понедељак, 20. мај 2019.

ACTA AENIGMATICA (60)



ŠIRENJE ČLANSTVA ENIGMATSKOG UDRUŽENJA BJELOVAR
Piše: Stjepan Horvat
Osnivačka skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar (EUB), održana 19. svibnja 1968. godine, donijela je i program aktivnosti za naredno razdoblje. Jedan od zacrtanih zadataka bilo je omasovljenje članstva, a za što se trebala pobrinuti izabrana uprava EUB. Neposredno „za  publicitet i propagandu“ bio je zadužen Miroslav Martinić, u to vrijeme student prava u Zagrebu.
Prva objava o djelovanju EUB bila je u „Mini džuboksu“ i nakon čega je na adresu EUB stiglo nekoliko pisama zainteresiranih za rad udruženja. Među prvima se javio i Ferdo Pavešić iz Sarajeva, koji je opširno pisao o mogućim enigmatskim aktivnostima, a javio je i brojne adrese zagonetača s kojima je bio u kontaktu. Uz njegovu pomoć počele su pripreme za izdavanje prvog časopisa EUB – „Čvora“. On nas je uputio na Slavka Peleha, Zlatana Čopa, Božidara Vranickog i brojne druge enigmate, čiji radovi su objavljeni u prvom broju „Čvora“.
U to vrijeme „Sportska štampa“ izdavala je „Džepnu križaljku“, u kojoj je bila i nagradna križaljka. Popis deset nagrađenih svakog tjedna poslužio je kao, kako bismo to danas rekli, mailing-lista. Na sve te adrese redovito su upućivana pisma s pozivom za suradnju i učlanjenje u udruženje.
U prilogu je pismo, umnoženo na tada novoj tehnici umnožavanja – ciklostilu, u kojemu se odgonetači pozivaju u članstvo, a ujedno ih se informira o skorom izlasku novog enigmatskog časopisa „Čvor“. Tu je i jedan popis osoba kojima je upućeno takvo pismo 24. kolovoza 1968. godine. Među dvanaestoricom  našla su se imena budućih članova EUB: Slavka Peleha, Ferde Pavešića, Tihomira Šetušić (i supruga Sonja je bila članica), Gordana Kuzmića, Željka Makvića i Ljudevita Wintera.
I kasnijih godina, svi koji su se javljali u uredništvo EUB pozivani su u članstvo, bez obzira jesu li bili odgonetači ili autori zagonetaka. Jedno vrijeme Enigmatsko udruženje Bjelovar, kasnije EU „Čvor“, imalo je više od tri stotine članova s područja cijele Jugoslavije.  Ne zna se točan broj osoba koje su u bilo kad bile članovi EUB ili EUČ, ali sređujući neke dokumente došao sam do zaključka da ih je bilo više od sedamsto.


5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

I ovdje čestitam 51. rođendan!

Slavko Bovan је рекао...

Od ovog priloga - nova slika. Autor isti-B. Medak.

Slavko Bovan је рекао...

Entuzijazam i posvećenost za svaku je pohvalu. Jedan je Čvor!

Neki Tip је рекао...

Hvala na čestitkama u ime Čvora i u svoje ime (ja sam ipak malo više u enigmatici!)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Onaj Kuzmić je Kuzmanić.