понедељак, 30. август 2021.

ACTA AENIGMATICA (178)

XI. Susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije (2.)

Piše: Stjepan Horvat

Na Susretu zagonetača i odgonetača Jugoslavije u Koprivnici sudjelovalo je osamdesetak zagonetača iz čitave tadašnje države, a smještaj je organiziran u hotelu Podravka. Bili su nazočni i brojni urednici zagonetačkih listova koji su tada izlazili (samo neki od njih: Boris Antonić, Zvonko Blažević, Pavle Gregorc, Hajrudin Hodžić, Stjepan Horvat, Refik Husedžinović, Eduard Klasinc, Nevena Knežević, Vinko Korent, Jaro Leskovšek, Boris Nazansky, Jovan Nedić, Milomir Niketić, Slavko Peleh, Spiro Prilepčanski i Ivan Šagadin).

Svečano otvorenje bilo je u 15 sati u dvorani hotela, gdje su domaćini, organizatori i pokrovitelji zaželjeli dobrodošlicu i uspješan rad ovog susreta.

U ime domaćina Enigmatske grupe Podravina uvodnu riječ imao je Zvonimir Turek, koji je opširno govorio o zagonetaštvu u zemlji, a posebno o zagonetačima iz Koprivnice. Između ostalog rekao je:

Držim da tradicija održavanja susreta zagonetača treba da ostane i nadalje naše htijenje, s time da se ubuduće ti susreti održavaju svake godine u drugom gradu, ne samo naše Republike, već diljem naše domovine (…). Možemo reći da je zagonetaštvo zaista jedna grana umjetnosti i da je ono pokazatelj bogatstva jezika nekog društva, njegove kulturne baštine i narodnih umotvorina (…). Mi zagonetači možemo biti ti koji ćemo putem raznovrsnih zagonetačkih sastavaka pružiti našim radnim ljudima, a posebno omladini, niz podataka o razvoju našeg društva, koji će, rješavajući pojedine zagonetke, upoznati se sa svim našim dostignućima društva u cjelini. (…) Stoga bi zadatak zagonetača (enigmata) bio upravo taj da preko zagonetačkih sastavaka objavljivanih u zagonetačkim listovima damo što više dragocjenih podataka koji obrađuju raznovrsna društvena i kulturna pitanja, a rješavanjem zagonetaka proširimo horizont znanja svakog pojedina. (…) To bi bio obol nas zagonetača u razvoju našeg samoupravnog društva, a ujedno i potpuna afirmacija i određenje našeg mjesta u društvo, kojemu možemo biti od koristi i potrebe.

U završnom dijelu svoje pozdravne riječi Zvonimir Turek je predstavio zagonetaštvo u Koprivnici, a kako ne bih prepričavao taj dio govora, donosim ga u pretisku

Нема коментара: