недеља, 6. септембар 2020.

IZAZOV IZ IZZIVA

Piše: Štefan Markovič

Tražeći neke druge stvari našao sam u Ugankarskom Izzivu br. 105 od 8.4.1997 članak Branka Milovanovića sa naslovom PESEM-KRIŽANKA (Pesma-ukrštenica), u kome je upozorio na članak Jurija Koviča iz Dnevnika (7.1.1997) sa tim naslovom. Autor u članku na stranici posvečenoj kulturi u rubrici »Šola za pesnike« navodi, da možemo dobiti pesmu-ukrštenicu tako, da u kvadratni ili sličan lik upisujemo stihove, reći, strofe ili samo slogove i pritome pokušamo postići efekat, da ćitajući vodoravno ili okomito dobijemo dve različite pesme. Pri tom daje primer pesme sa rečima i slogovima. U razgovoru mi je Branko rekao, da ako se pravilno seća toga članka, da je bilo nešto na tu temu i u narednim brojevima Dnevnika (dnevnih novina).

Stvar me je zanimala i dalje, pa sam pokuša ootkriti, ko je autor originalnog članka, Jurij Kovič. Mislim, da je u pitanju matematičar i pesnik, sin poznatoga slovenačkog pesnika Kajetana Koviča. Rođen 1960 godine i zaposlen kao profesor matematike na Fakultetu za građevinarstvo i arhitekturu u Ljubljani. Autor je više zbirki pesama, među njima Lokvanji (Lopoči), Večna pomlad (Većito proljeće) i Hrepenenje po neskončnem (Čežnja po beskrajnom). Autor je priručnika sa naslovom Pesem kot načrt in navdih (Pesma kao plan i inspiracija).

Na kraju svog članka Branko Milovanović šalje poziv i izazov zagonetačima, da naprave nešto slično. Ne sećam se, da li je neko nešto slično objavio.

Нема коментара: