понедељак, 27. мај 2019.

ACTA AENIGMATICA (61)



ORGANIZACIJA POJ-a 1980.
Piše: Stjepan Horvat
Zagonetačko društvo „Čvor“ (prije EUB i EUČ) veliku pažnju posvećivalo je i brojnim odgonetačima – rješavačima zagonetačkih umotvora objavljenih u brojnim časopisima. Bila su tu razna odgonetačka natjecanja i uvijek se tražila neka nova forma kako što uspješnije i kvalitetnije doći do doista najboljih odgonetača. ZD „Čvor“ je poticao odgonetačke aktivnosti svojih ogranaka, kasnije samostalnih društava i klubova širom bivše države, pa je u jednom trenutku došlo i do organizacije zajedničkog natjecanja odgonetača iz cijele Jugoslavije. Takva natjecanja poznata su pod imenom Prvenstvo odgonetača Jugoslavije ili kraće POJ.
U prvim odgonetačkim natjecanjima sudjelovali su kao odgonetači sami autori zagonetaka, no s vremenom se pokušavalo uključiti što više „pravih“ odgonetača (onih koji nisu sastavljali zagonetke!). Razlog tomu je bio što se i na taj način širila baza zainteresiranih za zagonetaštvo, okupljanja su postala brojnija i zanimljivija, a sve skupa je to donosilo pozitivan društveni stav prema zagonetkama i ljudima koji su se njima bavili.
Godine 1980. trebalo je biti organizirano VI. Prvenstvo odgonetača Jugoslavije i pripreme su počele početkom godine. Već ranije su pozivane i druge redakcije enigmatskih časopisa da se uključe u organizaciju POJ-a, no osim načelne suglasnosti nije bilo dogovora. Zbog toga sam u travnju 1980. izradio Prijedlog organizacije POJ-a, koji sam uz opširno pismo poslao na sve redakcije. U pismu sam naveo i stavove pojedinih uredništava oko mogućeg sudjelovanja, a jedan od zaključaka bio je i organizacija radnog sastanka predstavnika redakcija enigmatskih listova 25. travnja 1980. u Bjelovaru. Osim „Čvora“ pismenim putem pozvane su redakcije „Enigme“, „Eureke“, „HIK“-a, „KIH“-a, „Koteleca“, „Politikinog mozaika“ i „Vjesnikova kviza“. Osim o POJ-u na ovom radnom sastanku trebalo se razgovarati i o suradnji među redakcijama te međunarodnoj suradnji urednika europskih enigmatskih listova (Enigmapress).
No zadržimo se na organizaciji Prvenstva odgonetača Jugoslavije za 1980. godinu. Predloženo je da se ono održi u dvije etape: 1. Eliminacijska natjecanja kroz listove, i 2. Finalno natjecanje (konačni plasman).
Eliminacijsko natjecanje provela bi svaka redakcija za svoje čitaoce i trajalo bi mjesec dana (predloženi termin je bio od 15. rujna do 15. listopada). Natječajne zadatke pripremila bi zajednička komisija i svi ti zadaci bili bi objavljeni na sličan način u svim listovima koji bi sudjelovali. Odgonetači bi svoje odgonetke slali na adrese pojedinih redakcija, čiji bi žiri utvrđivao broj osvojenih bodova. Kasnije bi se utvrdila jedinstvena lista uspješnosti pojedinih odgonetača i dvanaestero najuspješnijih bi se natjecalo u finalnom dijelu POJ-a.
Finalno natjecanje bilo bi „u živo“, pa bi tako redakcije iz BIH, Hrvatske i Srbije dale ukupno dvanaest sudionika, a iz Slovenije i Makedonije četiri sudionika. Redakcije bi snosile trošak puta i boravka sudionika na natjecanju. Bilo je naznaka da bi „Dečje novine“ bile pokrovitelj ovog natjecanja.
Nagrade bi dobila prva trojica odgonetača (enciklopedije ili leksikoni), a ostali bi dobili prigodne diplome. Također, razmatrala se mogućnost da četvorica najboljih budu članovi službene odgonetačke ekipe Jugoslavije na nekom međunarodnom natjecanju, u kojima su često do tada sudjelovale ekipe „Čvora“. Tada je već bilo razgovora i oko toga kako bi se mogle dodijeliti i prve titule za odgonetače, što bi ubuduće postala tradicija.
Na žalost, iako je bilo pomaka u međuredakcijskoj suradnji, tek 1981. godine je došlo do djelomične realizacije ovih ideja.
Dokument iz kojega su preneseni ovi podaci pod nazivom „Organizacija POJ-a – svim redakcijama“ umnožilo je Enigmatsko udruženje „Čvor“ i 16. travnja 1980. godine dostavilo ga uredništvima svih tadašnjih enigmatskih časopisa. Dokument ima četiri gusto kucane stranice, a ovdje u presliku donosimo samo prvu stranicu.

Нема коментара: