субота, 20. март 2021.

LUKINO TAKMIČENJE

Piše: Luka Pavičić

U prvom kolu 3. On line ELQ Lige, za koje je zadatke pripremio Petar Štambuk, učešće u rješavanju je uzelo 20 enigmata i logičara, te im se u ime vodstva Boživrana zahvaljujem.

Troje natjecatelja je 100 % riješilo set u zadanom vremenu, s tim da je pobjednik 1. kola Marko Obradović, jer je imao kraće vrijeme rješavanja od Jovana i Stjepana. Četvrto mjesto  dijele Dragiša i Miro koji nisu riješili Uzduž crta, odnosno Tunel, a slijedi Dijana koja je pogriješila Mine. Na začelju su enigmati Nedjeljko, Slavko i Vlado, koji su svojim simboličnim učešćem podržali ovo natjecanje, što je za svaku pohvalu.
Recimo i to da su Katarina, Damir i Stjepan natjecanje u Orahovici održali uživo.
Usporedbe radi Pobjednik splitskog natjecanja je  junior Antonio Šimundža koji je u svom vremenu (80 min) riješio sve zadatke (200 punata), a slijede Luka Pavičić (161 p. - 60 min) i Siniša Hrga (160 p. - 70 min). U zagrebačkom natjecanju uživo pobjednik je Mladen Meštrović (165 p. - 60 min), ispred Katarine Cvenić (156 p. - 70 min) i Ane Karmelić (155 p. - 70 min).
Ovog vikenda zainteresiranima će biti poslani Uputnik i Zadaci 2. kola 3. On line ELQ Lige, koje će trajati do 31. ožujka 2021. godine.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Viđu sokola što ih sve poćera ispred sebe!

Svetlana је рекао...

Luka, šteta što i online liga ne može da se održi sa kontrolisanim vremenom rešavanja i što je sve prepušteno "savesti rešavača". Ovako uvek moram da se pitam da li sam blesava što strogo poštujem dodeljeno vreme.

Slavko Bovan је рекао...

Ja sam utrošio tačno 22 minuta :)
Plasmanom sam vrlo zadovoljan.

Luka је рекао...

Slažem se Svetlana, veći je gušt kad su uvjeti kontrolirani, poput naše desetogodišnje tradicije, ili kao što to rade u Zagrebu ili novije u Orahovici, samo treba imati kritičnu masu.

Za sada je ovo zamišljeno kao razbibriga za široke mase, što ne znači da se jednom neće provoditi i u kontroliranim uvjetima.

Luka је рекао...

Statistički gledano on line rješavače kompletan set zadataka su riješli 3 natjecatelja (15 %), a postoci po grupama zadataka su: logika 25% (5), enigmatika 70% (14) i sudoku 85 % (17).

Slavko s pravom može biti zadovoljan svojim rezultatom, jer je riješio sebi blisko područje, a gdje bi ga na redosljednici 14 enigmata smjestilo njegovo vrijeme rješavanja (22 min) moglo bi se saznati tek u kontroliranim uvjetima.

Luka је рекао...

Kada smo prije 10-ak godinau Splitu krenuli sa ELQ Ligom, pokušali smo napraviti test "za svakog ponešto", da bi se zadnjih par godina ustalio omjer 40:40:20 (enigmatika:ligika:sudoku). Također, kako bi bilo zanimljivije, odnosno da i sporiji rješavači dođu do izražaja, prilagodili smo vrijeme rješavanja prema koeficijentima jakosti rješavača (postotak rješenosti testa u odnosu na prosjek rješivosti).

60 min > 1,25
70 min 1,0-1,25
80 min 0,75-1,0
90 min < 0,75

Rezultat ovoga je da se u vrh redosljednice često "umiješa" netko iz drugog plana, poput Antonia Šimundže u 1. kolu ili Željka Franića u 2. kolu ovodgodišnje ELQ Lige.

Orijentacijsko vrijeme rješavanja za on line natjecatelje se definira prema rješenosti dotičnog testa splitskih rješavača, s određenim dodatkom radi motiviranja većeg broja rješavača.

Slavko Bovan је рекао...

Odgonetnuo bih i logiku ali sam jedva ugrabio ovih 20 tak minuta na pauzi za doručak. Ne bi bilo u redu da sam radio u etapama sa pauzama između. Od logike sam gledao samo sudoku i bilo je popunjeno 50%. Zaključih da bih do rješenja lako došao ali udarac u gong me prekinu.