среда, 19. децембар 2018.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (168)




BLA, BLA, DI, DI, JA, JA, JA, JA, LI, MANT, NO, NO, RI, VA, VA, VEC
Vodoravno i okomito: 1. Grad u središnjoj Grčkoj, udaljen 130 km sjeverozapadno od Atine, sjedište prefekture Beotije (21.500 st.), 2. U matematici, promjenljiva veličina (promjenjljivka, promjenjivica), 3. Koje je od najtvrđeg minerala, 4. Naselje u sastavu Grada Zaprešića, u kome se nalazi "Westgate Shopping City", najveći trgovački centar u Hrvatskoj.
Napomena:  Pojam pod 4. je i ime kulturno-umjetničko društvo iz tog naselja. Na slici, snimljenoj 14. IX. 2018. godine u turističkom naselju Olimpic Beach na obali Egejskog mora ispod Olimpa, vidi se nastup toga KUD-a na međunarodnom festivalu "Music, dance and sea"; opširniji izvještaj na web-stranici tog KUD-a OVDJE).
Autor: Jovan Nedić

11 коментара:

Анониман је рекао...

Jovane to je moj KUD. Tu sam pjevao a i dalje sam član.

Stipan

Belirac је рекао...

A mi smo u septembru gledali nastup KUD-a "Jablanovec" u Olimpik Biču u Grčkoj. Dan ranije ja sam gledao i probu KUD-a na terasi apartmana gdje su bili smješteni.

Belirac је рекао...

KUD "Jablanovec" ima dobru web-stranicu, na kojoj su slikom i potpisom predstavljeni svi članovi KUD-a. Među njima je i Stipan Medo:
Članovi KUD-a "Jablanovec".

Belirac је рекао...

Na spomenutoj probi KUD-a "Jablanovec" upoznao sam člana Darka Mikuša i njegovu suprugu. S njim sam razgovarao i poslije nastupa. Pričao mi je da su on i supruga početkom avgusta ove godine bili nekoliko dana u Baranji, sa smještajem u Kneževim Vinogradima, i da su oduševljeni našim krajem. Nisam se sjetio da spomenem kako poznajem Stipana Medu iz Zaprešića. Tada bismo našli još jednu poveznicu.

stipan medo је рекао...

Kako je svijet mali. Darko mi je prijatelj. Inače KUD je nastupao prošli petak (14.12.) u Vitezu (gdje se trenutno nalazim) pa smo se družili dugo u noć (do zore).

IlijaO је рекао...

Može li, Stipane, pozdrav iz Privlake? Poznata su mi druženja folkloraša, pogotovo nakon nastupa- hah....

stipan medo је рекао...

Može IlijaO. Dogovaraj gostovanje u Privlaci.

Nedjeljko Nedić је рекао...

A rješenje je:

LIVADIJA
VARIJABLA
DIJAMANTNO
JABLANOVEC

Belirac је рекао...

Kad sam sastavljao ovaj slogovni kvadrat, nisam bio siguran postoji li prva riječ. Kasnije sam u Rečniku SANU pronašao imenicu livadija u značenju "zast. pašnjak, utrina", a baš sam se iznenadio kad je Google pokazao na geografsko ime Livadija.

Belirac је рекао...

Livadija.

Анониман је рекао...


Slogokvadrat sa 1. LIVADIJA

LI..VA..DI..JA
VA..RA..TI..SE
DI..TI.RAMB.NO
JA..SE..NO..VAC

Vlašar