уторак, 1. септембар 2020.

REČ PO RIJEČ (2178)

Akšardam

Akšardam je naziv za hramove koji pripadaju Svaminarajanovoj tradiciji (školi). Ovu tradiciju unutar hinduizma osnovao je 1801. godine Sahadžananda Svami kojeg njegovi sledbenici smatraju Svaminarajanom, to jest vrhovnim otelotvorenjem boga na zemlji.

Najveći Akšardam je onaj u Delhiju, koji je ujedno i drugi najveći hinduistički hram u Indiji. Nalazi se u Istočnom Delhiju, sa druge strane reke Jamune u odnosu na Old i Nju Delhi. Hram je zvanično otvoren 2005. godine nakon višegodišnje izgradnje i ukrašavanja. U izgradnji je učestvovalo sedam hiljada zanatlija i tri hiljade dobrovoljaca, a utrošeno je preko 6000 tona ružičastog kamena peščara iz Radžastana.

Ne bih da vređam religijska osećanja indusa, ali moram da primetim da ovaj hram spada u najveći kič koji sam dosada video. Obiluje zlatnim statuama koje prikazuju Svaminarajanov život i delo, a u okviru kopleksa se nalaze i fontane u obliku slonovih glava, tematski vrtovi i izližbeni prostor.

Na ulazu stoji nekoliko obaveštenja da se u hramu od posetilaca očekuje potpuna tišina kako se vernici ne bi uznemiravali tokom molitve. Ja sam ovo shvatio bukvalno, međutim usred mog pomnog proučavanja Svaminarajanovog detinjstva i mladosti putem prigodnih ikona, trgla me je nekakva opšta buka i vriska. Pogledam, a ono dvojica pokušavaju ćebetom da uhvate lasicu (ili nekog sličnog stvora) koja je utrčala u hram, na veliku radost dece koja trče za njima i vrište. Toliko o poštovanju tišine.

U hramu je zabranjeno i fotografisanje, pa je jedini način da se ovekovečite da platite službenog fotografa čiji uradak možete videti u prilogu.

(Vanja Tomašev)

Нема коментара: