozbiljnim enigmatima takvih nema). Dakle, slobodno nalazite iste kombinacije, a najčešće kod višestrukih ponavljanja znači i potvrdu da je nešto DOBRO.

UNESCO је рекао...

SHIFFRIN - HIRSCHER

ŽUTI PRSLUCI

Zdravko је рекао...

Slažem se sa gornjim komentarima mojih uvaženih kolega, moje je mišljenje da je relativno lako moguće za mlađe zagonetače u usponu, ali i za etablirane zagonetače koji su određeno vreme bili izvan zagonetačkih voda, i nisu pratili aktuelna dostignuća u zagonetaštvu, da ponove neke ideje i kreacije koje su bile ranije objavljene. Ovo se prije svega odnosi na „male zagonetke“, kao npr. anagrame (mogu se ponoviti u cijelosti), rebuse (ponavljaju se ideje, ali se može/i dešava se/da se ponovi čitavi rebus), a može da se ponovi i jedan dio pasijansa itd.

Neki dio mrežaste zagonetke (uvjetno isključujući „male“ mrežaste zagonetke, npr. kvadrate i varijacije) je mala vjerovatnoća „slučajno“ identično ponoviti, dok je ponavljanje ideja potpuno moguće, a nadogradnja je legitimna pod uslovom da autor nove mrežaste zagonetke istakne da npr. nadograđuje na objavljenu kombinaciju 6x6, 20x4 itd.

Zastupam stanovište da trebamo imati povjerenje u kolege zagonetače koji šalju svoj rad, bilo to blogu ili zagonetačkom časopisu, da taj isti kolega nije znao, odnosno nije imao uvid, da je taj rad/kombinacija ranije objavljen/a.

Moj primjer: prije par mjeseci, za ljetne praznike kupujem naše biljne čajeve u HR da ih ponesem u NO, i pade mi na pamet ZELENI ČAJ, kog imam u izobilju u norveškim trgovinama, kombiniram slova i dobijem anagram ZALIJEČEN. Efektan anagram, razmišljam, ali pogledam u zbirke anagrama kolege i ZEMLJAKA DINKA i vidim da je isti anagram publiciran 2017. od strane kolege Gojka Mandića. Da nisam imao na raspolaganju iste zbirke, ili da sam imao, ali nisam imao želju, volju ili vremena da pregledam evidenciju, ne bih imao uvid da je isti anagram objavljen.

Nehotičnih slučajeva ponavljanja ideja i uradaka u cijelosti u zagonetaštvu, bilo je i biće.

Belirac је рекао...

Zar je "Fakir" Nedjeljko Nedić?

Nedjeljko Nedić је рекао...

Fakir je Filip Karačić!

Zdenko је рекао...

FAKIR I PALČIĆ!