петак, 15. септембар 2023.

ANAGRAMIRANJE (7214)

 NEBLAGODAROVANA

Mladen Marković

10 коментара:

Luka је рекао...

Nobelova nagrada

Z.Tacić је рекао...

Super anagram!!!

Z.Tacić је рекао...

LANENA BRADA OVOG.

Mandrak је рекао...

Hvala, Zorane.

Ovo je, inače, anagram od kog sam odustao jer sam procenio da nije za Neven. Trebalo je da ide u varijanti "blagodarovana, ne?!", ali na kraju sam napravio drugi, primereniji deci (i to sa izmenom).

Inače, nama odraslima je sasvim jasno da može i ovako. Da je blagodarovana dobio bi je još neko iz bivše Jugoslavije osim Andrića. Dobro, Ružička i Prelog su dobili po pola, i to kao Švajcarci, pa ukupno imamo 2 na 25 miliona ljudi.

N. Petkovski је рекао...

Zaboravili ste Majku Terezu, rođenu u Skoplju (pravim i punim imenom Agnesa Gondža Bojadžiu), dobitnicu Nobelove nagrade za mir. Njeni roditelji su bili Latini, katolici - otac Nikola, majka Drona (Trendafila). Rođena je 16. avgusta 1910 godine. Otac joj je rano umro, sa samo sedam njenih godina, nakon čega su se njena majka i sestra kao katolički misonari iz Skoplja preselile u Albaniju, gde su i umrle, a Gondža je preko Zagreba otišla u Irsku, odatle u Kalkutu (Indija) gde je i umrla kao katolička misionarka 5. septembra 1916 godine. Nobelovu nagradu za mir je dobila 1980 godine..

N. Petkovski је рекао...

Mali lapsus. Majka Tereza je umrla 5. septembra 1997.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ima još jedan: Fritz Pregl iz Ljubljane.

Анониман је рекао...

ON, OBDARENA GLAVA, "NABODE" VRAGOLANA! (dupli)
Stipan

Анониман је рекао...

16.9.2023.
Никола, кол'ко знам Мајка Тереза је била Цинцарка.
Ацо Јанковић

Mandrak је рекао...

Potpuno je nebitno da li je Majka Tereza poreklom Cincarka, Albanka, Kineskinja ili Tuareškinja, ona kulturološki nije pripadala Jugoslaviji, niti je dobila Nobelovu nagradu kao Angesa Gondža iz Skoplja.

Ovo je već promašena tema. Gore sam probao da nabrojim one koji su nedvosmisleno naših gora listovi i koji su nagrađeni kao naši ljudi, kao trajni stanovnici Jugoslavije ili njenih kćeri (a ne kao građani sveta, kako se Gondža predstavljala).

Ako već treba sve nacrtati, ni Ružička nije "naš" nobelovac tj. polunobelovac. Rođen je Austrougarskoj, a u vreme kad je SHS formirana već je bio državljanin Švajcarske. Prelog na dodelu svoje polovine nije otišao kao Hrvat, nego kao Švajcarac. Da li da naglasim da je i Pregl nagrađen kao austrijski naučnik?!

Ukratko, onaj opis "naš jedini nobelovac" za Andrića, koji se godinama koristio u ukrštenim rečima, realno je najispravniji.