субота, 27. март 2021.

BORISOV UVODNIK


 Kvizorama 1509, 27.03.2021.

Prilog: Branko Milovanović

1 коментар:

Belirac је рекао...

Boris Nazansky u svom uvodniku piše da je stopljenica "demokratura" zabilježena u "Rječniku stopljenica" s najranijim citatom iz 1996. godine.

Zanimljivo je da je ta riječ - prema mojim bilješkama - evidentirana u 293. nastavku "Malog Kvizovom rječnika" četiri godine ranije ("Kviz" broj 626, str. 24 - 5. II. 1992. - ja vjerovatno nemam taj broj "Kviza"). Riječ nije bila rječnički opisana na uobičajeni način, nego je naveden citat iz novina u kome se ona pojavila:

"Pred Hrvatskom je sada najvažniji zadatak da izgradi pravu demokraciju i tako izađe iz prijelaznog razdoblja koje sam nazvao 'demokraturom'", rekao je u nedjelju (5. siječnja, op. ur.) uvečer u Dnevniku trećeg tv-programa RAI hrvatski književnik Predrag Matvejević. Poznat u Italiji po svome bestseleru "Novom mediteranskom brevijaru", za koji je lani dobio uglednu nagradu "Curzio Malaparte", Matvejević je u udarnome dnevničkom terminu ponajviše govorio o daljim perspektivama Hrvatske. ("Vjesnik", 6. 1. 1992)

Prema tom citatu, "demokratutu" je smislio Predrag Matvejević, a prema mojim bilješkama taj citat je u spomenutu rubriku ubacio upravo - Boris Nazansky.