понедељак, 13. септембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (180)

Vinkovački enigmatski susreti (2)

Piše: Stjepan Horvat

Novoosnovano Zagonetačko društvo Vinkovci organiziralo je u okviru Vinkovačkih jeseni ¨79. druženje enigmata koje su domaćini nazvali Vinkovački enigmatski susreti. Moglo bi se reći da su to bili prvi takvi susreti, iako se kasnije pokušalo pribrojiti i Susrete zagonetača Jugoslavije održane u Vinkovcima pod Vinkovačke enigmatske susrete.

Enigmatsko udruženje Čvor pomagalo je ovu priredbu, tim više što su dva važna događanja – Finalno natjecanje POJ-a za 1979. godinu i Susret odgonetača Čvora i Fülesa – bili glavni dio programa. Domaćini su pridodali Okrugli stol pod nazivom Zagonetačka izdanja, gdje su trebale biti promocije enigmatskih knjiga, prodaja novih izdanja i razgovor s autorima zagonetaka.

Okupljanje zagonetača bilo je predviđeno za subotu, 15. rujna 1979. godine, između 10:00 i 13:00 sati u dvorani Radničkog sveučilišta u Vinkovcima, a nakon  toga organizirana je posjeta, u to vrijeme, najvećem europskom voćnjaku Borinci nedaleko od Vinkovaca. Po povratku postavljen je vijenac na spomen-ploču najstarijem vinkovačkom zagonetaču Slavku Jankoviću, na kojoj je dopisano da je bio i zagonetač.

U dvorani tvrtke Monter, gdje je Zdenko Svoren bio direktor, a tvrtka pokrovitelj prvih susreta, od 16 sati održano je finalno natjecanje Prvenstva odgonetača Jugoslavije u organizaciji EU Čvora. Nakon završenog natjecanja, svi sudionici otišli su na večeru u motel Kunjevci nedaleko od Vinkovaca, a tu je organizirano i noćenje.

Nakon doručka, u nedjelju, 16. rujna 1979. godine, od 9:00 sati, održan je Okrugli stol na kojemu su razmijenjena iskustva u suradnji s redakcijama enigmatskih listova te predstavljeni i gosti iz Mađarske (odgonetači ekipe kluba iz Szekszárda, koji su predstavljali časopis Füles iz Budimpešte).

Od deset sati priređeno je međunarodno odgonetačko natjecanje, u kojemu su sudjelovale ekipe EU Čvora, mađarskog Fülesa i domaćina ZDV.

Svečana proglašenje najboljih na Prvenstvu odgonetača Jugoslavije i u susretu Čvora i Fülesa bilo je za vrijeme svečanog ručka u motelu Kunjevci.

Kao prilog današnjem članku dajem faksimil poziva koje je Zagonetačko društvo Vinkovci uputilo na brojne adrese kao pozivnicu za sudjelovanje u Vinkovačkim enigmatskim susretima, te jednu fotografiju čvoraša sudionika tih susreta.

Na slici (slijeva): Marko Smolčić, Mladen Onešćuk, Zvonimir Turek, Petar Ivegeš, Slavko Peleh (skriven), Zvonimir Jurković, Mirko Čikić i Josip Biuk


 

2 коментара:

Luka Jelavić је рекао...

Jedna ispravka - iza Marka Smolčića nije Mladen Onešćuk, dobro sam ga poznavao, zajedno smo u Derventi proveli mnoge dane uz križaljke i druge zagonetke, ali i uz mezu i piće. Ne znam tko je na slici, ali pok. Mladen nije. Pozdrav svima. Luka.

Slavko Bovan је рекао...

nema odgovora na ispravku (ja ne znam ko je na slici).